Współczesne zalecenia żywieniowe różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] 2.6% większy spadek ilości tłuszczu w tułowiu, w porównaniu do grupy kontrolnej, 13.3% większy wzrost wydolności aerobowej ,w porównaniu do grupy kontrolnej. Dlaczego wyniki są takie marne? grupa kontrolna zdobyła 200 g tłuszczu, grupa treningu siłowego pozbyła się 400 g tłuszczu, grupa aerobowa pozbyła się 700 g tłuszczu, grupa treningu [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
Stan zapalny w organizmie może być korzystny dla wyniku sportowego, mówimy wtedy o chwilowym zjawisku, które jest potrzebne dla wywołania adaptacji. Zwalczanie podobnego „zapalenia” (np. przy zastosowaniu NLPZ np. aspiryny, ibuprofenu; dużych dawek witamin A,C,E) szkodzi adaptacjom fizjologicznym zachodzącym po zakończeniu sesji zarówno w [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] normalnym ciśnieniu krwi, rasy białej, osoby w średnim wieku. Czy dieta niskosodowa powoduje insulinooporność? Niekoniecznie. Istnieje wiele badań, które przynoszą sprzeczne wyniki. Bryan Hubbard: „Ograniczenie soli w diecie zwiększa insulinooporność stanowiącą preludium do cukrzycy typu 2 i chorób serca. Badanie na niemal 400 pacjentach z [...]
[...] dodatek w okresie potreningowym, wraz z węglowodanami, przełożył się na szybszą regenerację. Jedno z badań sugerowało również, że wykorzystanie kofeiny po treningu poprawiło wyniki w sprintach. Podsumowanie Jak więc widzimy, kofeina wpisuje się idealnie w działanie samej kreatyny i beta-alaniny, które wg badań naukowych wykazują działanie [...]
Zagadnienie jest niezwykle kontrowersyjne, a pozornie wydaje się, iż sok grejpfrutowy jest znakomitym środkiem odchudzającym. Mam co do tego bardzo duże wątpliwości i zaraz pokażę dlaczego. Soki cytrusowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi, którzy biorą szereg leków, a z reguły, wraz z postępem czasu, ludzie stosują coraz więcej [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
[...] nie potrafią zinterpretować prezentowanych danych! Bazują tylko na gotowcu, czyjejś interpretacji. A często się zdarza, iż treść badania nie do końca odzwierciedla jego wyniki. Pewna blogerka (której nonsensowne wypowiedzi komentowałem kilka razy) napisała: „Wszystkie diety wysokotłuszczowe, jak Atkinsa, Kwaśniewskiego, The Zone, Paleo, [...]
[...] pierwszy raz w 1956 r. przez Li i Papkoff’a w Kalifornii i Raben w Massachusetts, jednak jego struktura biochemiczna była nieznana do 1972 r. W 1958 r. Raben opublikował wyniki pierwszego eksperymentu związanego z wpływem hormonu wzrostu na wzrost ciała. W 1960 r. stało się jasne, iż dzieci cierpiące na niedobór hormonu wzrostu mogą odnieść [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
[...] metabolizmu i uszkodzenie serca. Na końcu warto pamiętać, iż większość żołnierzy nie dysponuje dobrymi sylwetkami, większość wcale dobrze nie biega ani nie pływa. Dobre wyniki osiągają osoby, które poza służbą poświęcają 6-8 czy 10 godzin tygodniowo na treningi siłowe, pływackie lub sportów walki. Typowa dieta wojskowa wcale nie przypomina [...]