[...] tyle że w różnych proporcjach, jednak głównym źródłem są mięsa. Należy pamiętać, że produkty bogate w tłuszcze nasycone bywają nazywane … pustymi kaloriami, także nie tylko słodycze są określane tym mianem. Tłuszcze wielonienasycone występują we wielu radzjach olei, np. słonecznikowym. Należy pamiętać aby nie używać ich przy obróbce cieplnej! [...]
[...] waczając: chleb i inne pieczone wyroby, przetwarzane płatki śniadaniowe, ziemniaki w proszku, zup, napoje mleczne, margaryny, wędliny (nie koszerne), sosy sałatkowe, słodycze i inne przekąski; mix na naleśniki, ciastka, ciasta, powinny być unikane. Ważna sprawą jest uważne czytanie etykiet umieszczonych na produktach, zwracanie uwagi nie [...]
[...] „cukier" na określenie sacharozy w Coca-coli jest niebezpieczne dla konsumenta. Ale czy często zastanawiamy się nad tym? Podejrzewając niski poziom cukru w krwi, sięgamy po słodycze, słodki napój lub sam cukier w celu podniesienia jego poziomu. W rzeczywistości jest to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Poziom glukozy w krwi ma tendencje do [...]
[...] odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita resynteza następuje dopiero po upływie 24-48 godzin! Czy cukier i słodycze są dobrym źródłem węglowodanów? Udział cukrów rafinowanych (sacharozy) w diecie osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. Zbyt wysokie [...]
Wielu rodziców martwi upodobanie dzieci do cukierków. Woleliby, żeby w ich domu słodycze były na indeksie... Czy to dobre rozwiązanie? Wcale niekoniecznie - przekonuje doc. dr hab. Janusz Książyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Czy słodycze rzeczywiście są tak bardzo niezdrowe? Ależ nie, są potrzebne. Szkodliwy jest tylko ich nadmiar. Nie ma nic [...]
[...] są na przykład doświadczenia nad substancjami będącymi antagonistami do neuropeptydu Y, który determinuje apetyt na węglowodany, i do galaniny, która determinuje apetyt na słodycze. Są również zaawansowane badania nad analogami cholecystokininy - hormonów sytości. Naukowcy próbują zabijać lipocyty za pomocą różnych manipulacji immunologicznych [...]
[...] planie naszego jadłospisu. Produkty te powodują najwolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Produkty pełnoziarniste leżą pośrodku jeszcze dopuszczalnego przedziału; słodycze, pieczywo, produkty z białej mąki itp., są naturalnie dużą przeszkodą w redukcji tkanki tłuszczowej. W zasadzie na IG mają wpływ dwa istotne czynniki: Poprzez [...]
[...] wieku dr Pennington obalił teorię kalorii i udowodnił, że ciało może spalić ponadnormatywną ilość tłuszczu, ale nie może spalić ponadnormatywnej ilości węglowodanów (np. słodycze, chleb, ziemniaki, ryż). A’propos – gdzie człowiek ma najwięcej tłuszczu? W mózgu, który zawiera go aż 60 proc. Tkanki kobiecych piersi zawierają nawet do 85 proc. [...]
[...] jajników. Stres może zwiększyć apetyt Nie dotyczy to jednak wszystkich. Stres wywołuje dwojakie reakcje. Depresja też może być przyczyną nadmiernego apetytu, zwłaszcza na słodycze. Po zjedzeniu słodyczy podnosi się poziom serotoniny, która poprawia nastrój i uspokaja. Większą skłonność do tycia mają panie po czterdziestce Po 40 roku życia [...]
Wśród osób stosujących diety krąży wiele opinii na temat wartości odżywczych różnych produktów. Trwają spory na temat tego, czy jedząc makaron można schudnąć, czy lepiej jeść masło zamiast margaryny albo czy wszystkie produkty "light" to postawa zdrowego żywienia. Czy produkty "light" są faktycznie niskokaloryczne? W większości przypadków tak, [...]
