We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
Proces odchudzania bywa czasochłonny i kosztowny. Używanie wagi wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Przyrost lub spadek kilogramów może wprowadzać w błąd. I o tym jest właśnie ten artykuł. Rozważmy kilka, celowo uproszczonych przypadków. Życie jest bardziej skomplikowane, dodatkowe czynniki mają wpływ na wyniki, ale chodzi jedynie o [...]
[...] wpływ nie tylko na mężczyzn. Niektóre źródła wskazują na to, że mleko (w szczególności przemysłowe) może przyczyniać się do niepłodności i chorób kobiecych narządów m.in. raka jajników. Jeść czy nie jeść? O to jest pytanie Mleko i jego przetwory mają zarówno pozytywne aspekty, jak i negatywne. Jednakże nabiał jest nabiałowi nierówny, o czym [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
[...] konsumpcji oliwy badacze wzięli pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych. Po przeanalizowaniu wszystkich danych okazało się, że częstotliwość występowania raka jelita grubego była dodatnio skorelowana z konsumpcją mięsa i ryb, ujemnie natomiast ze spożyciem oliwy extra virgin. Podobne wnioski pojawiły się w kolejnych badaniach, [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
[...] DNA), cukier (otyłość, zaburzenia glikemii, cukrzyca, nowotwory), słodziki (problemy żołądkowe). Niemniej nikt nie stwierdził, by słodziki w normalnej dawce wywoływały raka, zaburzenia glikemii, powodowały wyrzut insuliny, by wywoływały wzrost masy ciała czy też „niepohamowany apetyt na cukier”. Niektóre zamienniki cukru mogą mieć wpływ na [...]
Istnieje milion powodów, by unikać alkoholu, przede wszystkim jego metabolity należą do sprawdzonych substancji wywołujących raka. Klasyfikacja IARC jest jednoznaczna, etanol może być wiązany z nowotworami jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Alkohol podejrzewano o działanie rakotwórcze przynajmniej od kilkudziesięciu lat. [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] jest on zrobiony? Regularnie spożywane sery i inne produkty mleczne mogą działać prozapalnie na nasz organizm, a to w konsekwencji może prowadzić do cukrzycy, chorób serca, raka, otyłości, choroby Alzheimera, problemów trawiennych takich jak IBS i choroba Leśniowskiego Crohna czy astmy. Istnieje jednak kilka naprawdę pysznych, bezmlecznych [...]
[...] Referencje: “Medycyna sportowa” Anna Jegier, Krystyna Nazar oraz Artur Dziak. Edyta Szurowska, Tomasz Nowicki, Michał Studniarek „Diagnostyka obrazowa raka pierwotnego wątroby” E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III Mahdavi-Roshan M1, Nasrollahzadeh J1, Mohammad Zadeh A2, Zahedmehr A3. „Does Garlic [...]
[...] zrozumiałe, są pomijane. Wg „New York Times” , teraz Rosjanie publikują fałszywe informacje o sieciach 5G. Ta technologia (wg propagandy rosyjskiej) ma powodować autyzm, raka, Alzheimera i wiele innych chorób. Przykład praktyczny. Produkujesz cukier, chcesz by ludzie masowo konsumowali sacharozę. Jak uderzyć w zamienniki cukru, słodziki? [...]
[...] mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny wpływ na oś IGF-1, insulina) oraz kancerogenny (zawartość tłuszczu, laktozy, hormonów). W szczególności mogą powodować raka prostaty, jajnika i piersi. Ponadto mleko i produkty mleczne przyspieszają dojrzewanie dziewczynek, co też nie jest korzystne. Referencje: H. Davoodi Effects of Milk [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] „piwnego brzucha”, „fałdek”, „boczków”, czyli zwiększonych zasobów tłuszczu podskórnego i wisceralnego. U kobiet i mężczyzn tłuszcz ulokowany w tułowiu zwiększa ryzyko raka, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych, nagłej śmierci, niewydolności serca itd. Poza tym mężczyzn mających więcej tłuszczu cechuje o wiele mniejsze stężenie testosteronu, a [...]
[...] ten stan wywołał pieczenie skóry. Podkreślił, że był zmuszony przyjmować morfinę i inne silne leki, aby uśmierzyć ból. Lekarze myśleli też, że może to być rzadki rodzaj raka skóry. Taylorowi dał młodszym kolegom jedną radę: „Nie opalaj się podczas przyjmowania leków moczopędnych”. Taylor nagrał film, w którym wydał oświadczenie o swoim [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] roślinnych o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, ekstrakt z korzenia lukrecji został przebadany pod kątem jego ochronnego działania przeciwko niektórym typom raka. Ekstrakt z lukrecji i jego związki są powiązane ze spowolnieniem lub zapobieganiem wzrostowi komórek w raka skóry, piersi, jelita grubego i prostaty. Temat jednak [...]
[...] DDT, insektycyd polichlorowy (bischlorofenylowy). Do tej samej grupy należy lindan, o którym zespoły punkowe śpiewały, że „gdy będziesz go za często stosował, to dostaniesz raka”. DDT wycofano z użytkowania (w większości krajów) w latach 70. XX wieku. O ironio, okazało się, że DDT jest niesamowicie trwały, znajdowano go w glebie po 8-12 latach [...]