Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]
[...] Zebrano dane na temat spożycia płynów i paszy, masy ciała i przeżycia. Zwierzęta obserwowano aż do śmierci spontanicznej i poddano pełnej sekcji. Wyniki wskazują na: wzrost masy ciała u wszystkich zwierząt, którym podawano Coca-Colę statystycznie istotny wzrost częstości występowania złośliwych guzów sutka u samic statystycznie istotny [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
[...] miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje adhezję (przyleganie) monocytów do komórek [...]
[...] tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, wspomagających wzrost, i antybiotyków u zwierząt hodowlanych. Najczęstsze techniki stosowane przez oszustów i manipulatorów w filmach to: zasypywanie widza danymi, bez podania ich źródeł [...]
[...] do odwodnienia krążków międzykręgowych, a więc powstawania szczelin w pierścieniu włóknistym. Proces zwyrodnieniowy powoduje utratę elastyczności krążków międzykręgowych i wzrost obciążeń działających na powierzchnie trzonów kręgowych. Powoduje to zmiany w chrząstce, powstawanie dziobów kostnych, a nawet przepuklinę jądra miażdżystego [...]
[...] (niekoniecznie skuteczne będą pod tym względem np. same tłuszcze na co wskazują niektóre badania). Z kolei same węglowodany, bez towarzystwa protein, nie wystarczą do wzrostu mięśni. Węglowodany bezpośrednio po zakończeniu sesji mają mniejsze znaczenie w typowym treningu kulturystycznym, ale kolosalne dla sportowców bazujących na wyższej [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] 41% tłuszczu i 45% węglowodanów wysokowęglowodanowa: 10% białka (1,2 g / kg), 30% tłuszczu i 60% węglowodanów Diety „średnia” i „wysokowęglowodanowa” spowodowały podobny wzrost masy ciała (tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała). Dieta średnia spowodowała przyrost 74% dodatkowej masy w postaci tłuszczu, z kolei „wysokowęglowodanowa” [...]
[...] ilość trójglicerydów hiperinsulemię oraz lepiej chronił serce szczurów Co najciekawsze, trenbolone spowodował istotnie mniejsze włóknienie mięśnia sercowego oraz wzrost prostaty (w porównaniu do testosteronu). Stosowano dawki 2 mg na kg masy ciała zwierzęcia, a więc sporą dawkę trenbolonu. Naukowcy na końcu stwierdzili, iż... [...]
[...] równie dobrym paliwem, inaczej niż w dyscyplinach wytrzymałościowych. W końcu dieta ketogeniczna prowadziła do wyraźnego spadku stężenia trójglicerydów, cholesterolu LDL, wzrostu HDL i spadku cholesterolu całkowitego. Tak więc pod wieloma aspektami (paradoksalnie, patrząc na teorie ostatnich 30-40 lat) diety bogate w tłuszcze są wyraźnie… [...]
[...] 2), jak również po 17-godzinnej regeneracji (test 3). Wyniki: nie stwierdzono przyrostu masy ciała podczas 17-godzinnej regeneracji, po podawaniu kreatyny odnotowano 19.2% wzrost osiągów przy maksymalnej intensywności wysiłku, w grupie glukozy zmiana nie była zauważalna. Wniosek: wyniki sugerują, że suplementacja kreatyną z jednoczesnym [...]
[...] w 2 ml oleju. Wyniki: Omówienie i komentarz Iniekcja 200 mg testosteronu enanthate (lub 200 mg testosteronu cyclohexanecarboxylate) spowodowała u młodych mężczyzn silny wzrost stężenia testosteronu we krwi oraz w ślinie. Norma dla testosteronu wynosi od 280 do 1080 ng/dL. W eksperymencie użyto skali wyrażonej w nmol/l. Wg tej skali, norma [...]
W USA 1-3% populacji stosowało sterydy anaboliczno-androgenne (SAA). Ludność USA w 2014 wynosiła 318,9 mln, a więc od 3,1 mln do nawet ponad 9,5 mln osób stosowało SAA. Według kolejnych badań, SAA przyjmowało w okresie całego życia przynajmniej raz, 3-4 miliony osób w USA. Niektóre badania sugerują, iż nawet mężczyźni w wieku powyżej 40 lat [...]
[...] to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% więcej wagi, 34% więcej w pasie i 16% więcej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, w grupie jedzącej pieczywo odnotowano wzrost trójglicerydów, wzrost LDL i spadek HDL, w grupie jedzącej jajka wyraźny spadek trójglicerydów, pomijalny wzrost LDL i pomijalny spadek HDL. Jest to badanie [...]
[...] na to wskazuje. Większość kulturystów umarłaby w przed 40. rokiem życia (na razie umierają głównie osoby przesadzające ze sterydami anaboliczno-androgennymi, hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, narkotykami, diuretykami, alkoholem itd.). Przykry jest fakt, iż żadna z osób sięgających po badanie Victor W. Zhonga i wsp, nie zadała sobie trudu, [...]
[...] (przy dawce 2 mg dziennie): „Maksymalny spadek HDL wynosił -5,8%, a trójglicerydów -6,5% po 6 miesiącach terapii, w porównaniu do wartości sprzed leczenia. Maksymalny wzrost cholesterolu LDL o + 5,0% odnotowano pod koniec pierwszego miesiąca przyjmowania dienogestu”. Środki zawierające dienogest i etynyloestradiol to np. w Polsce: Aidee [...]
[...] spowodowały spadek LDL (o 5%) spowodowały spadek trójglicerydów (o 5,9%) zmniejszyły skurczowe ciśnienie krwi (o 2,6%) zmniejszył się obwód talii (-3,7%) spowodowały wzrost szczytowej wydolności tlenowej (o 7,3%) Jednakże panie z grupy diety wysokobiałkowej: straciły więcej kilogramów (-4,4±3,6 kg) vs -2,6±2,9 kg w grupie [...]
[...] tylko o powiązaniu lub współwystępowaniu, a nie o zależności przyczynowo-skutkowej. Odnotowuje się coraz więcej przypadków raka prostaty, ale ... jednocześnie obserwowano wzrost przypadków hipogonadyzmu (z różnych przyczyn). Szacuje się, że w USA pojawia się 500 000 nowych przypadków hipogonadyzmu u mężczyzn w wieku 45-69 lat. Niestety kilka [...]
[...] we krwi po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców, skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE [...]