[...] zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w postaci frakcji HDL. Wyniki eksperymentu w porównaniu z podawaniem węglowodanów, suplementacja białkiem sojowym miała [...]
[...] ziemne. Przepełniony orzechami... Orzechy arachidowe stanowią, aż 37% składu. Warto zaznaczyć, że są one bogatym źródłem białka, dzięki czemu w 100 g kremu mamy aż 13 g protein. Dodatkowo dostarczają cennego błonnika oraz witamin, szczególnie z grupy B oraz potasu. Orzechy te są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Białka mleka i jajka są bogate w aminokwasy rozgałęzione, dlatego w pewnych aspektach przewyższają one produkty roślinne (są bardziej anaboliczne). Białka [...]
[...] kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania [...]
[...] stan zapalny i skutecznie obniża rozpad mięśni związanych z obecnością guza w ustroju. Referencje: Paola S. Cella i in. Creatine supplementation in Walker-256 tumor-bearing rats prevents skeletal muscle atrophy by attenuating systemic inflammation and protein degradation signaling https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-019-01933-6
Chyba już każdy miłośnik sportu oraz legalnych słodyczy skosztował królewsko smacznych batonów F**KING DELICIOUS Protein Bar. Dla entuzjastów tych wyjątkowych batonów mamy bardzo dobrą wiadomość. Te topowe łakocie doczekały się kolejnej odsłony w rodzinie słodyczy bez dodatku cukru. Marka ALLNUTRITION postanowiła stworzyć kolejny wyborny baton, [...]
[...] lipolizy i spowolnienie tempa β-oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie. Podsumowanie Wydawałoby się, że dla odchudzania kluczowe jest utrzymanie wysokiej podaży protein, deficytu kalorycznego (tworzonego treningiem i/lub dietą), jednak kolosalne znaczenie może mieć też zapewnienie odpowiedniej podaży witamin. Przykładowo, witamina B6 [...]
[...] WPI spowodowała poprawę składu ciała, siły mięśni, masy ciała i zmniejszenie toksyczności chemioterapii. Referencje, badania, literatura: Emanuele Cereda i in. Whey protein isolate supplementation improves body composition, muscle strength, and treatment tolerance in malnourished advanced cancer patients undergoing chemotherapy [...]
Czego potrzebujemy: 100 g obranych szparagów - u mnie 8 sztuk 50 g proszku Protein Pizza 15 g mąki orkiszowej 70-80 ml wody Do posypania: gruboziarnista sól, czarnuszka, chia Jak wykonać: Ciasto na pizzę robimy zgodnie z instrukcja na opakowaniu - proszek rozrabiamy z wodą i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i [...]
[...] znaczne nasilenie syntezy białkowej. Jednak pamiętać należy, że sama leucyna odpowiada głównie za stymulację procesu syntezy białek. Jednak potrzebna jest również pełna pula protein, aby mogło dojść do zjawiska ich budowy. Dlatego po treningu wykorzystać powinniśmy zarówno dodatek leucyny, jak i wsparcie pełnego białka. Źródło: [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
[...] dla osób mających problem z kontrolowaniem łaknienia i glikemią. WPC może pomóc uregulować te kwestie. Referencje, badania: Tina Akhavan i in. „Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young adults” https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/966/4597375
Czego potrzebujemy : 100 g ciasta PROTEIN PIZZA 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych 50 g serka philadelphia 100 g tuńczyka w sosie własnym 40 g sera feta 80 g szpinaku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak wykonać: Ciasto robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie blat wysypujemy mąką owsianą i [...]
Czego potrzebujemy: 50 g mąki orkiszowej jasnej 30 g ulubionego białka 1 jajko około 100 ml wody gazowanej Dziki olej kokosowy w spray ulubione owoce w żelu Jak wykonać: Mąkę, białko, całe jajko, około 50 ml wody miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wody - konsystencja ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Zimną [...]
Czego potrzebujemy 180 g ugotowanego batata 110 g kremu Nutwhey almond cinnamon 60 g mąki kokosowej 50 g syropu klonowego 45 g WPC Protein Plus smak toffee with cofee 40 g kakao Jak zrobić Ugotowanego batata rozgniatamy widelcem i dodajemy kolejno wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]
Czego potrzebujemy: 90 g daktyli 20 g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje [...]