Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości [...]
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych. Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]
[...] czy cukinii. I podobna będzie odpowiedź. Co jest cennego w pomidorze? Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych [...]
[...] się może krew oraz odczuć można wzrost temperatury ciała. Szybkiej wizyty u lekarza wymaga stan, w którym gorączce towarzyszy ból pleców, czy nudności i wymioty. Czy witamina C wpływa na pęcherz? Zarówno całokształt diety, jak i wysokość podaży witaminy C, która często zalecana jest przy zapaleniach pęcherza moczowego, mogą mieć wpływ na [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
[...] raka). Nie rozumiem tego zjawiska, gdyż z samej swojej natury jest jedną z najważniejszych witamin w ustroju człowieka, a szczególnie dla sportowców. Mało kto wie, ale witamina C potrafi chronić wątrobę. Kwestię opisano 14 kwietnia 2022 r. na łamach „Frontiers in medicine”. Co to jest metotreksat i czym się charakteryzuje? Metotreksat bywa [...]
[...] jej odporność na uszkodzenia mechaniczne, przez co rzadziej dochodzi do jej pęknięć lub rozdwojenia. Sam kolagen to zbyt mało COLLAROSE to jednak nie sam kolagen, to również witamina C, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy tego białka w organizmie, oraz biotyna, czyli tzw. witamina młodości, która może wpływać na polepszenie kondycji [...]
Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19? Podsumowanie Badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i [...]
[...] więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym wieku, które piły za dużo wody. Na [...]
Osoby dojrzałe dość często ulegają pokusie, aby zrezygnować lub znacznie ograniczyć aktywność fizyczną. Nie tylko porzucają chęć podnoszenia ciężarów, ale również ograniczają pozostałe aktywności. Przyczyn takich decyzji jest wiele. Pomoc przy wnukach, brak dalszej motywacji, by wyglądać atrakcyjnie (skoro jesteśmy już babcią czy dziadkiem), czy [...]
[...] rodzaju mięsa wysokoprzetworzonego (czynnik I klasy rakotwórczości), unikać nadmiernej ekspozycji na promieniowanie elektromagnetyczne itd. Przeczytaj koniecznie: Czy witamina D przedłuża życie chorym na raka? Wbrew obiegowym opiniom z nowotworami nie powiązano większości dodatków do żywności, słodzików, a tym bardziej glifosatu. [...]
Kreatyna, leucyna, karnityna i witamina D3 wspierają wzrost masy mięśniowej u osób nietrenujących. Wykorzystanie tytułowych suplementów diety, jak kreatyna, karnityna, leucyna i witamina D, przyczynia się do wzrostu muskulatury osób nietrenujących. Do tego typu wniosków doszli badacze w opublikowanym periodyku dla "Nutrition & Metabolism". [...]
[...] Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o odpowiedniej ilości płynów. Zbyt mała ilość wody połączona z dietą wysokosodową bywa główną przyczyną [...]
[...] trenujesz, tym większy przepływ tlenu w ustroju, a to wiąże się z nasileniem stresu oksydacyjnego. Czy z podawania witaminy C płyną inne korzyści? Okazuje się, że tak. Czy witamina C chroni przed chorobą niedokrwienną serca? Sugeruje się, że wysokie spożycie w diecie i optymalne stężenie krążącej witaminy C we krwi mogą chronić przed chorobą [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
[...] mając w świadomości to, że chroniczny jej niedobór należy do ważnych czynników zwiększających ryzyko przedwczesnego zgonu z przyczyn ogólnych. Mimo że w miesiącach letnich witamina D wytwarza się po kontakcie skóry z promieniami Słońca, to nie każdy może sobie pozwolić na spędzanie wystarczającej ilości czasu o właściwej porze na dworze. Co [...]
[...] stężenia adiponektyny i spadek leptyny (lepsze środowisko hormonalne). Markery stresu oksydacyjnego (stężenia antyoksydantów) silnie wzrosły w grupie diety wegetariańskiej (witamina C o 16%, dysmutaza ponadtlenkowa o 49%, zredukowany glutation o 11%). Wnioski Dieta wegetariańska o ograniczonej kaloryczności miała większą zdolność do poprawy [...]
Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]