SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wyniki glukozy

  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współczesne zalecenia żywieniowe różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4937 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2724 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] 2.6% większy spadek ilości tłuszczu w tułowiu, w porównaniu do grupy kontrolnej, 13.3% większy wzrost wydolności aerobowej ,w porównaniu do grupy kontrolnej. Dlaczego wyniki są takie marne? grupa kontrolna zdobyła 200 g tłuszczu, grupa treningu siłowego pozbyła się 400 g tłuszczu, grupa aerobowa pozbyła się 700 g tłuszczu, grupa treningu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18130 Data: 2018-09-02 17:28:37
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6161 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 658 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11241 Data: 2017-05-25 09:24:33
  • Stan zapalny w organizmie może być korzystny dla wyniku sportowego, mówimy wtedy o chwilowym zjawisku, które jest potrzebne dla wywołania adaptacji. Zwalczanie podobnego „zapalenia” (np. przy zastosowaniu NLPZ np. aspiryny, ibuprofenu; dużych dawek witamin A,C,E) szkodzi adaptacjom fizjologicznym zachodzącym po zakończeniu sesji zarówno w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11008 Data: 2017-08-09 10:19:29
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17665 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7942 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Sól a nadciśnienie. Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] normalnym ciśnieniu krwi, rasy białej, osoby w średnim wieku. Czy dieta niskosodowa powoduje insulinooporność? Niekoniecznie. Istnieje wiele badań, które przynoszą sprzeczne wyniki. Bryan Hubbard: „Ograniczenie soli w diecie zwiększa insulinooporność stanowiącą preludium do cukrzycy typu 2 i chorób serca. Badanie na niemal 400 pacjentach z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3164 Data: 2018-11-24 13:26:54
  • [...] dodatek w okresie potreningowym, wraz z węglowodanami, przełożył się na szybszą regenerację. Jedno z badań sugerowało również, że wykorzystanie kofeiny po treningu poprawiło wyniki w sprintach. Podsumowanie Jak więc widzimy, kofeina wpisuje się idealnie w działanie samej kreatyny i beta-alaniny, które wg badań naukowych wykazują działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9897 Data: 2019-08-04 08:25:00
  • Grejpfrut: odchudza czy tuczy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Zagadnienie jest niezwykle kontrowersyjne, a pozornie wydaje się, iż sok grejpfrutowy jest znakomitym środkiem odchudzającym. Mam co do tego bardzo duże wątpliwości i zaraz pokażę dlaczego. Soki cytrusowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi, którzy biorą szereg leków, a z reguły, wraz z postępem czasu, ludzie stosują coraz więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4330 Data: 2019-03-29 08:32:14
  • Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3575 Data: 2021-04-01 14:35:15
  • Diety niskowęglowodanowe a poziom testosteronu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5615 Data: 2020-09-25 10:58:09
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3407 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4792 Data: 2019-05-02 13:33:15
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie potrafią zinterpretować prezentowanych danych! Bazują tylko na gotowcu, czyjejś interpretacji. A często się zdarza, iż treść badania nie do końca odzwierciedla jego wyniki. Pewna blogerka (której nonsensowne wypowiedzi komentowałem kilka razy) napisała: „Wszystkie diety wysokotłuszczowe, jak Atkinsa, Kwaśniewskiego, The Zone, Paleo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1874 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • [...] pierwszy raz w 1956 r. przez Li i Papkoff’a w Kalifornii i Raben w Massachusetts, jednak jego struktura biochemiczna była nieznana do 1972 r. W 1958 r. Raben opublikował wyniki pierwszego eksperymentu związanego z wpływem hormonu wzrostu na wzrost ciała. W 1960 r. stało się jasne, iż dzieci cierpiące na niedobór hormonu wzrostu mogą odnieść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16651 Data: 2018-10-25 12:20:20
  • Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5145 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] metabolizmu i uszkodzenie serca. Na końcu warto pamiętać, iż większość żołnierzy nie dysponuje dobrymi sylwetkami, większość wcale dobrze nie biega ani nie pływa. Dobre wyniki osiągają osoby, które poza służbą poświęcają 6-8 czy 10 godzin tygodniowo na treningi siłowe, pływackie lub sportów walki. Typowa dieta wojskowa wcale nie przypomina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2019-02-10 17:34:59