[...] raczej tnij. Na czym smażysz? Oliwa z oliwek to kiepski wybór. Za to do sałatek jak najbardziej. Do smażenia nadają się tłuszcze które nie ulegają degradacji w wysokich temperaturach - masło klarowane, olej kokosowy, ba - smalec też może jak najbardziej być. Chociaż oliwa z oliwek rafinowana na wysoki punkt dymienia - nie polecam jej używania.
Jak najbardziej, olej MCT jest bardzo dobry, jest często stosowany podczas ketozy w celu złagodzenia dolegliwości bólowych które towarzyszą podczas zmiany diety na keto. Podobnie działa olej kokosowy. Smalec i masło klarowane też ale już nie tak dobrze Pozdrawiam Zmieniony przez - MilkyLayne w dniu 2015-08-04 13:24:05 Zmieniony przez - MilkyLayne [...]
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
[...] i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na pewno niwelują szkodliwe zmiany zachodzące w oleju pod wpływem temperatury. Lepszy jednak byłby typowy tłuszcz odporny na wysokie temperatury i dłuższą obróbkę, jak olej kokosowy, smalec, masło klarowane.
Przeczytajcie co pisze na opakowaniu, najczesciej jest napisane, ze do stosowania na zimno i smazenia ale krotkotrwalego. Do smazenia tluszcze nasycone typu olej kokosowy, palmowy, smalec. ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni Zajrzyj i moze cos dopisz: http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=114662
Olej kokosowy, smalec, masło klarowane, spraye do smażenia to najlepsze produkty w tym kierunku. Oliwa jak najbardziej też może być. Tutaj możesz poczytać: https://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie
"Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola), -jako [...]
[...] składniki odżywcze. Panierka to nie najlepszy dodatek do mięsa, proponuję przyprawy. Jeżeli smażysz to jedne z najlepszych źródeł do olej kokosowy, masło klarowane i smalec.. wzbogać swoją dietę o większą ilość warzyw, mogą być różnokolorowe które dostarczają pełnej gamy witamin i minerałów. Panierki już na kotletach nie ma :-) A co do [...]
[...] podczas reudkcji. Startowałem z bf ok 20%. Gadanie że wyższe węgle tylko dla chudzielców z dużymi miesniami jest wyssane z palca. Powinny być - jajka, nabiał, tłuste mięsa, smalec, morskie ryby itp - bazowanie na samych źrodłach zwierzęcych to nie najlepszy pomysł. Oliwa, olej kokosowy, orzechy - to niezwykle dobre źródła tłuszczu. Tłuszcze [...]
Najlepsze do smażenia będą: smalec, olej kokosowy,masło klarowane. Oliwa również może być, do krótkiego smażenia. Zapraszam do lektury: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-07 15:54:24
Tłuszcze możesz podbić tłustszymi mięsami np karkówka, ryby świeże, mrożone, wędzone, awokado, orzechy z wyjątkiem ziemnych. A do smażenia wybieraj masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Możesz pomyśleć także nad olejem MCT.
Jak wyżej. Tłuszcze nasycone wracają do łask z tego powodu że ludzie zrozumieli że organizm lepiej je przyswaja bo z nich jest zbudowany. .. masło klarowane, olej kokosowy, tłuste mięso, jajka , ryby tłuste, smalec, wiorki, olej mct
smazone mogą byc na PAM'ie, do smazenia nadaje sie tez maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. mozesz miesa dusic, piec, smazyc na teflonie bez tluszczu, gotowac. ryby wedzone i z puszki jako urozmaicenie a nie staly element diety.
Otóż właśnie to, że chcę kupić oliwę z oliwek a w marketach na półce cała seria :P Rzadko smażę i dlatego myślę, że może pokuszę się na ten olej kokosowy bo smalec do mnie nie przemawia, a do sałatek chciałam wybrać właśnie oliwę z oliwek ;p A jeszcze słyszałam, że oliwa z oliwek w plastikowej butelce jest gorsza niżeli te w szkle ? Prawda czy [...]
[...] diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. [...]