SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy

  • [...] rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi wzrósł średnio o 36.28 nmol/L w porównaniu do grup, które nie brały witaminy. Zauważono, że efekt zależał od dawki witaminy D i początkowego poziomu witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1021 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • [...] jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi.  Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, przez okres pół roku, podawano 300 mg witaminy E, zauważono znaczny spadek wskaźników świadczących o przebiegu stanów chorobowych. Dodatkowo suplementacja witaminą E u osób ze stłuszczeniowym zapalenie wątroby, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7663 Data: 2021-02-09 09:50:11
  • [...] syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie musi służyć zdrowiu.  W wielu środowiskach silnie zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1193 Data: 2022-11-16 13:25:11
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów?  Nadmiar witaminy A  Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • [...] jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy eliminować wapnia całkowicie z diety. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10562 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności.  Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6017 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • [...] ten ostatni podpunkt, czyli produkcja energii i procesy przyswajania węglowodanów, w szczególności glukozy, która jest "paliwem" dla mózgu. Warto również wspomnieć, że witaminy z grupy B nie są magazynowane w naszym organizmie, z tego powodu należy zadbać o ich stałą podaż zarówno z pożywieniem, jak i w postaci kompleksów witamin. Witamina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7320 Data: 2017-09-22 09:46:30
  • [...] doskonałym sposobem na to, aby pozbyć się wolnych rodników, które uszkadzają wiele struktur w naszym ciele. Niektóre ze źródeł naukowych donoszą, że odpowiednia dawka witaminy C skutecznie ogranicza dolegliwości bólowe chorób zwyrodnieniowych. Minimalna dawka witaminy C powinna wtedy wynosić około 500 mg na dobę. W przypadku ostrych stanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3900 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • [...] jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne działanie antyoksydacyjne, jednak to nie jest wszystko. Dlaczego VITAMIN C SLOW RELEASE? Okres półtrwania witaminy C, czyli czas, w którym połowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 402 Data: 2023-06-22 12:31:18
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5154 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3250 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Zanim odpowiem na pytanie tytułowe, sądzę, że warto wpierw przypomnieć, jak ważne jest spożywanie odpowiednich ilości witaminy C. Zapewne bowiem prawie wszyscy znają rolę tej witaminy w aspekcie dbanie o odporność naszego organizmu. Jednak, jak za chwilę przeczytacie, witamina C może być przydatna w znacznie większej ilości zastosowań.  Witamina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4940 Data: 2021-02-05 16:50:03
  • Dieta ketogeniczna, a masa mięśniowa i testosteron

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 779 Data: 2024-03-25 15:19:31
  • [...] dla chrząstki stawowej i ciałka szklistego oka. Suplementacja preparatami kolagenowymi jest bezpieczna i może mieć duże znaczenie dla sportowców. Dostarczanie dużych dawek witaminy C również może mieć znaczenie dla ilości kolagenu w ustroju, gdyż współuczestniczy w syntezie kolagenu. Ze względu na chorobę Creutzfelda-Jacoba (CJD) popularność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8774 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5492 Data: 2021-01-08 19:27:22
  • [...] receptory, które reagują na witaminę D. Dlatego też od kilku lat dość wyraźnie sugeruje się, aby włączyć ją do stałej suplementacji. Liczne badania wskazują, że niedobory witaminy D są powszechne. Oznacza to, że większość z nas nie spożywa jej w odpowiednich ilościach. Wiele publikacji pokazuje wyraźny związek pomiędzy brakiem odpowiedniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3090 Data: 2021-09-08 10:33:04
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6375 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6092 Data: 2019-04-28 15:32:09
  • [...] O ile jest możliwe zbilansowanie diety wegańskiej w taki sposób, aby bez problemu pokryć zapotrzebowanie na większość z nich, tak wydaje się, że w przypadku kwasów omega 3, witaminy B12 oraz witaminy D3 nie obejdzie się bez dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji, lub żywności wzbogaconej tymi związkami. Będąc Weganami, musimy zdawać sobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1987 Data: 2020-05-06 22:18:43
  • Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3188 Data: 2020-04-20 23:29:50