[...] prostaty. WNKT odgrywają dużą rolę dla wątroby i układu sercowo-naczyniowego. Obecnie nie ma dowodów, że cukier w diecie zwiększa ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednak jego rola w progresji raka prostaty pozostaje niejasna. Niewykluczone, że wysokie stężenie insuliny (związane z podażą cukru w diecie) może znacząco wpływać na postęp choroby. Co [...]
[...] zawarta w badaniu naukowym, jednak często należy mozolnie szukać powiązania autora (autorów) np. z lobby wegetariańskim, producentami soi, wytwórcami tych czy innych produktów. Gdzie leży prawda? Tego się nie dowiemy. Z pewnością rola mięsa oraz tłuszczy (szczególnie nasyconych) w patogenezie chorób sercowo-naczyniowych jest mocno wyolbrzymiona.
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) należą do głównych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia). Z powodu CVD w 1990 r. chorowało 271 milionów ludzi, a ta liczba wzrosła do 523 milionów w 2019 r. Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zawały serca, udary mózgu itd.) wynosiła 12,1 mln w 1990 r. i wzrosła do 18,6 mln [...]
[...] roli BAT. „Średnią masę BAT obliczono na 11,6 g (0,5–42 g) u mężczyzn i 12,3 g (1,1–170 g)”. Jeśli zasobów BAT jest kilkukrotnie mniej, niż szacował Virtanen i wsp., to jej rola w zwiększaniu wydatku energetycznego ustroju jest żadna. Biorąc pod uwagę, iż istotny statystycznie jest deficyt wynoszący 300-500 kcal dziennie, nawet w najlepszym [...]
[...] że trening biegowy powoduje spadek, a nie wzrost stężenia cholesterolu. Skoro bieganie powoduje silne urazy, chociażby, mięśni i wymaga długiej „naprawy”, to jaka jest w tym rola cholesterolu? Żadna. Stężenie było konsekwentnie niskie, a właściwie biorąc pod uwagę spadki i zwyżki, zmieniało się w sposób niemający znaczenia praktycznego. Crouse i [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] i ustalili, jak powinna wyglądać postać Tomb Raider i co Alicia musi zrobić, aby się nią stać. Vikander wspomina, że zawsze chciała być silną psychicznie dziewczyną i rola Lary Croft dała jej okazję po raz pierwszy do naprawdę ciężkiej pracy nad sobą. Po raz pierwszy też zaczęła podnosić ciężary, co okazało się bardzo motywujące. [...]
[...] i wsp. z 2007 r. , Burke i wsp. 2008 r.; Turner-McGrievy i wsp. 2015 r.), dają większe efekty redukcyjne i prozdrowotne (np. Barnard i wsp. 2009 r.; lepsza kontrola glikemii i cholesterolu w diecie wegańskiej o rozkładzie makro 15% białka, 75% węglowodanów, 10% tłuszczów, w porównaniu z dietą konwencjonalną: 15−20% białka, 60−70% [...]
Nie jest prawdą, że nie masz wpływu na swoje zdrowie. Niektórzy ludzie wierzą w teorie w rodzaju: „nieważne czego byś nie robił i tak zachorujesz”. Masz wpływ na: powstanie nadciśnienia i walkę z nim (leczenie), palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierne stężenie cholesterolu (modyfikacja diety i trybu życia), niedobór żelaza, nadwagę i otyłość, [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] Jaja posiadają wzorcowy profil aminokwasów, co oznacza, że są kompletnym źródłem białka. W diecie osób trenujących regularnie pojawia się również odżywka białkowa. Jej rola w diecie sportowca jest dość oczywista i polega na dostarczeniu białek wysokiej jakości przy minimalnym udziale pozostałych makroskładników. Tutaj najczęściej wybór pada [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] Olga Stępień-Wyrobiec1, Antoni Hrycek2, Grzegorz Wyrobiec „Transformujący czynnik wzrostu beta (TGF-beta) – budowa, mechanizmy oddziaływania oraz jego rola w patogenezie tocznia rumieniowatego układowego” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=874359 Ferrier KE1, Nestel P, Taylor A, Drew BG, Kingwell BA. „Diet but [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
[...] podskórnego czy wisceralnego (chyba że wykonujesz serie po 200-300 powtórzeń, czyli wielkie interwały). Trening siłowy w trakcie redukcji ma podtrzymać ilość mięśni, jego rola w spalaniu tłuszczu jest głównie pośrednia. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Sameer Mohammad i in. Obesity and COVID-19: what makes obese host so vulnerable? [...]
[...] with type 2 diabetes” 2. Marcin Hołysz, Wiesław H. Trzeciak „Hormonozależna lipaza/esteraza cholesterolowa z kory nadnerczy — struktura, regulacja i rola w syntezie hormonów steroidowych” http://www.postepybiochemii.pl/pdf/2_2015/138-146.pdf 3. Troy Purdom, Len Kravitz,2 Karol Dokladny,2,3 and Christine Mermier [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]