Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
[...] na zdrowie. Stopniowo cukier i olej palmowy odchodzą do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. „Przestarzałe” słodycze Kiedy skończyły się czasy pustych półek sklepowych, rynek spożywczy stopniowo zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony [...]
[...] przechowuje się ją w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Czekolada Tak naprawdę wiele czekolad nie potrzebuje tego, aby trzymać je w lodówce. W tym miejscu warto trzymać te słodycze, które są podatne na roztapianie w warunkach pokojowych. Papryka Bardzo wiele osób wierzy w mit, że trzymanie papryki w lodówce wydłuża jej świeżość. Niestety, [...]
[...] 42,5 g węglowodanów, w tym 8,5 g cukrów prostych 26 g protein 2,2 g soli Do tej samej kategorii można wrzucić pizzę, kebaby, hot-dogi, ciastka (np. babeczki z nadzieniem), słodycze (czekolady, batoniki). To wszystko produkty na wiele godzin zaburzające glikemię i sprzyjające otłuszczaniu się sylwetki. W licznych badaniach wykazano, iż podobne [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] nie potrzeba wiele więcej, aby zaspokoić chęć na coś słodkiego. Dodatkową słodycz zapewnić mogą kremy bez cukru i tłuszczu palmowego, które smakiem przypominają popularne słodycze, a także kremy proteinowe, które jeszcze bardziej wzbogacić mogą skład odżywczy podwieczorku. Kolacja - chlebek proteinowy z kremem orzechowym lub jajecznicą z [...]
Nowy Rok to doskonała okazja do wprowadzenia pozytywnych zmian w naszym życiu, a jednym z najczęstszych postanowień jest utrata zbędnych kilogramów. Jednak, zamiast sięgać po kolejną dietę cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
[...] 20%. Co to oznacza w praktyce? W praktyce oznacza to, że możemy zezwolić sobie na spożywanie w rozsądnej ilości mniej stricto dietetycznych produktów, włączając w to słodycze, bez konieczności odczuwania wyrzutów sumienia. Dzięki temu podejściu unikamy poczucia deprywacji, co może prowadzić do frustracji i rezygnacji z diety, jednocześnie [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
A co, gdyby Twoje ulubione kokosowe kulki, wypełnione kremowym nadzieniem i migdałem zmielić i zaoferować je w formie niewiarygodnie pysznego, chrupiącego kremu? To właśnie się stało! Skąd bierze się ten smak? NUTLOVE COCO CRUNCH to połączenie płatków kokosowych, kruszonych migdałów, odtłuszczonego mleka, serwatki w proszku i oleju SHEA. Za jego [...]
[...] zapewnia pełnię słodyczy charakterystycznej dla tego typu czekolad. Komponowanie diety ze słodyczami bez cukru Zmiana nawyków żywieniowych osób, które trochę za bardzo lubią słodycze bywa kłopotliwa. Produkty alternatywne dla przetwórstwa cukierniczego mogą jednak ułatwić sprawę. Spożywanie ich w umiarkowanych ilościach sprzyja panowaniu nad [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] one aż 20% składu. Ciastka te mają najwyższy udział błonnika (8,4 g/100 g) i białka (12 g/100 g) w stosunku do swoich braci z serii FITKING DELICIOUS COOKIE i podobnie jak oni dostarcza minimalna ilość naturalnie występujących cukrów 3 g na 100 g produktu. FITKING DELICIOUS COOKIE to idealny wybór dla osób kochających słodycze bez dodanego cukru
[...] bez ograniczenia kalorii, zwłaszcza tych pochodzących z rafinowanych węglowodanów (takich jak cukier). Znajdują się one w produktach spożywczych, takich jak ciastka, słodycze, słodkie napoje oraz większość wypieków i pakowanych przekąsek. Produkty te mają niewielką wartość odżywczą i powodują skoki cukru we krwi. Może to skutkować [...]