Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] de Souza, RJ, Mente, A, Maroleanu, A et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015; 351: h3978 Hooper, L, Martin, N, Abdelhamid, A, and Davey, SG. Reduction in [...]
[...] de Souza, RJ, Mente, A, Maroleanu, A et al. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015; 351: h3978 Hooper, L, Martin, N, Abdelhamid, A, and Davey, SG. Reduction in [...]
[...] of farm milk consumption with asthma and allergy in rural and suburban populations across Europe.” Sorgo W, Zachmann M. . Harrison LC1, Honeyman MC. “Cow's milk and type 1 diabetes: the real debate is about mucosal immune function”. Scott Gottlieb “Early exposure to cows' milk raises risk of diabetes in high risk children” Hassan [...]
W pierwszej części tekstu poruszyłem podstawowe zasady wyciskania sztangi, leżąc, związane z ułożeniem ciała na ławce, stosowaniem mostka, oto kolejne kwestie mogące mieć duże lub mniejsze znaczenie dla wyników w wyciskaniu sztangi leżąc. To na, ile skorzystasz z danej zmiany, jest sprawą zależną od wielu czynników. Aby wzmocnić wyciskanie leżąc, [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny, są hormony… powszechnie postrzegane, jako kobiece (estradiol). Co szkodzi wytwarzaniu testosteronu i erekcji? [...]
Porady krążące w internecie brzmią często niedorzecznie, gdyż osoby wygłaszające różne teorie nie mają nic wspólnego z odchudzaniem, fitness, kulturystyką, a często nawet ze sportem. Bardzo często zdarza się też, iż mający wieloletni staż „pakerzy” wygłaszają bezsensowne porady. Ostatnio pewnemu mężczyźnie mającemu problemy wynikające [...]
[...] https://pdfs.semanticscholar.org/3e34/d553ee58965916ff063b2706aa613e3a86fc.pdf T. van Wessel,1 A. de Haan,1,3 W. J. van der Laarse,2 and R. T. Jaspers “The muscle fiber type–fiber size paradox: hypertrophy or oxidative metabolism?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957584/ M. Kruszewski „Metody treningu i podstawy żywienia w [...]
Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]
[...] Odegaard AO1, Koh WP, Arakawa K, Yu MC, Pereira MA. „Soft drink and juice consumption and risk of physician-diagnosed incident type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20160170 Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, i [...]
[...] Extraordinary fast-twitch fiber abundance in elite weightlifters https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0207975 V. Reggie Edgerton Muscle fibre type populations of human leg muscles https://link.springer.com/article/10.1007/BF01003594 „Modern strength and power methods” Christian Thibaudeau „Bezpośrednie [...]
[...] Fagherazzi G1, Vilier A, Saes Sartorelli D, Lajous M, Balkau B, Clavel-Chapelon F „Consumption of artificially and sugar-sweetened beverages and incident type 2 diabetes in the Etude Epidemiologique aupres des femmes de la Mutuelle Generale de l'Education Nationale-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
[...] Skop, Ludmila Kazdova, Monika Dezortova, Milan Hajek, Andrea Tura, Martin Hill, and Terezie Pelikanova „Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079942/
[...] na wysiłek fizyczny równolegle aktywuje również czynniki przeciwkrzepliwe, co wielokrotnie wykazywano w badaniach (tPA -> aktywacja fibrynolizy; tPA -> tissue-type plasminogen activator; jest to tkankowy aktywator plazminogenu). Trening o umiarkowanej intensywności zwiększa aktywność fibrynolityczną, bez jednoczesnej aktywacji [...]
[...] Referencje: Bernadine Ruiza G Ang I in. The Role of Fructose in Type 2 Diabetes and Other Metabolic Diseases https://www.longdom.org/open-access-pdfs/the-role-of-fructose-in-type-2-diabetes-and-other-metabolic-diseases-2155-9600-1000659.pdf Raffaella Crescenzo, Luisa Cigliano, Arianna Mazzoli, Rosa Cancelliere, Rosa Carotenuto, Margherita [...]
[...] 2013 Sep 17. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24045865 E. L. Lim,1 K. G. Hollingsworth,1 B. S. Aribisala,1 M. J. Chen,1 J. C. Mathers,2 and R. Taylor „Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol” [...]