Powodów wypadania włosów jest całe mnóstwo - zaczynając od niedoborów witamin i minerałów, poprzez stres i niewłaściwy tryb życia aż po choroby autoimmunologiczne czy też stosowanie pewnych leków. Bardzo częstą oraz niezmiernie frustrującą chorobą jest łysienie androgenowe, dziedziczne i występujące głównie u mężczyzn. Istotne jest poznanie [...]
[...] oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Wiele wskazuje więc na to, iż witamina C nie jest tylko suplementem prozdrowotnym, rozpatrywanym jako wsparcie układu odpornościowego ustroju. Referencje: Hansen, S.N.; Tveden-Nyborg, P.; Lykkesfeldt, J. [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Witamina B12 jest niezmiernie istotna, gdyż pośredniczy w przekształcaniu folianów do postaci aktywnej. W konsekwencji w ustroju wytwarzana jest odpowiednia ilość krwinek czerwonych. Ilość krwinek obrazuje hematokryt, jego spadek u sportowców oznacza zmniejszenie wydolności fizycznej. Typowe dla ciężkiego, powtarzanego wysiłku jest zniszczenie [...]
[...] człowieka. Ostatnie kilkanaście lat badań nieco zweryfikowało wspomniane tezy, balans przesunął się w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych właściwości i o tym jest właśnie ten artykuł. Spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji Zwiększona produkcja reaktywnych form [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] jest znaczny wzrost stosowania medycyny komplementarnej i alternatywnej (CAM), w tym suplementów diety i środków ziołowych. Jakie środki mogą mieć znaczenie dla wątroby? Czy witamina E jest jednym z nich? Witamina E, a niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby Jedno z najczęściej cytowanych badań dotyczących witaminy E dotyczyło dzieci z [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]
[...] kiedy to dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, sięga się po iniekcje z adrenaliną i warto tutaj zaznaczyć, że w tym przypadku jest to środek ratujący życie. Czy witamina C może złagodzić objawy alergii? Na drodze badań naukowych zidentyfikowano pewne zależności pomiędzy stopniem odżywienia organizmu witaminą C a intensywnością [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
[...] oraz witamin, które w pozytywny sposób oddziałują na nasz organizm, wymiatając wolne rodniki oraz chroniąc przed chorobami. Dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E Oraz wielu innych składników, które obecne są w shocie z ekstraktem z zielonej herbaty, czyli: [...]
[...] produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i odonblastów (komórka wytwarzająca zębinę, czyli witamina C ma wpływ na zdrowie zębów). Eksperyment naukowy 10 biegaczom podawano 2 × 500 mg dziennie witaminy C, a drugiej grupie placebo. Suplementacja trwała 7 dni przed [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Około 9,6 miliona ludzi zmarło z powodu raka w 2018 roku na całym świecie, a liczba ta ma wzrosnąć do 16,4 miliona do 2040 roku. Dla Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak [...]