[...] również pomiędzy wieloma specjalistami. Jednakże w sporze tym racji nie ma żadna ze stron. Najlepszymi źródłami tłuszczów są zarówno produkty zwierzęce - prawdziwe masło czy smalec gęsi, jak i oleje roślinne - takie jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Pod żadnym pozorem nie należy sięgać po margarynę czy odtłuszczone masło - pomimo zapewnień [...]
[...] zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] prewencji chorób nowotworowych. Olej oliwny po raz kolejny obronił swoją pozycję tłuszczu o wysokim potencjale prozdrowotnym. Warto o tym pamiętać w czasach mody na masło, smalec i olej kokosowy… Referencje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/ [...]
[...] bo nawet na grubych cyklach nic to nie daje. Tłuszcze 1-1,5g i uwaga wcześniej stosowałem główne źródła wielonienasycone ale jak od roku przeszedłem na głownie nasycone (smalec , kokosowy, masło) widze znaczącą poprawę w każdym aspekcie profil lipidowy idealny, forma lepsza, samopoczucie lepsze. Choc nie ukrywam staram się jeść wszystkie [...]
[...] traci on sporą część omega3, ma on bardzo niską wytrzymałość termiczną, ulega on utlenianiu i tym samym traci swoje cenne właściwości, a nawet możne być toksyczny. smalec /SFD/2016/12/12/c4fbf943eb9a4a2ab7a660655f7f60a9.jpg smalec był zawsze demonizowany, przez całe lata. Jest zdrowy, chociażby dlatego, że głównym kwasem tłuszczowym [...]
[...] stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura [...]
[...] roślinnego i zwierzęcego sa mieszanka kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych i jednonasyconych oraz kwasu linolenic. Generalnie tluszcze zwierzęce jak masło, smalec, łój zawierają ok 40-60% tłuszczów nasyconych i sa stale, oleje roślinne z klimatu śródziemnomorskiego zawierają głownie kwasy wielonasycone i sa płynne w [...]
[...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]
[...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]
[...] występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu [...]
[...] Czy zatem do zdrowego odżywiania potrzebna nam oliwa,egzotyczne owoce i warzywa? Zapewne nie zaszkodzą, ale z powodzeniem mogą je zastąpić...np. ziemniaki, pietruszka i smalec Warto mieć na uwadze, że polska kuchnia, nie jest w żadnym razie gorsza od śródziemnomorskiej(a już na pewno smaczniejsza) i stanowi pełnowartościowe źródło [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g [...]
[...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] tran) należy szczelnie zamykać, w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Do obróbek termicznych - smażenia najlepiej jest stosować tłuszcze nasycone takie jak smalec, olej palmowy czy kokosowy. Większość produktów, które jadamy mają działa kwasotwórcze. Osoba intensywnie trenująca je więcej niż przeciętny człowiek, co również [...]
[...] mięsa, czasem ryby, różne węglowodany- kasze, ryże, makaron. Do posiłków oczywiście jakieś warzywa zawsze. Z tłuszczy głównie olej kokosowy, masło klarowane, czasem smalec, orzechy, czy oliwa z oliwek do sałatki. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Utrzymuję wagę [...]
[...] migdały, brazylijskie i nerkowce (uwaga na pleśń), ziarno słonecznikowe, dyni - wszystko naturalne, nie prażone! * z tego raczej zrezygnuj: Oleje: palmowy, kokosowy Tłuszcze: smalec, łój, słodzone kremy serowe, pasty maślane Orzechy i nasiona: pistacje, orzeszki ziemnie źródło: nutrend.cz Zmieniony przez - kowalos w dniu 2008-07-11 13:30:38