SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy

  • [...] bakterii jelitowych i zapobiega namnażaniu szkodliwych bakterii. Czosnek to prozdrowotny dodatek, który należy uwzględnić w diecie. W 100 g czosnku znajduje się 1,2 mg witaminy B6 i 2,1 g błonnika. Cebula, szalotka i dymka Cebula, szalotka i dymka należą do tej samej rodziny warzyw. Są dobrym źródłem prebiotyków, wspomagają trawienie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1312 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • [...] z jej  suplementacji. Nie bez powodu została ona szeroko rozreklamowana, a przyczyną są jej powszechne niedobory. Uważa się, że nawet 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D3, a  blisko w 60% przypadków mogą to być  to tzw. niedobory „ciężkie”. Patrząc na rolę, jaką witamina D3 odgrywa w naszym ciele, tego typu braki prowadzą do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2860 Data: 2021-09-19 06:44:34
  • [...] je „przeczekać”. Ważnym czynnikiem zapobiegawczym może być odpowiednie żywienie, gdyż duże znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego mają m.in. bakterie jelitowe, witaminy C, D i E, oraz cynk, czy kwasy omega-3. Zapalenie płuc lub zatok Zapalenia zarówno płuc, jak i zatok mogą być konsekwencją infekcji wirusowych, bakteryjnych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2021-10-20 06:29:11
  • Wielu „specjalistów z YouTube” poleca stosowanie aspiryny oraz innych, równie niebezpiecznych leków mających wpływ na krzepliwość krwi (np. enoksaparyny sodowej występującej pod handlową marką clexane). Co najgorsze, wspomniani „eksperci” bazują jedynie na wąskim doświadczeniu, nie mając pojęcia o możliwych skutkach ubocznych takiej terapii (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6798 Data: 2017-08-04 09:03:23
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4466 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • Grejpfrut: odchudza czy tuczy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] złudzeń. Grejpfrut (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują limonen, furanokumaryny i flawonoidy. Badano odpowiedź na grejpfruta, chleb, smażone warzywa, u 12 zdrowych kobiet w wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4328 Data: 2019-03-29 08:32:14
  • Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6806 Data: 2020-05-06 10:13:18
  • [...] coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy D jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6187 Data: 2020-09-11 16:34:06
  • Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1238 Data: 2021-03-22 10:11:04
  • [...] przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy B3, B5, B6, B2, B1, B9, D)”. Kolejny raz atakuje nas potężna dawka węglowodanów w postaci: cukru, syropu glukozowego, syrop glukozowego w proszku, maltodekstryn, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2611 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • [...] w złym świetle.  Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3163 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Większość ludzi w Polsce jest narażona na niedobory witaminy D. Ma to określone konsekwencje dla zdrowia fizycznego (zdrowie kości, utrzymanie odpowiedniej masy ciała, odporność ustroju), jak i psychicznego (powiązano niedobory witaminy D z depresją). Według naukowców mniejsza ekspozycja na promieniowanie UV-B jest związana z częstszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1476 Data: 2021-11-22 18:46:10
  • [...] warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie witaminy w istotny sposób wspierają potencjał antyoksydacyjny komórek, dzięki czemu wielopłaszczyznowo mogą wspierać organizm. Z witaminami tymi problem mogą mieć szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6509 Data: 2021-11-29 08:47:11
  • Młodziwo, colostrum, siara - co to takiego i jak działa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców.  Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 525 Data: 2023-05-29 16:55:10
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34339 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • [...] znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do organizmu musielibyśmy zjeść np. 20 jajek dziennie lub wypić 80 litrów mleka! Podsumowanie O niskim poziomie witaminy D mogą również świadczyć choroby dziąseł, zmęczenie, senność czy uczucie osłabienia. Witamina D jest niezbędna do odpowiedniej pracy serca, a obniżony poziom może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7986 Data: 2018-01-02 12:13:38
  • IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2709 Data: 2020-02-22 09:01:21
  • Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2355 Data: 2021-10-24 12:27:42
  • [...] jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Oddziaływania magnezu i witaminy D Jedną z kilkuset funkcji magnezu jest udział w aktywacji witaminy D po jej pojawieniu się w ustroju. Pierwiastek ten bierze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1261 Data: 2022-05-25 18:43:27
  • [...] Wolne rodniki tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5130 Data: 2017-07-17 09:48:11