Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w niej, pomyślałem, że może jak by była ciepła to by się rozpuścił, ale trudno, zacząłem blendować, nic nie dało, też się olej nie wymieszał, dalej pływał taki biały jak smalec. Ale wiadomo, zrobiłem, to muszę wypić, żeby się wpi nie zmarnowało. Na koniec wyglądało nawet ciekawie, mimo, że woda była osobno, to olej się trochę ubił, jak [...]
[...] A to czego używa się do produkcji jest czasami w hmmm.... nie najlepszym stanie. Mozna przecież dostać masło z prawdziwych orzechów Smażyć - masło klarowane, olej kokosowy, smalec. Takie tłuszcze które mają wysoką temperaturę dymienia. To co smażysz bardzo krótko - możesz i na zwykłym maśle albo oliwie. Ale podkreślam - króciutko. Olek kokosowy [...]
[...] a nabiał uniemozliwia tak dokladne pozbycie się wody podskornej, to sa detale juz naprawde. Moja dieta na CKD (dni ketogenne): 1. 6 jajek, 100g pomidora, olej lniany, smalec, otręby pszenne. 2. to samo (połowa z 1.) 3. 4. i 5. watrobka drobiowa lub karkowka lub lopatka, lub losos + 100g ogorka i 100g pomidora + ziola prowansalskie , [...]
[...] że olej kokosowy jest w takiej płynnej lekko białej konsystencji. Sprawia to, że przywołują mi się wspomnienia z dzieciństwa, jak to nie mogłam się doczekać, aż świeży smalec stężeje i najadłam się takiego jeszcze lejącego, a potem miałam 2 dni z życiorysu wycięte. Ale to nie oznacza, że kokosowy nie może sobie pływać np. w mojej kawie. [...]
Kreweta, na ile mozesz zamien tn olej rzepakowy albo na kokosowy (moze byc rafinowany od biegy) albo na jakis smalec czy do sałatek olej lniany lub z oliwek, masz za duzo omega6
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
Ogólnie nie powinno się smażyć, ale jak już to smażymy na tłuszczach takich jak smalec, masło klarowane, olej kokosowy, są to głównie tłuszcze nasycone, które nie ulegają utlenieniu. Zwykłe oleje roślinne, te dobre nierafinowane, nie nadają się do smażenia. Trzeba je spożywać tylko na zimno, inaczej będę bezwartościowe, a nawet szkodliwe.