Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
Gdy budujesz mięśnie, potrzebujesz białka! Gdy się odchudzasz, potrzebujesz białka! Gdy Twoim celem jest poprawa wyników sportowych, będziesz potrzebował białka. Będziesz go potrzebował więcej niż osoby nieaktywne sportowo. Czy to już wszystko, co można napisać o tym wyjątkowym produkcie? Nie! Teraz czas na najlepsze. Otrzymujesz produkt [...]
[...] wyjątkowo szkodliwe dla człowieka. Na szczęście niewiele na to wskazuje. Referencje: Ng TB, Cheung RC, Wong JH, Wang Y, Ip DT, Wan DC, Xia J. „Antiviral activities of whey proteins.”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26198883 E. Bernatowicz, E. Reklewska „Bioaktywne składniki białkowej frakcji [...]
[...] — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915010004107
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
[...] jazdy na rowerze po lesie, całodniowego zwiedzania w mieście, czy pływania w jeziorze lub morzu. Źródła: Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] and sleep following sleep deprivation in adult humans” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039272/ Frid AH, Nilsson M, Holst JJ, Björck IM. “Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002802
Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
[...] Justyna Żulewska “SERWATKA – Przekleństwo czy Błogosławieństwo?” Hays NP1, Kim H, Wells AM, Kajkenova O, Evans WJ. “Effects of whey and fortified collagen hydrolysate protein supplements on nitrogen balance and body composition in older women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19465192
[...] stosuj „leczenia” objawowego, ale rozwiąż problem u podstawy. Referencje, badania, literatura: Marek Hartleb Budowa i czynność wątroby https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/776,budowa-i-czynnosc-watroby S G Gürgen Usage of whey protein may cause liver damage via inflammatory and apoptotic responses https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25352651/
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
[...] dawkować białko WPC? Jednym ze sposobów wsparcia żywieniowego jest wykorzystanie koncentratu białek serwatkowych, czyli popularnego WPC. WPC to anglojęzyczny skrót od nazwy "whey protein concentrate", który oznacza koncentrat białek serwatkowych. Odżywki białkowe dla sportowców głównie bazują na białkach serwatkowych, gdyż uważane są one za jedne [...]
[...] a więc z produktu o zawartości 15% białka, otrzymujemy odżywkę zawierającą 80% białka. Tego typu produkt nosi miano koncentratu białek serwatkowych, czyli w skrócie WPC (whey protein concentrate). Z kolei izolat białek serwatkowych jest suplementem diety, który posiada jeszcze większą zawartość białka, ze względu na to, że wyizolowano większą [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]