[...] w kwasy tłuszczowe. Jakby nie było, nadmiar cukru zawsze odłoży się w tkance tłuszczowej. Z tej też przyczyny najbardziej zgubnymi dla sylwetki pokarmami pozostają wszelakie słodycze. Tłuste pokarmy też oczywiście tuczą w nadmiarze, ale nie aż tak... Tłuszcz pokarmowy może dostarczać komórkom tłuszczowym jedynie kwasów tłuszczowych. Wprawdzie [...]
[...] 3 g cukru - była to herbata, gdzie 3 g cukru + 80-180 g mleka - była to kawa) - soki i napoje o smaku soku i syropy rozwadniane w wodzie (ok. 2-3 szklanki dziennie) - słodycze (nie jem ich prawie w ogóle, ale raz na tydzień zdarzy się zjeść kawałek ciasta albo kilka pierniczków albo dosłownie 30-50 g chałwy). Zazwyczaj jem 4, maksymalnie [...]
[...] zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o witaminy, składniki mineralne. Lecz czasami warto zastanowić sie nad [...]
[...] kokosowy, sezamowy, ghee, oliwa z oliwek. Kasze, mąki, tłuszcze,orzechy w większości z upraw ekologicznych. Twaróg i jaja, a w dużym stopniu także śmietana- wiejskie. Lubię słodycze, ale ciasteczka, ciasta i desery robię sama modyfikując przepisy z netu- słodzę stewią lub ksylitolem. Myślę,więc ,że moja dieta była co najmniej w 95 % OK pod [...]
[...] w organizmie i hamuje ich niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową. Jednocześnie intensywnie zmniejsza łaknienie na pro-dukty węglowodanowe, szczególnie cukry proste oraz słodycze, które najsilniej przyspieszają proces tycia. Kwas linolowy Działa na zasadzie termogenicznej, ułatwia utratę tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zapobieganiu [...]
[...] zmęczenia. Zjedzenie cukru powoduje podwyższenie poziomu serotoniny w mózgu, to z kolei powoduje senność. Dlatego wiele osób reaguje na stresy zwiększonym apetytem na słodycze, których działanie przypomina działanie alkoholu. Cukier powoduje podobne uzależnienie. Gdy trzustka otrzymuje sygnał o pojawieniu się cukru i zaczyna produkować [...]
[...] pytanie czy każdy z nas jest na to narażony i czy każdy rodzaj węglowodanów jest zły ? Najgorszym naszym wrogiem są wysoko przetworzone węglowodany takie jak :ciasteczka, słodycze, chleb, słodzone napoje, cukier stołowy ale także owoce, mleko , soki owocowe, jogurty i serki owocowe czyli produkty zawierające proste węglowodany takie jak [...]
[...] Skutkuje to w danym dniu chwilową ociężałością, sennością a na dłuższa metę brakiem stabilności poziomu energii pochodzącej z glukozy, objawiającej się nagłym apetytem na słodycze, lody i inne cukrowe uzależniacze. Wiadome jest, że z naturalnego posiłku nasz organizm nie pozyska tak szybko energii jak z odzywki, jednak pozyskiwanie tej energii [...]
[...] obiadów, śniadań i kolacji. W takiej sytuacji trzeba postępować metodą małych kroków. Najpierw wyeliminować produkty ewidentnie szkodliwe (chipsy, napoje słodko-gazowane, słodycze). To pozwoli nieco zaoszczędzić. Następnie - zacząć starannie przestrzegać godzin posiłków i zwiększyć ich ilość. Choćby do klasycznego śniadanie, obiad, kolacja - [...]
[...] dążę do czegoś czego wymagano ode mnie od dziecka,do tego co ciągle wpajało mi społeczeństwo (że szczęście odnajdę tylko jako anorektyczka...) Miałam tez napady na słodycze, a po czasie z głodu chciałam po prostu się najeść i już nie tylko słodyczami,a tym co było pod ręką. Brak efektów i motywacji spowodował, ze przestałam pilnować [...]