na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
[...] gotowych (nawet surowek :-)) ) - jesli smazysz wykorzystuj do tego tluszcze o wysokiej zawartosci nasyconych kwasow tluszczowych, takie jak maslo klarowane, olej kokosowy, smalec. - sposrod nabialu wybieraj produkty pelnotluste (mniej przetworzone) - wedliny rob sobie sama (piecz mieso w niskiej temp. bedzie soczyste) Zachecam do przeczytania [...]
Mniejsza o wegle, wlicze je. Chodzi mi raczej o tluszcze wiesz. Ich jakość. A może wiesz które tłuszcze sa najmniej wiatropędne :) Lniany, oliwa z oliwek, omega 3 olimp, olej kokosowy , smalec. Czytalem ze duza podaz tluszczy powoduje wytwarzanie dwutlenku wegla, tylko które z tych wymienionych tluszczy wziac pod lupę ? :)
Nigdy ale to nigdy nie smaż na lnianym , lnianego nie wolno nawet podgrzewać . Do podsmażania masło , oliwa a do smażenia kokosowy, smalec , masło klarowane ( przykładowo )
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy. a dlaczego tak często jest olej lniany?? Z tego co czyta to widzę ze najlepszy jest olej rzepakowy tłoczony na zimno nie rafinowany??
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
[...] jakąś fotkę sylwetki, to też by się przydała - przy zbyt wysokim BF-ie nie ma sensu masować. Olej z pestek winogron zamień na inny tłuszcz, nie nadaje się do smażenia - smalec, masło klarowane, oliwa, olej kokosowy... Ketchupy itp. najlepiej wywalić , chyba że są naprawdę dobre jakościowo i mają mało cukru, dużo pomidorów w składzie. Jeśli [...]
to źle Ci się wydawało :-) smaż tylko i wyłącznie na: - smalec, np. tłuszcz z gęsi, tłuszcz z kaczki - olej kokosowy - masło klarowane - olej rzepakowy
[...] i kompletny brak białka, nr 3 - serio sam kurczak? To nawet nie jest posiłek. Poza masłem do jajecznicy nie ma żadnych sensownych źródeł tłuszczu - oliwa, olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Poza tym użyłeś gotowców do rozpiski, a diabli wiedzą, co w tych gotowcach siedzi - nie wiadomo co twórca wrzucił do tej jajecznicy czy schabowego. [...]
[...] więcej byłem Twoich " gabarytów " to miałem dietę zbliżoną do CKD kalorie 3000 białko 1,5 g węgle do 650 ale tylko i wyłącznie z warzyw reszta łuszcze ( karkówka , smalec oliwa i olej kokosowy jajka ) trening FBW 3 x w tygodniu + aeroby róże formy doszedłem do 2x dzień po 35-45 min w zależności od samopoczucia na tym zszedłem do 86 kg [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] , żołądki , schab też jest w podobnej cenie co piers .. Orzechy ziemne odpadaja. Zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek , lniany , kokosowy , tran, migdały , włoskie , ryby , smalec . Musisz jesc duzo warzyw i troche owoców zeby nie doszło do zakwaszenia organizmu , Dieta musi być zbilansowana jeśli chodzi o produkty kwasowo zasadowe z przewagą [...]