[...] upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory testowałam opierały się na soi lub boczniakach. Czy wegańskie kiełbaski nadają się na grilla? Jak najbardziej. [...]
[...] stan, który ma łagodniejszy przebieg, niemniej i tak jest to niepokojące. Wtórna nadczynność przytarczyc (SHP, secondary hyperparathyroidism) jest odwracalnym stanem zwiększonego wydzielania parahormonu (PTH, parathyroid hormone) przez wtórnie przerośnięte przytarczyce. Jest ona spowodowana ograniczonym napływem jonów wapnia do komórek [...]
[...] różnorakich sekciarskich filmów o „zdrowej diecie” i trybie życia. W poszukiwaniu prawdy Z reguły nie ma sensu omawiać produkcji o żywieniu, nowotworach i zdrowiu, gdyż są one tworzone w celu siania dezinformacji, składają się z półprawd, mitów oraz ewidentnych kłamstw. Niestety większość ludzi nie rozumie podstawowych pojęć dotyczących [...]
[...] wysokowęglowodanowej odnotowały zmniejszenie stężenia leptyny w surowicy o 30,8%, w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży protein zapewniała większe efekty redukcyjne i zdrowotne, w porównaniu do zwykłej diety o niższej zawartości protein. [...]
Alicia Vikander to nowa Lara Croft. Siedem miesięcy przed tym, jak ruszyła kamera, aktorka usiadła z reżyserem Roarem Uthaugiem i ustalili, jak powinna wyglądać postać Tomb Raider i co Alicia musi zrobić, aby się nią stać. Vikander wspomina, że zawsze chciała być silną psychicznie dziewczyną i rola Lary Croft dała jej okazję po raz pierwszy do [...]
[...] inicjującego kancerogenezę. Są tam za to: alkohol i papierosy, pluton (pierwiastek), spaliny z diesla, azbest, promieniowanie gamma, środki antykoncepcyjne z progesteronem i estrogenami, promieniowanie X, benzen, formaldehyd, melaphalan, wysoko przetworzone mięso (każdego rodzaju np. szynka, parówki, mięso grillowanie itd.) Mleko może [...]
Na ten temat krążą niezliczone ilości opowieści, bardzo rzadko mających oparcie w faktach. Przy pisaniu tego artykułu moja wstępna ocena brzmiała: „piłka nożna należy do jednych z bardziej kontuzjogennych i niebezpiecznych dla zdrowia dyscyplin”. Czy hipoteza wytrzymała weryfikację z badaniami naukowymi – pokażę za chwilę. Kolejne dane mówią o [...]
[...] Moim ulubionym przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo osoby i dzielimy je na grupy, to powinny być one porównywalne pod względem znanych i nieznanych czynników. Jak można karygodnie zmanipulować dane? Bardzo prosto. Zamiast realnej grupy, z badania wykluczamy osoby mające [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] zapaleniu stawów. Może mieć wpływ na produkcję CRP. IL-6 Cytokina w dużej mierze prozapalna, podawana jako mogąca mieć działanie przeciwzapalne: „Badania prowadzone u myszy z doświadczalnie wywołanymi zakażeniami, zapaleniem alergicznym lub zapaleniem stawów uwidaczniają natomiast bardziej złożony obraz, ponieważ zależnie od modelu [...]
[...] opioidy. Na początku odniosę się do często powielanego mitu o dopingu. Dawkowanie wg Rica Drasina: primobolan 1-2 cm3 tygodniowo winstrol 4 tabletki dziennie nandrolone 1-2 cm3 tygodniowo dianabol 3-4 tabletki dziennie (wszystko wskazuje na to, iż był to metanabol od CIBA, a jedna tabletka zawierała 5 mg) anavar 6-8 tabletek dziennie Ile [...]
[...] ryzykiem raka jelita grubego, pęcherzyka żółciowego, endometrium, nerek i trzustki. Za kancerogenezę odpowiedzialne są oporność insulinowa, hiperinsulinemia i podwyższone stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu typu 1 (IGF1, insulin-like growth factor 1), zwłaszcza frakcji wolnej niezwiązanej z białkami.” To, co naturalne jest [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] może o treningu stacyjnym? Problem w tym, iż hasło trening siłowy znaczy wszystko i nic. Nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych do treningu siłowego pań, póki nie zaczną one stosować sterydów anaboliczno-androgennych, beta-mimetyków, hormonów tarczycy, hormonu wzrostu, IGF-1, insuliny czy środków z grupy GHRP. Jeśli mowa o micie, który mówi o [...]
[...] panika związana z katabolizmem powysiłkowym jest uzasadniona, szczególnie dla świetnie odżywionych i nawodnionych kulturystów. Podobnie, po zjedzeniu 500 g wołowiny podwyższone stężenie aminokwasów (i nieznacznie insuliny) utrzymuje się wiele godzin po zakończeniu posiłku (stężenie leucyny rośnie do 3 h po posiłku i utrzymuje się na stabilnym [...]
[...] anaboliczno-androgennych, antykoncepcji hormonalnej, kortykosteroidów, beta-blokerów, adrenaliny, cyklosporyny itd.). Przykładowo, winstrol, oral-turinabol czy trenbolone potrafią zwiększyć stężenie cholesterolu o 100-150 jednostek, prawdopodobnie przez swoje oddziaływanie hepatotoksyczne (szczególnie w dużych dawkach). Zresztą, nie trzeba [...]
[...] jeśli chodzi o złe wybory żywieniowe! Bronią swoich błędów, wyciągając jednostkowe przypadki np. genetycznych „szczęściarzy”. Firmy bronią produktów, sugerując, iż nie są one wcale szkodliwe dla zdrowia, o ile tylko ktoś codziennie trenuje (modne napoje typu cola i inne wyroby słodzone) lub że fast foody mogą być elementem zdrowej diety (bo [...]
[...] Study team. “Inverse association of farm milk consumption with asthma and allergy in rural and suburban populations across Europe.” Sorgo W, Zachmann M. . Harrison LC1, Honeyman MC. “Cow's milk and type 1 diabetes: the real debate is about mucosal immune function”. Scott Gottlieb “Early exposure to cows' milk raises risk of diabetes in high [...]
[...] dni tygodnia? Zawsze będą wypijać 2 szklanki dziennie? Uwierzyłbym w podobne tezy, gdybyśmy mieli do czynienia z ekstremalnym, zawziętym kulturystą, który ma przeliczone każde ziarnko ryżu, porcję makaronu, warzyw, mięsa, wody, białka serwatkowego, kwasów omega-3 i gainera. Tak samo może się zmieniać ilość wypalanych codziennie papierosów [...]
[...] metaboliczne, nowotwory). Od kilku lat zjadam co najmniej 3 jajka dziennie, całe. Czasem nawet 6-8 jajek. Spożywam ogólnie liczne tłuszcze – migdały, orzechy, ser mascarpone, awokado, sery żółte, tłuste twarogi, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy itd. Powinienem mieć problemy z sercem, zniszczony profil lipidowy oraz liczne [...]