Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Wiele osób cierpi z powodu otyłości androidalnej. Nie jest to tylko problem estetyczny, ale poważny, zdrowotny. Ludzie nie lubią rozmawiać na takie tematy, a szczególnie panowie z pokaźnym brzuchem w kształcie piłki. Twierdzą, iż życie nie jest po to, by sobie czegoś odmawiać. Niejeden z tych mężczyzn żyje pełnią życia do pierwszego zawału, [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
W przypadku osób starszych trudno mówić o jednoznacznym kierunku, w jakim powinna zmieniać się waga pacjenta. Z jednej bowiem strony, musimy zadbać o to, aby otyłość, którą często obserwuje się w początkach "jesieni życia", nie generowała dodatkowych problemów zdrowotnych. A tak niestety często się dzieje… Nie jest natomiast w pełni jasna [...]
[...] a 89 rokiem życia. Zespół słabości jest oceniany na podstawie trzech domen: funkcjonalnej (odporność, chód), kumulacji deficytów (schorzenia) oraz biologicznej (zmęczenie, utrata masy ciała). Wnioski - co daje suplementacja białkiem? Suplementacja białkiem serwatkowym zmniejsza stężenie interleukiny 6, a podawanie białka sojowego wywołuje [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Oferuje różne korzyści zdrowotne, takie jak utrata masy ciała i poprawa zdrowia serca. Matcha to szczególna, sproszkowana forma zielonej herbaty. Nazwa ta wydaje się nam bardzo egzotyczna i nie każdy wie jak się za nią „zabrać". Czym jest matcha? Matcha to drobna zielona herbata w [...]
[...] różnego rodzaju nowotworami (w tym złośliwymi), zaburzeniami glikemii, stanem zapalnym, zespołem metabolicznym, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. U zdrowych ludzi nagła utrata ogólnej masy ciała zwykle wiąże się ze zwiększoną śmiertelnością (np. może oznaczać kacheksję nowotworową, utratę masy mięśniowej itd.). U osób otyłych utrata masy [...]
[...] związane są z naszym samopoczuciem, emocjami, mówiąc w skrócie z psychiką. Depresja jednak wpływa także na nasze zdrowie fizyczne. Fizyczne objawy depresji Przyrost lub utrata masy ciała Osoby z depresją mogą odczuwać zmiany apetytu. Wiele osób nie jest w stanie jeść w okresach smutku, a inne wręcz przeciwnie — zajadają problemy. Zarówno [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
[...] takie jak, wskaźnik masy ciała (BMI) lub stopnia aktywności. Mimo wszystko uznano, że bezpośrednie korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej, takie jak utrata masy ciała, obniżenie ciśnienia krwi i poprawa poziomu cholesterolu, są wyraźnie widoczne w wynikach badań. Podsumowując Diety roślinne stanowią istotny czynnik [...]
[...] początkowo dobre efekty, a później gigantyczny efekt jojo (szybkie nabywanie tkanki tłuszczowej), sama zmiana na wadze nic nie znaczy. Możesz stracić mięśnie, a taka “utrata wagi” jest ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, krótkotrwałe efekty wcale nie znaczą, iż dane rozwiązanie jest dobre, bardzo niewiele osób rozumie mechanizmy rządzące [...]
[...] było już za późno na ratunek. Z kolei podwyższone stężenia glukozy mierzone na czczo, są wiązane z cukrzycą, upośledzoną tolerancją glukozy i zaburzeniami pracy trzustki (utrata funkcji komórek beta; komórki beta wysepek Langerhansa wytwarzają insulinę). W badaniach Ehsan Parvaresh Rizi i wsp. stwierdzono, iż osoby otyłe (~100 cm w pasie) [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] katabolicznej spowodowanej zarówno brakiem równowagi hormonalnej (niedobór testosteronu, IGF-1, estradiolu), jak i nadmiernym stanem zapalnym (kortyzolemia). Występuje utrata beztłuszczowej masy ciała, a ma to znaczenie dla ryzyka zachorowania na różne choroby oraz śmierci (z różnych przyczyn). Co zwiększa rozpad mięśni i stan zapalny? Np. [...]
[...] się przetrenować, szczególnie pod względem intensywności, szczególnie gdy stosujesz restrykcje kaloryczne (w okresie przed zawodami)”. Dorian twierdzi nawet, że utrata jednego treningu może być korzystna, jeśli jest się lekko przetrenowanym. W innym miejscu: „Zawsze obawiałem się przetrenowania. Zdawałem sobie sprawę, iż należy [...]
[...] hormonów tarczycy w surowicy krwi, które stanowią tylko niewielki odsetek ich stężeń - 0,025% całkowitej T4 i 0,35% całkowitej T3.” Znane są liczne przykłady osób, u których utrata wagi zależała od aktywności tarczycy, a wyższe stężenia T4 oraz T3 pozwoliły prognozować większą utratę wagi ciała w trakcie redukcji. Wykazano, iż w trakcie redukcji [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] antyoksydantów w ustroju zwierząt. Spowodowało to zwiększenie się poziomów czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-α) oraz ilości MMP-2 (metaloproteinazy 2). Efektem była utrata kolagenu, elastyny oraz glikozoaminoglikanów (w skrócie GAG). MMP-2 ma istotne znaczenie np. w pierwotnym nadciśnieniu tętniczym. Klasyfikuje się go jako enzym [...]