[...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]
[...] na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
[...] bez dodatkowego dosalania potraw. 9. Mocno zmniejszamy spożycie tłuszczy nasyconych, a zamieniamy je na cenne tłuszcze nienasycone, a więc głównie roślinne( oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, wszelkiego rodzaju pestki, orzechy dostarczające także dużo witaminy E) i rybie, które są źródłem m. in. tzw. kwasów omega 3, bardzo cenionych w [...]
[...] przemysłu tłuszczowego jest już dużą barierą, bo przez NNKT tłusty towar szybko się psuje, leżąc na sklepowej półce. Żeby na tym nie stracić, pomajstrowano odrobinę przy oleju roślinnym i przerobiono go na margarynę i inne podobne „tłuszcze”. Teraz, proszę bardzo, możecie Państwo wziąć taką kostkę margaryny, położyć ją spokojnie choćby w [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
Witam, Pewnie nie raz stoicie przed półką z olejami i zastanawiacie się który z nich jest zdrowszy, lepszy od innego. Myślę że to Wam pomoże. Na czym smażyć potrawy? Jak sądzę jest to dowieczny problem każdego z nas. Znalazłem jednak na to antidotum. Pewnie od razu nasunie wam się myśl oliwa z oliwek. Nie neguję tego, lecz jest lepszy zamiennik [...]
[...] śmietana 18% SM Somlek Sokółka - śmietana 18% Zott - śmietana 18 % Pątnica 22% OLIWA: oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia) olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron SERY: sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan. sery półmiękkie typu Edam, sery miękkie z przerostem białej pleśni [...]
Witam, przeczytałem kilka artykułów o oleju z pestek winogron i zgłupiałem... Czemu piszecie, żeby go wylać bo się nie nadaje... rozumiem, jak by to był jakiś olej uniwersalny "wiesiek" za 2zł/litr, ale przecież to jest 100 razy bardziej zdrowe. Nigdzie nie napisaliście, że zmniejsza zły choresterol a zwiększa dobry... nie czaję... To, że jest to [...]
[...] warzywne • Brokuły i kalafior • Papryka 1,5l wody mineralnej niegazowanej dziennie Zielona i czerwona herbata Do smażenia: w niewielkich ilościach oliwa z oliwek albo olej z pestek winogron Sole ziołowe i przyprawy, w tym naturalne termogeniki takie jak pieprz Cayenne czy imbir Dwa razy w tygodniu lampka czerwonego wina W ramach przekąski [...]
[...] wołowina (główni udziec), schab (czasami), twaróg półtłustym, ryba, szynka z kurczaka/indyka, jaja WĘGLOWODANY: ryż basmati, makaron pełnoziarnisty, ziemniaki, chleb orkiszowy TŁUSZCZE: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej z pestek winogron, olej kokosowy do smażenia, masło extra I jeśli możecie to dopiszcie co jeszcze warto :)
[...] to miejsca,ale wydaje mi sie ,ze sie przyda ,no ale wydawac mi sie moze!! 1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z [...]
[...] W dalszej części chciałbym przedstawić kwestie, które są najczęściej poruszane. 1.)Tłuszcz pokarmowy = przyrost tkanki tłuszczowej - tak myśli wiele osób. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę, że za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiada dodatni bilans energetyczny, nie natomiast obecność samych tłuszczów. Kwestia ta również [...]
[...] posilki raczej mniejsze, ale za to rownie odzywcze, duzo warzyw. To sa ustalone zalozenia ktorych mocno sie trzymamy. Po skonczeniu tego cyklu zabieramy sie za nastepny w kolejnosci, dla zawodnikow bedzie to cykl "2.Robienie formy" a dla tych ktorzy nie zamierzaja startowac lub maja inne priorytety bedzie to cykl "5.Przyrost masy ciala" [...]
[...] kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze, kawa z kofeiną i bez kofeinowa, wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny, kruche ciastka, prażone orzechy i prażone ziarna. Niektórzy zalecają picie czerwonego wina, ale okazuje się, że choć przez pewien czas obniża [...]