[...] rozważyć, ze względu na to, iż ponadfizjologiczne dawki hormonu wzrostu (rhGH lub klasycznego GH pozyskiwanego od zmarłych) są związane ze zwiększoną częstością występowania raka jelita grubego, tarczycy, piersi i prostaty. Co więcej, wykrycie wysokiego stężenia IGF-1 w osoczu wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka i gorszym [...]
[...] są współczesną plagą, niestety jest to złożona grupa chorób, a więc w każdym przypadku walczymy z innym przeciwnikiem. Nie da się powiedzieć, czy dana osoba zachoruje na raka — niektórzy robią wszystko, aby rozwinął się u nich nowotwór. Wystarczy wspomnieć, iż jednym z najsilniejszych kancerogenów jest alkohol. A ludzie nie tylko chętnie [...]
Czy dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko raka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, badania przynoszą sprzeczne rezultaty, co wynika z przyjętych metod, modeli, liczby uczestników, jakości zbieranych danych, zmiennych mających wpływ na wyniki itd. Przyjrzyjmy się danym. Czy rezygnacja z mięsa chroni przed rakiem? Połączona analiza danych [...]
[...] akcji lat 80. i 90. Niedawno był gościem programu In Depth With Graham Bensinger. Podczas rozmowy gwiazdor The Rocky IV powiedział, że w 2015 roku zdiagnozowano u niego raka, z którym nadal walczy. „Znaleźli guza. Nie wiedzieli, co to jest – po prostu guz w mojej nerce. Wyjęli go tutaj w Los Angeles w 2015 roku, ale potem zrobili biopsję i [...]
Promieniowanie elektromagnetyczne (PEM) jest klasyfikowane według częstotliwości lub długości fali. Promieniowanie o częstotliwości radiowej jest określane arbitralnie jako promieniowanie EM w zakresie częstotliwości od 3 kHz do 300 MHz, natomiast definicja promieniowania mikrofalowego obejmuje promieniowanie EM, którego częstotliwości [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
[...] wie, że takim czynnikiem może być dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie ekspozycji na toksyny itp. Jakie jeszcze czynniki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka? Praca z nocną zmianą Wszystkie funkcje naszego organizmu są regulowane przez biologiczny zegar. Wpływa na nie dzienne światło, które uderzając w siatkówkę oka [...]
[...] jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka jelita, na które mamy wpływ Inne czynniki ryzyka raka jelita grubego, które możemy kontrolować, to... Dieta [...]
Były zawodowy kulturysta Gregg Valentino (60 l.) niedawno ujawnił, że ma raka gardła. Przyznał, że wiadomość ta mocno nim wstrząsnęła. Valentino zawsze był bardzo kontrowersyjną postacią w kulturystyce. Nigdy nie bał się mówić tego, co myśli niezależnie od konsekwencji. Sławę przyniosły mu największe bicepsy w świecie kulturystyki o obwodzie 67 [...]
[...] poprawę pod względem parametrów klinicznych, jak i pomiarów biochemicznych po wdrożeniu terapii antyandrogenowej. Z kolei podawanie testosteronu przyspieszało rozwój raka prostaty. Charles Brenton Huggins zdobył w 1940 r. złoty medal Amerykańskiego Towarzystwa Lekarskiego za pracę na temat łagodnego rozrostu stercza, a rok później [...]
Arnold Schwarzenegger w swoim newsletterze Arnold's Pump Club podzielił się informacją o tym, jak treningi o wysokiej intensywności mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka z przerzutami. „Ćwiczenia nie tylko utrzymują ciało w dobrej kondycji, ale mają także niezwykłą zdolność ochrony narządów przed rakiem i zapobiegania jego rozprzestrzenianiu się. [...]
[...] guzów sutka u samic, statystycznie istotny wzrost częstości występowania egzokrynnych nowotworów trzustki (notabene sam wzrost masy ciała skorelowano z występowaniem raka trzustki); egzokrynny = dotyczący gruczołów zewnątrzwydzielniczych lub substancji przez nie wydzielanych. Gruczoły zewnątrzwydzielnicze są narządami, które wydzielają [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
[...] zmniejsza ryzyko powikłań zdrowotnych. Spośród czterech kategorii wegetarian, pescowegetarianie (ci, którzy również jedzą ryby) odnotowali najniższe ryzyko zachorowania na raka wynoszące 49%. Wegetarianie, którzy również jedli nabiał i jajka (laktoowowegetarianie), byli następni z 18% niższym ryzykiem, podczas gdy weganie odnotowywali o 16% [...]
[...] niezbędna człowiekowi do syntezy witaminy D, jednak nadmierne narażenie na promieniowanie UV powoduje rozmaite problemy, przyspiesza starzenie się skóry i może wywoływać raka. Czerniak złośliwy jest potencjalnie śmiertelną postacią raka skóry, a częstość jego występowania wzrasta w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie w ciągu ostatnich [...]
[...] infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). Wniosek Badanie sugeruje, że witamina D3 może zmniejszać ryzyko pojawienia się zaawansowanego raka u dorosłych. Referencje, badania, piśmiennictwo: Paulette D. Chandler i in. Effect of Vitamin D3 Supplements on Development of Advanced Cancer A Secondary Analysis of [...]
[...] hamować przyrosty masy, siły i mocy mięśniowej, gdyż określony stan zapalny jest korzystny, do indukowania adaptacji ogólnoustrojowych. Czy aspiryna może zmniejszać ryzyko raka? W ostatnich latach wykazano przekonująco, że codzienne stosowanie aspiryny zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i nawrotu polipów gruczolakowatych. Powszechnie wiadomo, [...]
Jedzenie mięsa bezsprzecznie powiązano z występowaniem raka, podobnie jak picie alkoholu i palenie tytoniu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) już od dawna ostrzega, że mięso jest rakotwórcze (strona z czynnikami wywołującymi raka). W II kategorii sklasyfikowano mięso czerwone, a w I każde mięso wysokoprzetworzone, niezależnie od jego [...]
[...] śmierci w krajach rozwiniętych. W 2019 r. rak był drugą po chorobach serca najczęstszą przyczyną zgonów w Stanach Zjednoczonych. W 2019 r. odnotowano 599 601 zgonów z powodu raka: 283 725 wśród kobiet i 315 876 wśród mężczyzn. Czy witamina D może przedłużać życie chorym na raka? Tak sugerują wyniki niektórych badań. Czy suplementacja witaminą [...]
[...] pacjenta, a zmiany nawyków żywieniowych za każdym razem kończyły się niepowodzeniem, lekarz może zalecić leczenie chirurgiczne. Chirurgia otyłości a ryzyko pojawienia się raka Naukowcy chcieli odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje związek między chirurgią bariatryczną a występowaniem raka? W normalnych okolicznościach nadwaga i otyłość [...]