Okay, więc zacznijmy od tego, że dieta szarlatana dukana otwiera wrota ku cukrzycy. Dlaczego? Bo „uczy” organizm jak przerabiać białko na glukozę. Stąd też kobiety „na/po dukanie” w perspektywie czasu skarżą się na problem ze zgubieniem brzucha, a u niktórych następuje nawet zmiana sylwetki typu gruszka na [...]
[...] jest pożądanym składnikiem zdrowej diety. 4. O oleju słonecznikowym już wspomniała sss. Jeśli chodzi o tłuszcze do smażenia, to sięgnij po olej kokosowy, masło klarowane, smalec. 5. Gotowe pieczywo to zawsze ryzyko spulchniaczy, polepszaczy, cukru, karmelu i innych świństw. Spróbuj upiec sama lub wybierz inne, bardziej wartościowe źródło [...]
[...] jak najtłustsze), podroby, ryby i jajka - Tłuszcze to te pochodzące ze źródeł białka, różne oleje roślinne (z pierwszego tłoczenia), w tym również kokosowy, masło, smalec, od czasu do czasu połówka awokado - Węglowodany: absolutne zero (w bilansie mogą się pojawić ich znikome ilości z żółtek i podrobów) - Warzywa tylko i wyłącznie [...]
[...] i krój sobie w plasterki. Jogurt przemysłowy tak samo, koło prawdziwego mleka pewnie nie stał, pewnie mleko w prochu i jakiś badziew konserwujący. Olej słonecznikowy z rzadka, najlepiej zamień na oliwę z oliwek, a do obróbki cieplnej na olej kokosowy, smalec i masło klarowane. Mam nadzieję, że nie sięgasz już po pizze itp. poza bilansem? :->
Olej z pestek winogron ma bardzo wysoki punkt dymienia, ale nie opłaca się go stosować z uwagi na ogromna ilość omega 6. Jeżeli już to smalec, olej kokosowy, rzepakowy, masło klarowane.
[...] chrupiego również nie jemy, zamień na owsianke 2 - mięso ważysz przed czy po obróbce termicznej? posiłek ok 3 - mało coś tej karkówki 4,5 - to nie jest posiłek! Poza tym, warzyw nie wliczamy do bilansu .. gdzie oliwa, masło, smalec, olej kokosowy?? Jedzenie sobie rób do pudełek - sałaty nawal, ogórki, pomidory + mieso/ryby, zalej oliwą i gotowe.
och93: smażymy na tłuszczach nasyconych lub jednonienasyconych. Najlepsze do smażenia: masło klarowane, smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy, ewentualnie oliwa z oliwek, ale nie wiem czy warto. InkooGnito: każdy jest inny, ma inny metabolizm (również związany z wcześniejszymi "dietami", itp). W mojej ocenie najrozsądniej byłoby wyliczyć ogólnie [...]
[...] na mieso nie moge patrzec. 50g kury to wyczyn. i jak teraz sobie policze ile jem bialka to wychodzi 80-100 i jest git. za to ww wiecej tluszczu tez bo lubie smalec olej kokosowy maslo. ale psyche ma sie duzo lepiej. i mimo wszystko jem mniej, mniej warzyw i lepiej sie czuje fizycznie. nie bede sie zmuszac bo trzeba wg zasad X [...]
[...] moich oczach , nie kupuje gotowego mielonego. 3.Czy jajka na twardo bardziej obciążają wątrobę niż jajecznica ? 4.Kupiłem olej kokosowy, czy on mniej obciaza wątrobę niż np. smalec ? 5.Czasami kluje mnie w okolicach wątroby, wiem ze to od tłuszczy od dużej ich podaży. Biorę essenstiale forte 1-2 razy dziennie, czy dodatkowo dac ostropest [...]
Jeśli chcę np. smażonego kurczaka to jak go piec (na patelni) żeby był najzdrowszy? Czego użyć zamiast oliwy, bo ta pewnie nie jest zbytnio porządana... Bez panierki na bezkalorycznym oleju do smażenia, ew. olej kokosowy, masło klarowane, smalec. Z drugiej strony rozbita, lub pokrojona pierś smaży się bardzo szybko, więc może być również oliwa.
[...] ryb, jajek; dodatkowo oliwa z oliwek i inne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia (poza słonecznikowym), również olej kokosowy, orzechy w niewielkiej ilości, awokado, masło, smalec :-) Póki co nabiału i innych produktów nie ma. Możesz jeść wszystie warzywa w nieograniczonej ilości i tych do bilansu nie wliczasz. Wyjątek to ziemniaki, kuurydza, [...]
olej kokosowy lub smalec wliczać do diety ? Wliczać. czy mozna wrzucic 40g tluszczy z orzechow włoskich, 1-1,5h przed snem by bilans na koniec dnia sie zgadzal? nie zdazylem zjesc ich w ciagu dnia Można, jak najbardziej.
zjedz sobie kuskus albo ryż, po co oba łączyć. Smażyć na oliwie można np na oliwie z oliwek krótkotrwale do ok 20 min powyżej, masło klarowane, olej kokosowy czy smalec.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PAM oliwa do krótkiego smażenia - podsmażania. Do długiego: smalec, masło klarowane i olej kokosowy. Pozostałe oleje się nie nadają. Btw. ja nalewam odrobinę oliwy i rozsmarowywuje palcem, żeby tylko się ślizgało - i gra.