[...] uznać za świetne źródło białka, jednak należy pamiętać o wysokiej zawartości tłuszczu (często więcej tłuszczu niż białka), która znacznie przewyższa ilość tłuszczu w białych serach. Podsumowując, białko w jakich produktach w największym stopniu uwzględnić w diecie? Najlepszym rozwiązaniem jest rozłożenie akcentów w miarę po równo na źródła [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] 1,7 m wzrostu i ważyli 102,4 ± 3,7 kg. Otrzymywali: 20-30 g węglowodanów dziennie, w postaci zielonych warzyw i sałatek, 80-100 g mięsa, ryb, drobiu, jaj, skorupiaków i sera, po 12 tygodniach dodano dodatkowe 20 g węglowodanów, tak że dzienna pula podaży tego makroskładnika wynosiła od 40 do 50 g dziennie. Obraz: spadek ilości glukozy na [...]
[...] smakowych). Korzystne są pomidory, ale sytuacja zmienia się diametralnie, gdy są spożywane w postaci gęstego, tłustego sosu z makaronem i grubą warstwą wysokokalorycznego sera żółtego. Nie należy zapominać, iż kluczem do redukcji wagi jest podaż energii w diecie i aktywność fizyczna. Nic nie pomoże najzdrowsza dieta bogata w warzywa i owoce, [...]
[...] jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz zakazanych z jakichś względów produktów. Jeśli nie spożywasz mleka, a tęsknisz za smakiem sera, rozwiązaniem jest ser wegański. Zastanawiasz się, czy wegański ser jest zdrowy? Z czego w ogóle jest on zrobiony? Regularnie spożywane sery i inne produkty mleczne mogą [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] się z chleba i kanapek z serem. Posiłek pełnoziarnisty (WF) składał się z chleba wieloziarnistego (który zawierał całe nasiona słonecznika i inne ziarna pełnoziarniste) i sera cheddar, podczas gdy posiłek PF składał się z białego chleba i produktu z sera przetworzonego. Posiłki WF i PF dostarczały tyle samo energii: 600 kcal porcji (2 520 kJ, [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] (oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, awokado, orzechy, migdały itd.), a nie traktować, jako źródło dobrego tłuszczu, oleju z frytek z McDonald’s czy roztopionego sera na pizzy. Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Shichun Du, Jie Jin, Wenjun Fang, and Qing Su „Does Fish Oil Have an Anti-Obesity Effect in [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
[...] się z chleba i kanapek z serem. Posiłek pełnoziarnisty składał się z chleba wieloziarnistego (który zawierał całe nasiona słonecznika i inne ziarna, pełnoziarniste) i sera cheddar, podczas gdy posiłek o wysokim stopniu przetworzenia składał się z białego chleba i produktu wytwarzanego na bazie sera. Posiłki dostarczały tyle samo energii: [...]
[...] białkowej? Serwatka białkowa – czym jest? Serwatka to uboczny produkt, płynna substancja, która powstaje w procesie produkcji serów i kazeiny. Do wyprodukowania 1 kg sera potrzeba 10 litrów mleka. Serwatka stanowi od 85% do 90% objętości mleka zużywanego do produkcji serów dojrzewających, czyli przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 [...]
[...] i masy mięśni. Podsumowanie Czy aspiryna „spala” tkankę tłuszczową?! Tak, jeśli jesteś myszą! Myszom polecam jednak więcej ruchu (np. na karuzelce) i ograniczenie podaży sera, a nie branie aspiryny. Nikt nie udowodnił, by aspiryna działała w ten sposób u ludzi, a szczególnie u sportowców. Aspiryna wykazuje pewien potencjał, jeśli chodzi o [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] Gouda Ser bez laktozy Skład: mleko, sól, stabilizator - chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato. Zawartość laktozy <0,01 g/ 100 g. Wartość odżywcza 100 g tego sera dostarczy 334 kcal, w tym: 25 g białka 26 g tłuszczu (w tym 17 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 0 g węglowodanów 1,6 g soli Plusy: produkt jest coraz bardziej dostępny, [...]
[...] selenu Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami Składniki: 150 g piersi z kurczaka 100 g pieczarek 20 g masła klarowanego 1 jajko 2 cukinie (około 220 g) 50 g sera Gouda 50 g cebuli świeży szczypiorek pieprz, sól Przygotowanie: Mięso, cebulę oraz pieczarki należy pokroić w drobną kostkę, na maśle zeszklić cebulkę. Dodać mięso oraz [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]