[...] przez producenta - 3 kapsułki dziennie - wystarcza na miesiąc - kryje w sobie „klasyczną” dla „kategorii ZMA” kombinację magnezu - asparaginian magnezu, cynku - jako mono-L-metionina cynku oraz L-asparaginian cynku, a także witaminę B6. W jednej kapsułce znajdziemy odpowiednio: magnez - 150 mg, cynk - 10 mg oraz witaminę B6 - 5 mg. [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] mleko odtłuszczone, śmietanka, cukier, masło, syrop glukozowy, 5% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (11%), odtłuszczone mleko w proszku, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma celulozowa, karagen). W 100 g czekoladowych Lodów jak dawniej Koral znajdują się [...]
[...] zróżnicowany rynek pod kątem form kreatyny, ale i poszczególnych stacków czy dodatków. Podstawową wersją, która wykorzystywana jest przez większość trenujących osób, jest monohydrat kreatyny. Mono, bo tak nazywana jest potocznie kreatyna w tej formie, wykazuje silne działanie anaboliczne, które powiązane będzie z nasileniem gromadzenia wody w [...]
Suplementacja kreatyną jest jedną z najbardziej powszechnych metod wsparcia dietetycznego, które jest ukierunkowane na podniesienie osiągów organizmu. Sporty sylwetkowe, siłacze, osoby uprawiające sporty o charakterze wytrzymałościowym i wydolnościowym, a także osoby pracujące umysłowo korzystają z suplementacji tym związkiem, aby znacznie [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] magnezowy, posiada dodatek, który wykazuje działanie synergistyczne z kreatyną. Są one również bardziej polecane osobom, które nie czują zbyt dobrze działania klasycznego mono. Adaptogeny Są to związki należące do grupy ekstraktów roślinnych, którym przypisuje się działanie wspomagające układ nerwowy. Przyspieszają one regenerację, jak i [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] to, że przed pierwszym wyborem kreatyny na dany cykl mamy mnóstwo wątpliwości. Podstawową formą kreatyny, jedną z chętniej wykorzystywanych na rynku suplementacyjnym, jest monohydrat. Popularne mono zdobyło rzesze swoich fanów poprzez to, że jest produktem tanim i wysoce efektywnym. Co więcej, wykazuje silne działanie anaboliczne i ochronne [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
Nadal często spotykam się z pytaniami dotyczącymi kreatyny, witamin, minerałów, technik treningowych, a także korzyści płynących z sauny czy morsowania. Choć temat zdrowego stylu życia staje się coraz bardziej popularny, wciąż krąży wiele mitów i półprawd, które mogą wprowadzać w błąd i utrudniać podejmowanie świadomych decyzji. Niektóre z tych [...]
[...] jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna alkaliczna/buforowany monohydrat kreatyny Zamysłem stojącym za wytworzeniem kreatyny alkalicznej był fakt, że wykazuje ona działanie zabezpieczające, dzięki zmianie odczynu pH w żołądku, przed [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Dla każdego mężczyzny poziom testosteronu w górnych granicach normy jest istotnym czynnikiem determinującym odpowiednie samopoczucie, regenerację, wyniki treningowe, czy życie seksualne. Często zbyt wysoka aktywność, duże ilości stresu czy braki snu powodują znaczne spadki poziomu tego hormonu. Warto wtedy zastanowić się, w jaki sposób przywrócić [...]
Sklepy z suplementami obfitują w produkty przedtreningowe, których celem jest wsparcie okołotreningowe. Zazwyczaj osoby trenujące korzystają z gotowych preparatów, które posiadają w swoim składzie mieszankę kreatyn w różnej formie, stymulanty, jak i substancje, które mają za zadanie wspomóc syntezę tlenku azotu. Działanie antykataboliczne BCAA [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]