Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19?

Filipiński radiolog Mark Alipio poszedł o krok dalej, niż spekulacje. Przeanalizował dane zebrane od 212 pacjentów zakażonych koronawirusem. Oto co odkrył.

Witamina D i Covid-19

Wskazania, że witamina D może chronić przed koronawirusem są silniejsze, niż mogłoby się początkowo wydawać. 

witamina d koronawirus

Na czym polegało badanie?

Mark Alipio wykorzystał dane zebrane z 3 szpitali w Azji Południowej. Naukowiec analizował  poziom witaminy D u pacjentów i stan ich choroby. Za pomocą technik statystycznych Alipio określił związek między nimi.

Wyniki badania

Okazało się, że u pacjentów, u których poziom witaminy D przekraczał 30 nanogramów na mililitr, objawy zakażenia koronawirusem prawie zawsze były łagodne. W tej grupie rzadko występowało zapalenie płuc, gorączka, trudności w oddychaniu, a przyjęcie na intensywną terapię nie było konieczne.

Im wyższy poziom witaminy D, tym mniejsza szansa, że zakażenie koronawirusem spowoduje objawy choroby. I odwrotnie - im niższy poziom witaminy D, tym większa szansa na wystąpienie objawów i cięższy przebieg choroby.

Wnioski Mark'a Alipio

Wyniki badania sugerują, że wzrost poziomu witaminy D w surowicy może albo poprawić wyniki kliniczne, albo złagodzić ciężkie objawy choroby, podczas gdy spadek poziomu witaminy D w surowicy może pogorszyć wyniki kliniczne pacjentów z COVID-2019. 

Podsumowując, badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i leczeniem Covid-19. Suplementacja witaminy D mogłaby prawdopodobnie poprawić wyniki kliniczne pacjentów zakażonych COVID-19.

Źródło: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3571484

Komentarze (1)
M4lgosia

Wcale nie dziwi. Pozytywny wpływ suplementacji wit. D3 na układ odpornościowy potwierdzono już w wielu badaniach.

0