Smalec, masło klarowane, olej kokosowy, pam. Nie wiem jakim cudem zużywasz tyle tłuszczu do smażenia. Wystarczy rozsmarować 5ml na patelni, lub nawet podsmażyć/dusić dodając troszkę wody.
olej kokosowy zamien na smalec/inny olej/oliwe - cokolwiek. Moim zdaniem za duzo tluszczu, zamienilbym na korzysc wegli czesc z nich, oczywiscie, że są ważne ale mysle ze na redu sytość jest lepsza na HighCarb. Kcal tez jakby hardkorowo mało, szybko bedzie zastoj moim zdaniem :D
jak jestesmy juz w tych tematach to sprawdzcie to co tu napisalem, czy dobrze mysle? do salatek oliwa z oliwek olej lniany do pieczenia olej kokosowy do smazenia maslo smalec na czym mozna jeszcze smazyc? na jakim tluszczu? Zmieniony przez - rysiek13 w dniu 2004-11-14 20:31:50
jeśli smażysz krótko np do jajecznicy to oliwa jak najbardziej a jak dłużej to najlepiej olej kokosowy ale rozumiem ze dość drogi jest więc polecam smalec w niewielkich ilościach PS: a na teflonie bez tłuszczu nie da rady ?
śladowe ilosci spokojnie się mogą pojawić, ważne by dobierać odpowiedni rodzaj tłuszczu do obróbki termicznej, jak dłuższe smażenie to już, klarowane, kokosowy czy smalec.
Pamiętaj że dużo lepszym wyborem jeżeli chodzi o zdrowie będą inne formy obróbki np. gotowanie na parze czy pieczenie. Jak już chcesz jakieś mięsko smażyć to najlepiej sprawdzi się smalec, rafinowany olej kokosowy. Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2021-07-02 15:02:28
Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
Zamiast indyka czasem wolowina leci lub jaja, od czasu do czasu tunczyk/makrela aczkolwiek nie przepadam. Wszystko smażę na oleju ryżowym, czasami na oleju z pestek winogron. Zrezygnuj z tych olei, a dodatkowo po obróbce termicznej bardziej szkodą niż może się wydawać. i tak jak wyżej do smażenia masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec.
[...] ale nie bazować tylko na niej. Jako węglowodany - wszelkiego rodzaju ryże/kasze/makarony, płatki owsiane/jaglane/żytnie, ziemniaki, 1-2 porcje owoców. Tłuszcze to oleje tłoczone na zimno, całe jaja, orzechy, ale także masło klarowane, smalec, olej kokosowy. Pamiętaj o przynajmniej 2-4porcjach warzyw dziennie i pij dużo płynów. Powodzenia
[...] i nie czuje żadnego głodu, jem duże ilości jedzenia,nawet więcej warzyw niż wcześniej oczywiście też różnego rodzaju tłuszcze, olej kokosowy, masło klarowane,oliwę z oliwek,smalec,olej MCT,tłuste mięso typu karkówka czy kurczak że skóra,całe jajka. Jak patrzę na kogoś kto objada się ciastami, pszen ym pieczywem, jakimś hamburgerem czy innym [...]
[...] co do tego jakie tłuszcze inne niz oliwa z oliwek. jest tego tak jak wymieniałem sporo(olej lniany tłoczony na zimno wosokolinolenowy-15g; orzechy włoskie (cena ~8zł w łupkach) ~30g, słonecznik, pestki dyni, smalec, olej kokosowy, tłuste ryby, tran... długo by wymieniac...:) pozdro:) moze byc siemie lniane tez. nie znam ceny, ale tanie.
[...] - "Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zawsze własne produkty, podroby będą lepszej jakości niz sklepowe, trudno je tylko zbilansować, ale w tym wieku nie przejmował bym się tym 3. olej kokosowy, masło klarowane, smalec, jak krócej to oliwa z oliwek, olej rzapakowy