Źródło: facebook Michał Karmowski pojechał do Gdyni na badanie rezonansem magnetycznym. Niestety badanie nie wyszło, ponieważ okazało się, że Michał ma za mało tłuszczu, za dużo mięśni i za bardzo rozwinięte prostowniki! Pani radiolog nazwała go “nadludziem”. Dodała, że nie spotkała się jeszcze w całej swojej karierze z takim [...]
Znasz to uczucie ciężkości nóg po powrocie do domu po wyczerpującym dniu? Nogi nabrzmiałe, twarde jak kamień i zdawałoby się, że luźne spodnie czy buty z wysoką cholewką zrobiły się za ciasne. To dość powszechna dolegliwość wynikająca z niewydolności w żyłach zastawek, które odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi do serca. Gdy dochodzi do stanu [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]
Dbanie o zdrowie emocjonalne jest równie ważne, jak dbanie o zdrowie fizyczne. Jeśli nasze zdrowie emocjonalne jest zrównoważone, czujemy się dobrze sami ze sobą i potrafimy łatwiej radzić sobie ze wszystkimi codziennymi sytuacjami, nawet z tymi trudnymi. Dbanie o nasze zdrowie psychiczne jest równie ważne, jak pielęgnowanie ciała, i sprawia, że [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Czy utrudniający zasypianie wyścig myśli można zatrzymać? Proces zasypiania nie dla każdego jest przyjemnym zakończeniem dnia. W niektórych przypadkach niestety pogłębia on zmęczenie. Tak jest między innymi w sytuacjach, w których zaśnięcie utrudnia gonitwa mimowolnie przychodzących do głowy trosk. Na szczęście intensywny rozwój neurobiologii daje [...]
Rozmawiając o witaminie D, często spotkać się można z twierdzeniami, że skoro na zewnątrz jest słonecznie, to na parę miesięcy można zapomnieć o dbaniu o stan odżywienia tą witaminą. Idąc tym tokiem myślenia, należałoby się spodziewać, że mieszkańcy Południowej Europy, którzy większą część roku mają słoneczną pogodę, są w kontekście poziomu [...]
Leki przeciwbólowe należą do najczęściej używanych i nadużywanych medykamentów na świecie. Nawet te dostępne bez recepty niosą za sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Stosujemy je nagminnie, a często ich stosowanie nie jest uzasadnione. Wynika to właśnie z przekonania o ich niewielkim wpływie na nasze zdrowie. Na szczęście natura obdarowuje [...]
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]
To, co wyróżnia najlepszych zawodników w „kategoriach modelingowych”* (określenie moje osobiste, nie oficjalne) to nie tylko doskonała sylwetka i forma startowa, ale także „lans”, „bajer”, umiejętność „korespondowania z widzem”, praca ciałem, ale także twarzą. Mimika, wyraz, nie tylko szeroki uśmiech [...]
Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
W sportach sylwetkowych to forma startowa bezdyskusyjnie podlega ocenie, jednak chcąc nie chcąc, „men’s physique” to kategoria dla „przystojniaków”. Patrząc na poszczególnych zawodników „obejmujemy” sylwetkę całościowo (proporcje, forma startowa, estetyka, wrażenie itd.), osobowość sceniczna dopełnia nam [...]
Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i [...]
Opisane ćwiczenie w niektórych atlasach jest określane jako decline crunch, co może budzić pewne wątpliwości. Idąc za analogią, jeśli wyciskamy sztangę głową w dół, to termin jest prawidłowy. Jednak spięcia brzucha to zupełnie inne ćwiczenie niż wyciskanie sztangi. Dlatego możliwe jest nazwanie tego ćwiczenia skłonami na ławce skośnej (incline [...]
Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]