Boldenone jest jednym z najpopularniejszych środków stosowanym w podnoszeniu ciężarów, trójboju, kulturystyce czy MMA. Może przynieść rozmaite negatywne skutki uboczne dla układu sercowo-naczyniowego (ryzyko zakrzepowo-zatorowe, nadciśnienie, działanie prozapalne), endokrynnego (supresja HPTA) czy skóry (rozmaite zmiany). Czy witamina C może [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć. Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]
[...] właśnie to zrobił cukier. Wiele osób jest nieświadomych ile ukrytych cukrów spożywa każdego dnia w różnych produktach. My jesteśmy świadomi, ale przyznajemy szczerze, że wyniki tego niezwykłego eksperymentu zrobiły na nas wrażenie. Mamy nadzieję, że na Was też i zanim sięgnięcie po gazowany napój lub sok, to się zastanowicie. [...]
Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]
Regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, ale mechanizmy leżące u podstaw tego korzystnego efektu nie są do końca poznane. Wnioski: regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie [...]
[...] w dół ilości receptorów beta). Z reguły im większa dawka podobnego środka, tym większe ryzyko powikłań i śmierci. Biorąc pod uwagę okoliczności, w jakich znaleziono ciało i wyniki toksykologiczne, naukowcy doszli do wniosku, iż przyczyną śmierci młodego mężczyzny było spożycie DNP. Referencje, badania, literatura: L Dufayet, C Gorgiard, F [...]
Każdy, kto trenuje już jakiś czas i zaznajamia się z podstawami fizjologii organizmu człowieka, a w szczególności z funkcjonowaniem gospodarki hormonalnej, zdaje sobie doskonale sprawę z tego, jak znaczną rolę w budowaniu mięśni i redukowaniu tkanki tłuszczowej odgrywa insulina. Jest to hormon w naszym organizmie określany najbardziej anabolicznym [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
[...] docelowych komórek na działanie insuliny, której jednym z zadań jest utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi - uproszczenie. Waga w dół Niezwykle zachęcająco brzmią wyniki badań, które wskazują na możliwe wspieranie procesów redukcji wagi oraz tkanki tłuszczowej. Dawki stosowane w tych badaniach były większe niż standardowo [...]
[...] wiemy, iż nawet u osób przebiegających ponad 1,8 km w 6 minut (czyli dobrze wytrenowanych), suplementacja beta-alaniną w dawce 30 mg lub 45 mg na kg masy ciała poprawia wyniki. A mówimy tu o dawce maksymalnej ledwie 3,1 g, bo biegacze mieli masę ok. 70 kg. Biorąc pod uwagę, iż beta alanina jest tania i łatwo dostępna, warto ją wypróbować. [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija każdego roku na świecie 7,6 mln osób. Wywołuje wzrost oporu obwodowego, a konsekwencji dalszy wzrost ciśnienia oraz w zmiany w sercu i w nerkach. Ważnymi przyczynami nadciśnienia tętniczego mogą być: nadużywanie alkoholu i wywołane tym zmiany w ustroju, nadużywanie hormonu wzrostu i/lub IGF-1 (powszechne w [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
[...] stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania sugerują, że: spożycie BCAA, zmniejsza trudność postrzeganego wysiłku [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Kawa wykazuje wielorakie działanie prozdrowotne i jest wiązana np. ze spadkiem ryzyka pojawienia się cukrzycy. Naukowcy doszli do wniosku, że nawykowe spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy badania, którzy wypijali 4-6 filiżanek lub nawet 6-7 filiżanek kawy dziennie, byli narażeni na mniejsze ryzyko cukrzycy typu [...]
[...] 12 tygodni treningu siłowego wykorzystującego serie ze zrzucanym obciążeniem (drop-sety) doświadczyli znacznego spadku 3-MH. Dlaczego warto stosować kreatynę? Te i inne wyniki badań, choć w części pozwalają wytłumaczyć oddziaływanie kreatyny na ustrój człowieka. Nie wszystko jest jeszcze zrozumiałe, jedno jest pewne, kreatyna przynosi zyski, [...]