[...] nie tylko wspomaga trawienie, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Badania na zwierzętach oraz in vitro wykazują obiecujące działanie bromelainy w leczeniu raka piersi, który jest jednym z najczęściej występujących wśród kobiet. Dodatkowo ananas jest cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych w tym manganu. Dwa [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju zakładów (w USA gleba i woda są skażone np. metabolitami anabolików w rodzaju [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] Kurkuma zwalcza uszkodzenia słoneczne i oznaki starzenia się skóry Promienie UV to wróg naszej skóry. Powodują drobne linie na skórze, przebarwienia, zmarszczki, a nawet raka. Okazuje się, że związki przeciwutleniające w kurkumie mogą naprawiać uszkodzenia wywołane przez promienie słoneczne i spowalniać procesy starzenia takie jak utrata [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
[...] Davisa w "21 Bridges" (2019), którego był również producentem, oraz Normana Earla „Stormin 'Norm” Hollowaya w Da 5 Bloods (2020). W 2016 roku Boseman dowiedział się, że ma raka okrężnicy w stadium III, a leczenie nie przynosiło zamierzonych efektów. Zmarł w swoim domu 28 sierpnia 2020 roku. Jego żona i rodzina byli obecni w chwili jego [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Witaminie B12 przypisuje się wiele nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
[...] z miso pikantną i słoną zupę. Jest ona bogata w bakterie probiotyczne, które wspomagają zdrowie mikrobiomu jelitowego. Ponadto sojowy składnik pasty miso może obniżać ryzyko raka piersi i wątroby. Podsumowanie Wcale nie musisz jechać do Japonii, żeby uzyskać korzyści zdrowotne płynące z produktów pochodzenia japońskiego. Większość z nich jest [...]
[...] węglowodany i tłuszcze dostarczane w nadmiarze tuczą, prowadzą do insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy typu II, dyslipidemii, chorób sercowo-naczyniowych czy raka. Nadmierne spożycie tłuszczu prowadzi do pojawiania się ektopowej tkanki tłuszczowej, wpływając na otaczające ją narządy. Zasoby ektopowe są ulokowane w mięśniach [...]
[...] że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, czyli BMI, niż ludzie spożywający [...]
[...] jest najsilniej związane z wieloma schorzeniami, w tym chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD), insulinoopornością, cukrzycą typu II (T2DM) oraz pojawianiem się wielu rodzajów raka (w tym piersi). Czy chirurgiczne usuwanie tłuszczu jest skuteczną metodą? W kilku badaniach opisano konsekwencje metaboliczne chirurgicznego usunięcia dużych ilości [...]
[...] spożycie mięsa i nabiału. Według American Heart Association spożywanie mniejszej ilości mięsa poprawia zdrowie, poprzez zmniejszenie ryzyka chorób serca, niektórych rodzajów raka, udarów, cukrzycy i wielu innych chorób przewlekłych. Diety roślinne są również często krytykowane za to, że nie dostarczają wszystkich składników odżywczych i mogą [...]
[...] gorzej odczytujesz sygnały sytości, więc jesz więcej, niż potrzebujesz. Przybieranie na wadze zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i niektórych rodzajów raka. Ryzyko jest jeszcze większe u osób prowadzących nieaktywny tryb życia. Jedzenie emocjonalne może również wywoływać lub nasilać objawy depresji i prowadzić do błędnego [...]
[...] jest za chmurami, Twoja skóra wciąż jest narażona na szkodliwe promienie UV, gdy jesteś na zewnątrz. Filtry przeciwsłoneczne to skuteczny sposób na zminimalizowanie ryzyka raka skóry i oznak wczesnego jej starzenia się. Wybierając krem przeciwsłoneczny, zwróć uwagę czy ma szerokie spektrum, zapewniające ochronę zarówno przed promieniami [...]