Pojawienie się na rynku suplementów bazujących na kreatynie sprawiło, że efektywność treningowa sportowców znacznie wzrosła, jak i możliwości przyrostów tkanki mięśniowej czy też przyrostów siły uległy znacznej poprawie. Nie ulega wątpliwości, że jest to suplement, który wprowadził rewolucję na rynku, jak i otworzył szereg możliwości, które [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] zwykle spożywa więcej posiłków, ale każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, [...]
Zapewne wielu z nas słyszało w dzieciństwie od rodziców zdanie: śpij - będziesz miał więcej sił. Wiemy doskonale, że aby efektywnie działać w codziennym życiu, musimy wysypiać się. Nie wystarczy jednak dbać o samą długość snu, ale także musimy skupiać się na jego jakości. Oczywiście sen to nie tylko wspieranie codziennej aktywności [...]
[...] ujędrnić i napiąć mięśnie twarzy. Kontroluj kalorie i cukier Żaden plan odchudzania nie jest kompletny bez ograniczenia kalorii, zwłaszcza tych pochodzących z rafinowanych węglowodanów (takich jak cukier). Znajdują się one w produktach spożywczych, takich jak ciastka, słodycze, słodkie napoje oraz większość wypieków i pakowanych przekąsek. [...]
[...] dziennie. Białka jest bardzo dużo, ale trzymam się tego samego rodzaju pożywienia, tylko w mniejszych ilościach. Normalnie miałbym około 280 g białka dziennie i garść węglowodanów w każdym posiłku, prawda? Teraz to prawdopodobnie około 200-220 g i zamiast sześciu lub siedmiu posiłków dziennie jem trzy lub cztery. Było to dla mnie bardzo [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
[...] można i tak w żaden sposób przyrównać jej do protein typu WPC, a skład odżywczy bardziej przypomina kiepskiej jakości gainer. Jednak ze względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie niewielkich ilości suszonej serwatki może skończyć się szybką wizytą w toalecie, bez większych korzyści dla naszego organizmu. [...]
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
[...] Rozważ ciepłą kąpiel przed snem. Niektórzy ludzie korzystają z melatoniny, warto też sprawdzić naturalne zestawy ziołowe Unikaj spożywania cukru lub przetworzonych węglowodanów na kilka godzin przed snem. Utrzymuj sypialnię tak ciemną, jak to możliwe lub załóż maskę do spania, aby blokować światło. Unikaj kofeiny i alkoholu. Upewnij [...]
[...] nie oznacza, że muszą się one drastycznie zmniejszyć, ale być może będziesz musiał zmienić nieco proporcje, np. dodać więcej niskokalorycznych warzyw kosztem pewnej części węglowodanów lub tłuszczu. Zadbaj o zróżnicowanie na talerzu Kontrola kalorii to nie wszystko. Twoje ciało wciąż, niezależnie od wieku, potrzebuje różnorodności. Unikaj [...]
[...] metabolizm zareaguje na zmiany pokarmowe. Oznacza to, że czasem jedzenie samych “zdrowych” produktów nie wystarczy, a konieczna jest jeszcze odpowiednia proporcja białka, węglowodanów i tłuszczu. Odpowiadając na zadane pytanie, oczywiście dieta jest potrzebna. Gdy wraz z treningami włączymy ukierunkowane odżywianie, możemy oczekiwać [...]
Niezależnie od tego, czy wykonujesz wersję w zwisie na drążku czy też podpierasz się łokciami, ćwiczenie to znakomicie rozwija cały gorset mięśniowy, angażując mocno dół brzucha, prosty brzucha i mięśnie skośne. Jest jeden warunek, ćwiczenie musi być wykonane w sposób prawidłowy. Patrząc na to, jak trenują osoby na siłowni, dość często spotykamy [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] w okresie przygotowań do zawodów stosuje dietę niskowęglowodanową o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Poza sezonem mówi, że nie liczy kalorii, ale również spożywa mniej węglowodanów, ponieważ wtedy czuje się najlepiej. Lubi dania kuchni śródziemnomorskiej, a na cheat meala wybiera… naleśniki. Nie zapomina też o suplementacji. Stosuje izolat [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
[...] na stężenie trójglicerydów. Jaką rolę odgrywają trójglicerydy? Wysokie stężenia mogą być powiązane z zawałem serca, chorobą wieńcową, zapaleniem trzustki. Nadmierna podaż węglowodanów (szczególnie cukrów prostych) może zwiększać stężenie trójglicerydów, podobnie jak hiperlipidemia, niedoczynność tarczycy, niekontrolowana cukrzyca, miażdżyca, [...]
[...] działanie na glikemię, osoby mające niskie stężenie glukozy i wrażliwe na insulinę, powinny uwzględnić stosowanie pokrzywy indyjskiej, szczególnie w okresie niskiej podaży węglowodanów. Ograniczenie ilości i rozmiaru „składowisk tłuszczu” sprawia, iż taka osoba jest szczuplejsza przez całe dalsze życie. Nie muszę opisywać, że jest to niezwykle [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]