Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Najważniejszą substancją wydzieloną przez śródbłonek, która zapobiega zarówno miażdżycy tętnic, jak i występowaniu zdarzeń naczyniowych, jest tlenek azotu [...]
[...] na małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z kapustą. Posiłek 4 110 g makreli świeżej 100 g ryżu basmati 50 g sałaty lodowej 80 g marchewki 50 g rzodkiewki 2 szt. ciasta jabłkowego przyprawy 2 plasterki cytryny świeży koperek Makrelę doprawić, do środka włożyć cały koperek i plastry cytryny. Zapiekać w piekarniku w [...]
[...] porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin [...]
[...] niedobory. Pamiętajmy, że kisić można nie tylko ogórki i kapustę. Nadadzą się do tego również: cukinia pomidory papryka buraczki seler kalafior koperek marchew biała rzodkiew bakłażan botwinka cytryny fasolka szparagowa oliwki grzyby jabłka gruszki śliwki Kup lub zrób samemu Mimo wszystko najlepiej robić kiszonki samemu w domu, gdyż [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
[...] i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie bardzo przystępne ceny mają np. warzywa korzeniowe jak marchewka, rzodkiew biała oraz zwykła, ale warto wziąć na celownik kapustę, zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej, podobnie wygląda sytuacja z ogórkami. Nie zapominajmy też o [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] - biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki - zatykają tkanki wątroby, a także grzyby. Przy schorzeniach wątroby należy ograniczyć ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę, kakao. W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić soki ( burak + marchew), w porcji 1; 4, do 0,5 l dziennie. Wątrobie są niezbędne witaminy [...]
[...] nerkowej i moczowej, zaburzeniach w tra-wieniu, schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew (w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej su-rowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu i dla dzieci [...]
[...] i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne. -warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z produktami węglowodanowymi i tłuszczowymi . -owoce [...]