Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
Dieta ketogeniczna nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy”. Czytaj więcej: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Rozkład makroskładników w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka, 5%-10% węglowodanów, 55%-60% tłuszczu. Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Niestety w życiu naszym bywa tak, że wraz z wiekiem coraz trudniej jest nie tylko zmienić naszą sylwetkę na lepszą pod względem jakości, czy zachować dobre samopoczucie, ale przede wszystkim być zdrowym i cieszyć się z tego do późnej starości. Z czym łączyć palmę sabałową? W zasadzie nie ma suplementów, których nie należy stosować równocześnie z [...]
Dieta ketogeniczna wywołuje problemy z tarczycą? Tak przynajmniej twierdzą tureccy naukowcy. Celem badania była ocena czynności tarczycy u dzieci stosujących dietę ketogeniczną przez co najmniej 1 rok z powodu padaczki lekoopornej. Łącznie 120 pacjentów, 63 płci męskiej, 52,5%; średni wiek 7,3 ± 4,3 lat było leczonych dietą ketogeniczną. [...]
Wiele stron w sieci promuje bieganie, jako najskuteczniejszy sposób na pozbycie się „boczków”, „brzuszka” oraz tłuszczu wisceralnego (wokół narządów wewnętrznych). I faktycznie, wielu biegaczy ma niski poziom tkanki tłuszczowej. Jednak należy wziąć pod uwagę wiele czynników, które mają wpływ na wynik (np. wiek, dieta, [...]
Profesor Antonio Bonetti z Uniwersytetu w Parmie opublikował niezwykłe badanie. Pierwszy raz się zdarza, by ktoś ze środowiska naukowego nie demonizował sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Wzięto pod lupę 20 kulturystów, którzy stosowali wiele sterydów anaboliczno-androgennych jednocześnie, z iniekcyjnych najczęściej były to: testosteron, [...]
Choroby serca są jednym z największych zabójców mężczyzn i kobiet w krajach zachodnich. Jest to także choroba cywilizacyjna, na którą ma wpływ styl życia. Badania pokazują, że aż 80% zgonom związanych z sercem można zapobiec zmieniając swoje nawyki. Jednym z obszarów zainteresowań było obniżanie poziomu cholesterolu poprzez zmiany w diecie, czy za [...]
Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
Podczas gdy, forskolina była stosowana w medycynie tradycyjnej od setek, jeśli nie tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią dopiero w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy zaczęto stosować ją pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, głównie dzięki jej działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło [...]
Węglowodany mogą odmienić losy biegu lub wyścigu kolarskiego, o czym wspominał elitarny kolarz Tyler Hamilton. Jednak czy bezpośrednio przed treningiem zawsze warto sięgać po węglowodany? Podsumowanie i wnioski Podawanie węglowodanów przed wysiłkiem ma wpływ na wyrzut insuliny, a przez to hamowanie i zmniejszoną utylizację kwasów tłuszczowych. [...]
Dotykające nas choroby niejednokrotnie zaburzają funkcjonowanie nie tylko tych obszarów, których bezpośrednio dotyczą, ale również pociągają za sobą szereg konsekwencji wpływających na szersze spektrum aspektów zdrowia. W wielu schorzeniach na skutek zaburzeń apetytu dojść może do niedoborów niezbędnych substancji odżywczych oraz kolejnych [...]
Gospodarka hormonalna jest skomplikowaną dziedziną wiedzy, dlatego większość informacji powielanych w sieci jest w części lub całkowicie fałszywa. Przyjrzymy się popularnym twierdzeniom, dotyczącym hormonów i redukcji tkanki tłuszczowej. W jednym artykule nie da się przedstawić wszystkich tematów, musiałem dokonać pewnej selekcji. Mit: „Niskie [...]
Nieaktywność fizyczna jest ważnym czynnikiem mającym wpływ na pojawienie się nadwagi, a później otyłości. W połączeniu z niewłaściwą dietą, brak ruchu może wywołać wiele chorób, w tym cukrzycę. Również wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]