[...] ogólnie też moim zdaniem nienajgorzej. Głównie kurczak w każdej postaci, polędwica, wieprzowina, jogurty, jajka, skyr i twarogi jeśli chodzi o białko. A z węgli ryż, kasza, soczewica, makarony, płatki owsiane, pieczywo i ziemniaki. Wiadomo czasem tam wjechało coś niezdrowego żeby nie dać się zwariować. Ogólnie do diety podchodzę w sposób taki [...]
produkty z duza iloscia wegli 1. tych nadajacych sie do diety maki kasze ziemniaki makarony pieczywo (razowe, ale biale tez ma oklo 70g) fasola/groch/soczewica sucha warzywa suszone(marchew,pietruszka,seler) czosnek ma 28g nasiona (slonecnzik,dynia - okolo 20g, siemie lnieane 40g) produkty w wysokim IG mleko w proszku (nie wiem czy tu jest wysokie [...]
Soczewica jest super jeśli chodzi o wartości odżywcze. (Białko 1 : 2 Węgle) Ja używam jej jako substytutu ryżu, gdy potrzebuje w danym posiłku większą ilość białka.
[...] neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru wysysającego cholesterol z krwi. Dużo błonnika zawierają łupiny plesznika, niewiele mniej fasola, groch, soczewica, sporo niektóre kasze, np. jęczmienna, płatki owsiane. Można go tez znaleźć w owocach, a zwłaszcza w suszonych śliwkach, rodzynkach i jabłkach. Liczne badania [...]
[...] złożonych – zaliczamy zboża, warzywa bogate w skrobię i rośliny strączkowe. Do tego wszelkie rodzaje ryżu oraz warzywa korzeniowe (ziemniaki, maniok) , bób, fasola, soja, soczewica itd. Natomiast za najlepsze produkty zawierające węglowodany złożone uznaje się pieczywo pełnoziarniste, owsianka, musli, otręby, kasze, makarony razowe i [...]
Cel masowanie, dla dni z soczewicą zamiast ryżu można doliczyć +20g białka. Zamiast kurczaka zamiennie dorsz pieczony. W jakiś sposób kalkulator wylicza mi, że potrzebuje prawie 3000 kcal, chyba będę musiał dorzucić dodatkowy posiłek chociaż łatwiej by było jakiś szejk białkowy. Aha i jeszcze jedno, jeżeli macie pomysły jak zwiększyć liczbę [...]
[...] wzdecia. troche wiaze sie to z poprzednim podpunktem - sa pokarmy w ktorych bialko i skrobia wystepuja naturalnie w duzych ilosciach. sa to rosliny straczkowe - soja, soczewica, fasola, groch... nie powinno sie ich spozywac w jednorazowych duzych ilosciach, a juz na pewno nie powinno ich sie zbyt czesto laczyc z ryzem, kaszami i innymi [...]
Nie musisz ich z niczym łączyć. Spokojnie źródło białka roślinnego może stanowić podstawę białka danego posiłku. Warto jednak bazować na najlepszych źródłach białka. Polecam poczytać na ich temat artykuł: https://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html Nic nie stoi na przeszkodzie aby połączyć np. owoce [...]
[...] kurczaki i indyki oraz mięso ryb. Bardzo dobrymi źródłami białka pochodzenia roślinnego (ponad 20% białka, mniej niż 20% tłuszczu) są: o ziarna soi; o czarna fasola; o soczewica; o suche ziarna grochu; o ziarna pszenicy. Białka należą do najważniejszych związków organicznych, potrzebnych żywemu organizmowi. Można je znaleźć w niemal [...]
[...] 12:dwie kromki pumpernikla+ po plastrze chudego miesa z indyka na kazdym z nich + ogórek bądź pomidor 15: obiad w postaci gorącego kubka własnej roboty (czyli np. gotowana soczewica w wodzie z odrobiną oleju plus przyprawy zmiksowana tak że można pić) + mięso typu kurczak gotowany + sałata, ogórek, pomidor, kefiru lub jogurtu bez cukru 0% łyżkę [...]
Jeśli chodzi o tarczycę to robiłam badania i wszytko jest w porządku. tak zazwyczaj wygląda mój jadłospis + ćwiczenia: rano: bieganie ponad godzinę (mniej więcej 8 km/h) śniadanie: płatki owsiane 40 g (potem zalewam je wodą) + owoce świeże lub suszone II śniadanie: placki owsiane + koktajl (szpinak + owoce) lub sałatka lub kasza jaglana (100 g - [...]
[...] 19.2 T 0.7 W 0 Sałata 100 g 14 kcal B 1.4 T 0.2 W 1.5 Jabłko 46 kcal B 0.4 T 0.4 W 10.1 50 g orzechów włoskich 322 kcal B 8 T 30 W 6 chleb zastepuj ryzem/kasza/ziemniakami/soczewica/makaronem zamiast jablka warzywa IIIokolo14-15 Bezpośrednio po treningu jabłko + wafle ryżowe 46 + 344 kcal B 0.4 T 0.4 W 10.1 B 7,5 T 0 W 78 a gzie posilek przed [...]
[...] już nie jest śladowa ilość. Zjesz jakieś bogate w białko rośliny strączkowe i ich nie policzysz i bilans dzienny też się rozjedzie. Ciecierzyca 20 gram białka na 100 gram, soczewica 25/100 itd. Tak w temacie: http://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety PS. A zróżnicowaną Ci tą dietę chociaż rozpisał? Bo jak [...]
Soja soczewica bób , to są najbardziej wartościowe rośliny strączkowe wiadomo też że soja to źródło białka tłuszczy błonnika z innych rzeczy to jajka ryby mięso mają dobre aminokwasy
[...] same produkty roslinne. no i zaasadniczo to spozywa sie na tych bardziej popularnych odmianach sporo jaj serow mleka twaorogow itd,a popierajac to straczkowymi jak np soja fasola czy soczewica, mozna uzyskac naprawde spore ilosci bialka, kwestia by miec troche wiedzy i checi. to tak o bialku. ja cwicze sporo i naprawde nie narzekam pozdro!