Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] każdym ćwiczeniu jest ona najważniejsza. Film instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=artFx1gn52s Poczytaj więcej na temat przysiadów i ich techniki: Tutaj Wykroki To kolejne ćwiczenie, które poprawi wygląd twoich pośladków, ud, a przy okazji korpusu, gdyż przyda się tutaj umiejętność utrzymania równowagi. Możesz je robić w formie [...]
[...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] spożywczych, jednak w niektórych przypadkach mogą być ciężkostrawne, a to z kolei obniżyć może „siły” w ciągu dnia. Do najbardziej lekkostrawnych tłuszczy zalicza się m.in. olej kokosowy nierafinowany i niepoddany obróbce termicznej, a także masło i niektóre przetwory mleczne. Tłuszczami, których powinno się unikać z powodu ciężkostrawności są z [...]
Witam, W mojej diecie wypijam 4razy dziennie olej lniany po łyżce czyli jakieś 10-12ml, 3x do posiłków i 1 raz na noc z twarogiem. Czasem smażę kurczola albo rybkę na oliwie z oliwek ( daję dość sporo, tak koło pół łyżki więc pewnie koło 5-6ml ) czy wtedy mam mniej pić lnianego ? Dieta przykładowa z miesiaca temu. [...]
[...] stopień 18,5-24,9- zakres normy 25,0-29,0- nadwaga 30,0-34,9- otyłość 1stopnia 35,0-39,9- otyłość 2 stopnia powyżej 39,9- otyłość 3 stopnia (olbrzymia) ZALECENIA: Kolejność dni nie ma znaczenia. Ten sam jadłospis można powtórzyć kolejnego dnia. Można zmieniać kolejność posiłków w ciągu dnia. Po przebudzeniu należy wypić ok. 0,5-1 [...]
Siema, ogarnalby ktos mi czy ten tluszcz jest wporzadku do smazenia na patelni? ( kupujac go myslalem ze jest to olej kokosowy do smazenia ale patelnia mi dymi wiec sam nie wiem, byc moze spowodowane jest to ze troche wody zostaje na patelni.) Czy jednak moze zastapic olej smalcem, dodam ze ten olej troszke inny ma smak od tego z Polski. Z gory [...]
[...] amarant; mocno ograniczam nabiał (używam mleka jaglanego, ryżowego i migdałowego), czasami jakiś twarożek/kefirek/jogurcik bałkański/śmietana; z tłuszczy masło/klarowane, olej kokosowy do smażenia wypieków, czasem jakieś orzeszki czy pesteczki, ale za bardzo je lubię, żeby mieć zawsze w domu, nieraz robię coś z mąką kokosową, oliwa olej lniany [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/2071/piec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-awokado orzechy http://www.sfd.pl/Orzechy_i_ich_cenne_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_-t1130750.html olej kokosowy /SFD/2016/12/12/a5f4bbe1c4ae458ba28f25e07205a0ed.jpg Olej kokosowy dzielimy na dwa rodzaje rafinowany i nierafinowany. Rafinowany pozbawiony jest nieco cennych [...]
[...] nie miły smak, szybko się psuję, co nie? Więc do Was wybór należy albo jecie to co sztuczne albo skupiacie się na diecie i dobieracie produkty korzystniejsze dla organizmu. Kolejnym dobrym źródłem węglowodanów są otręby pszenne które w swym składzie zawierają również nie mniej od płatków owsianych błonnik (więcej o nim znajdziecie w tematach [...]
[...] "białe odpowiedniki" np. ryż biały. - Staraj się w każdym posiłku spożywać warzywa. Uważaj na warzywa bulwiaste. - Nie unikaj tłuszczy roślinny takich jak oliwa z oliwek, olej lniany. - Kup w aptece tran i dodaj do diety. - Jako źródła białka spożywaj ryby, mięsa, jaja kurze oraz nabiał. - Unikaj smażenia produktów. - Bądź cierpliwa/y Mam [...]
[...] dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura topnienia kwasów nasyconych zależy wyłącznie od długości łańcucha węglowego; im dłuższy łańcuch węglowy, tym [...]
[...] pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy włoskie, itp.). Skwalen Skwalen to specyficzny tłuszcz nienasycony, (trójgliceryd) - niezbędny składnik płaszcza [...]
[...] przemysłu tłuszczowego jest już dużą barierą, bo przez NNKT tłusty towar szybko się psuje, leżąc na sklepowej półce. Żeby na tym nie stracić, pomajstrowano odrobinę przy oleju roślinnym i przerobiono go na margarynę i inne podobne „tłuszcze”. Teraz, proszę bardzo, możecie Państwo wziąć taką kostkę margaryny, położyć ją spokojnie choćby w [...]
[...] powinno się je spożywać w momencie gdy nie możemy zjeść normalnego posiłku. Tłuszcze znajdziemy natomiast w mięsie tłustym, rybach tłustych, jaja kurzych (żółtkach) oraz w olejach, tranie. Warto je uwzględnic w każdym posiłku z wyjątkiem posiłku potreningowego ze względu na ich spowalniający wpływ na katabolizm białka w żołądku co w oknie [...]
[...] W dalszej części chciałbym przedstawić kwestie, które są najczęściej poruszane. 1.)Tłuszcz pokarmowy = przyrost tkanki tłuszczowej - tak myśli wiele osób. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę, że za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiada dodatni bilans energetyczny, nie natomiast obecność samych tłuszczów. Kwestia ta również [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] hardgainerów dozwolone jest, by po przebudzeniu i po treningu spożywali białe odpowiedniki tych pokarmów) Źródła tłuszczy: żółtka jaj, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej lniany, siemię lniane, olej kokosowy (najlepszy do smażenia na patelni), masło (w niewielkich ilościach do kanapek) Opierając swoje dzienne menu na tych pokarmach możemy [...]