Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]
[...] jak podnoszenie ciężarów, zapasy czy kulturystyka. Oczywiście poprawianie tych parametrów pożądane jest nie tylko w treningach z ciężarami. Otóż związki, które wpływają na wyniki w treningach siłowych, wykazują zdecydowanie szersze spektrum działań w organizmie. Duża część z nich rozluźnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, natomiast [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
[...] Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego różne modele żywieniowe. Skuteczność diet pod kątem metabolicznym Stężenie glukozy na czczo nie spadło w sposób znacząco różny w [...]
Jeśli do tej pory czytałeś wyniki badań mówiące o tym, iż pomijanie śniadań nie ma dużego znaczenia, to trzeba uwzględnić kontekst obserwacji. Jeśli chodzi o osoby odchudzające się, pomijanie śniadania może nie mieć wpływu na wyniki krótkoterminowo, szczególnie jeśli dana osoba stosuje model intermittent fasting (czyli wydłuża nocny post na [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] w żelu, izotoników, elektrolitów z węglowodanami, kisieli, budyniów itd.) może być tu niezmiernie pomocna. Podobnie odpowiednie stężenie magnezu może mieć wpływ na wyniki sportowe, szczególnie jeśli dany zawodnik jest odwodniony (przez warunki otoczenia) czy stosowanie farmakologii (diuretyki). Ukryte niedobory magnezu Stężenie Mg w [...]
[...] powszechnie używa się tego wprowadzającego w błąd sformułowania i nazywa się tak transporter HDL. Nad samym użyciem słowa „dobry” i „zły” można by długo dyskutować, a wyniki nie byłyby wcale klarowne. W farmakologii nie zdarza się, by istniała tylko jedna strona monety. Zawsze jest koszt, określone ryzyko, skutki uboczne i problemy [...]
[...] że suplementacja kreatyny sprzyja wypadaniu włosów, nabrała rozpędu i urosła w światku sportowym do rangi powszechnie krążącego mitu. Należy jednak podkreślić, że wyniki badania van der Merwe nie zostały nigdy powtórzone, a intensywne treningi siłowe, jak wynika z innych badań, mogą same z siebie prowadzić do wzrostu poziomu DHT w [...]
Podawanie węglowodanów (CHO) podczas ćwiczeń trwających krócej, niż 3 h, poprawia wydolność wysiłkową, ale nadal trwa debata na temat optymalnej ich dawki. Naukowcy pod wodzą Michael’a L. Newell’a porównali odpowiedź metaboliczną na węglowodany (glukozę) w dawce 20-64 g na 1 h oraz osiągi sportowców. Wykorzystali do tego celu [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
[...] na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż należą jednocześnie do najskuteczniejszych. Antonio i Ciccone badali wpływ czasu podawania monohydratu kreatyny na wyniki siłowe oraz skład ciała. Dziewiętnastu rekreacyjnych kulturystów zostało losowo przydzielonych do grup: jedni otrzymywali 5 g monohydratu kreatyny bezpośrednio przed, [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
[...] dnia, co sugeruje chroniczne zmiany funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza w grupach pijących dużo alkoholu (> 168 g tygodniowo). Komentarz Pośrednio wyniki tego badania tłumaczą negatywny wpływ alkoholu na glikemię, mięśnie i „spalanie” tłuszczu. Może być to po prostu sprawka kortyzolu. W wątrobie („zbiorniku paliwa”, [...]
Jak dobrze wiemy, muskulatura nie jest jedynie jakimś elementem ozdobnym lub fajerwerkiem do pokazywania na scenie, lub plaży. W XXI wieku nie biegamy z włóczniami czy mieczami, mięśnie są rzadziej używane, gdyż zmienił się rodzaj wykonywanej przez większość ludzi pracy. Niemniej osoby, które twierdzą, że mięśnie wcale nie są potrzebne, ignorują [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]