[...] na produkty z zawartością pełnowartościowych protein. Ale co z suplementacją? Przecież jest tyle rodzajów odżywek białkowych… koncentrat, izolat, hydrolizat, kazeina, albuminy – to tylko kilka przykładów. Rozpatrując białko do ćwiczeń dla osoby początkującej, wystarczy jednak zakupić najprostszy, relatywnie tani koncentrat [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem diety sportowców, wspierającym budowę mięśni, regenerację i ogólną wydolność fizyczną. W poszukiwaniu różnorodnych źródeł białka, ryby i owoce morza zasługują na szczególną uwagę ze względu na ich wysoką wartość odżywczą, niską zawartość tłuszczu oraz obecność korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. W [...]
Jay Cutler jest uznawany za jednego z najlepszych kulturystów wszechczasów. Nie zdobył więcej statuetek Sandowa, ponieważ rywalizował przez wiele lat z Ronnie Colemanem. W tych okolicznościach trudno było oczekiwać zwycięstwa na Mr. Olympia. Coleman był dla niego zmorą, tak samo, jak Yates dla kilkunastu uzdolnionych i uznawanych za wybitnych [...]
[...] zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? Innymi związkami, które mogą zaburza naturalne procesy przyswajania żelaza są kompleksy fitynianów i polifenoli, wapń, białko jaja kurzego, kazeina oraz białka roślin strączkowych. Znajdujące się w produktach pełnoziarnistych fityniany skutecznie blokują proces przyswajania nawet do 90%.
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
[...] laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy, wywołując problemy gastryczne. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten. Co więcej, dieta [...]
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Podsumowanie [...]
[...] gromadzi się w całym ciele i stanowi potężne obciążenie dla układu wydalniczego. Dr Norman Walker, liczący sobie 109 lat i prowadzący badania od 50 lat uważa, że kazeina jest głównym czynnikiem chorobotwórczym tarczycy. Woda Ilość wody w mleku ludzkim jest idealnie dopasowana do wymagań organizmu noworodka. Zachwianie tej równowagi [...]
[...] obciążać układu pokarmowego jest spożycie koktajli białkowo węglowodanowych . W okresie bez treningu należy się oprzeć na białkach wolno i równomiernie trawionych takich jak kazeina ( mleko i przetwory mleczne, głównie ser) lub z odżywek na kazeinie miraceralnej. W okresie około treningowym ektomorficy powinni unikać tłuszczu gdyż spowalnia on [...]
[...] siłowych wynosi od 1,5 do 2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonywujących dowodów na to, by wyższe spożycie dało jakiekolwiek korzyści. Które białko jest najlepsze : serwatka, kazeina czy soja ? oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek : serwatki i kazeiny ( oba występują w mleku i produktach [...]
[...] siłowych wynosi od 1,5 do 2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonywujących dowodów na to, by wyższe spożycie dało jakiekolwiek korzyści. Które białko jest najlepsze : serwatka, kazeina czy soja ? oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek : serwatki i kazeiny ( oba występują w mleku i produktach [...]
[...] smiało mozna napisać że minie ~10h jesli nie wiecej! Dalej cięzko? http://www.sfd.pl/Białka__PORÓWNANIA_dot._szybkosci_trawienia%2Cpoziomu_insuliny%2Cetc.-t722189.html kazeina trawi sie około 7-8h! Więc co do katabolizmu nocnego po 3h snu,po 4h od ostatniego posilku - jaki katabolizm ku**a? ************************************** Wracając to [...]
[...] nie musi wydalać nadmiaru azotu polipeptydowego w postaci mocznika. Zapotrzebowanie na węglowodany można zmniejszyć jadając tzw. placki serowo-jajeczne. W ich skład wchodzi kazeina (twaróg) oraz owoalbumina (białka jaja), które przy ŻO są łatwo zamieniane na węglowodany. Szczególnie gdy dostarczamy białka (żółtka), w których proporcje między [...]
[...] nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina. Występowanie L-glutaminy L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa. Działanie antyoksydacyjne u sportowców [...]
[...] nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina. Występowanie L-glutaminy L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa. Działanie antyoksydacyjne u sportowców [...]
[...] układu odpornościowego .Z klinicznego punktu widzenia lekarze preferują białko serwatkowe, gdyż wspomaga system immunologiczny i jest łatwo trawione. KAZEINA: Micelarna kazeina zawiera dużą ilość peptydów mleka. Peptydy te powodują pobudzanie układu odpornościowego. Peptydy, takich jak immunoglobuliny i laktoperoksydazy są odpowiedzialne za [...]
[...] innego dyskomfortu w układzie trawiennym. odpowiem dlaczego dorian jest najlepszy, skoro sami nie zauwazyliscie - frakcje bialkowe w proteinie doriana to niezdenaturowana kazeina micelarna czyli kazeina tzw mokra posiadjaca najlepiej trawione bialka w przeciwienstwie do kazeiny ktora podlega denaturacji ktory to proces skreca geometryczna [...]
[...] węglowodanów. Kolejnym równie ważnym aspektem jest zawartość białek kazeinowych : czy mamy propozycje produktu zawierającego kazeine micelarną (*11) czy zwykłą kazeinę ? kazeina micelarna i tak będzie miała większą masę cząsteczkową i o wiele dłuższe łańcuchy peptydowe niż białka serwatkowe ale dzięki procesowi micelizacji będzie trawiona w [...]