Spróbuj jeszcze śmietanę 30%, boczek, smalec, olej kokosowy (nierafinowany), tran Lysi. Przejrzyj starą dobrą polską kuchnie (książka kucharska) można znaleźć wiele ciekawych pomysłow na posiłki :) "Najwyższą wartość biologiczną mają tłuszcze zawarte w żółtku i szpiku kostnym. Bardzo dobre są masło tłusta śmietana, słonina, podgardle i [...]
[...] :D Micha tak dziś wygląda, bo dzień był trochę nierozplanowany ale zgodnie z planem sie udało :D 1. 50g whey, 25g masło grassfed, 15g olej koko, 100g banan 2. 3 jaja, 5g smalec, pomidory 3. 200g mielona pierś z indyka, 30g oliwa z oliwek, szpinak w kotletach i sałata 4. (potreningowy) 50g whey, 140g banany, 25g cukier kokosowy 5. 4 jaja, 30g [...]
[...] te wszytskie objawy można spotkać w chotrobach cywilizacyjnych więc wniosek wiadomy z głową są NIEZBĘDNE ALE W ODPOWIEDNICH PROPORCJACH, NA CZYM SMAŻYĆ ? polecam tłuszcze stałe o wysokiej tem dymienia. To odrębny temat ale olej palmowy kokosowy smalec powinny być ok Najlepiej natomiast smązyć bez tłuszczu na dobrej patelni lub kupić PAM. pozdr
[...] kukurydzy). Dozwolone źródła białka: - mięsa, ryby, ptactwo (te gatunki tłustsze lepsze), jajka. Dozwolone źródła tłuszczu: - oliwa z oliwek - masło - :D - olej kokosowy, - smalec... hm.. do czego mam do stosować? ;/ (naleśniki bym mogła zrobić ale chyba nie są wskazane) i wcale nie żartuję, proszę o porady :) - avokado, - oleje z nasion i [...]
[...] Kraina Czarów. W odpowiednich proporcjach 1 g tłuszczu + 1 g węglowodanów może dać nawet 30 kcal w formie nitro napędu biochemicznego. Nie można zjeść niczego tłustszego niż smalec (no może jeszcze łój wołowy by się nadał, ale... sami wiecie). Natomiast można mieszać tę mieszankę z węglowodanami o coraz większym IG. Z reguły sięgam po owoce i ich [...]
[...] "chleb czysto ziarnisty bez mąki i drożdży" - ktoś coś? TŁUSZCZE: olej kokosowy, nerkowce, orzechy brazylijskie - 2 szt dziennie (endo sam zalecił, jako źródło selenu) smalec gęsi - gdzie dostanę? awokado - choć nigdy za tym nie przepadałem i ekonomiczniej wychodzą powyższe, ale od czasu do czasu. masło klarowane- powiedzcie mi, czy to z [...]
[...] nabiału (w tym mleka półtłustego albo tłustego o ile tolerujesz), mięs (nie tylko chudych), ryżu, makaronu, kasz, płatków owsianych, płatków kukurydzianych, orzechów, masła orzechowego, do smażenia smalec/masło/olej kokosowy. Warzywa bym ograniczył na koszt owoców + co jakiś czas cheatmeal gdyby nie szła masa po Twojej myśli. Ile masz wzrostu?
[...] chorób układu krążenia Nie ma żadnych rzetelnych badań, które to potwierdzają. Są to również fakty medialne, bo tak się przyjęło mówić. Prawda jest jednak taka, że masło, smalec, olej kokosowy są jak najbardziej dla dzieci, dla osób z nadwagą, osób starszych, z podwyższonych cholesterolem, etc. To nadmiar węglowodanów, rafinowanych produktów, [...]
[...] low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ [...]
[...] sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] itp., białka z jaj, podroby, białko z węglowodanów (np.: z soczewicy) i orzechów. Źródła tłuszczy: olej kokosowy, oliwa z oliwek, tłuszcz pestek dyni i siemienia, smalec, masło, tłuszcz z mięsa i ryb, żółtka, orzechy. Warzywa i Owoce: warzywa – kapuściane i krzyżowe przede wszystkim, ogórek, cebula, czosnek, cukinia … przede wszystkim [...]
[...] (jaja, ryby, mięso, strączki), dodaję żródła ww (chleb owsiane, ryż . kasza,warzywa korzeniowe) i patrze ile Tłuszczy mi zostało w rozkładzie i dodaje (oliwa, masło, smalec, olej kokosowy). Jak np coś przekroczę, to ujmuje gramatury (jak za dużo ww, to zmiejszam porcje płatków owsianych w sianidaniu), jak za duzo białka (to jedno jajo [...]
[...] (jaja, ryby, mięso, strączki), dodaję żródła ww (chleb owsiane, ryż . kasza,warzywa korzeniowe) i patrze ile Tłuszczy mi zostało w rozkładzie i dodaje (oliwa, masło, smalec, olej kokosowy). Jak np coś przekroczę, to ujmuje gramatury (jak za dużo ww, to zmiejszam porcje płatków owsianych w sianidaniu), jak za duzo białka (to jedno jajo [...]
[...] winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okej, czyli jeśli zamienię olej rzepakowy na kokosowy rafinowany do smażenia to WSZYSTKO w jadłospisie jest ok czy coś do poprawki ? Nie będę [...]