Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] i hochsztaplerów zbija majątek na „naturalnych witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz polewać kolejne posiłki. Bardzo dobrze tuczą masło, jajka, makarony, kasze, miód itd. Cardio wpływa na metabolizm na cały dzień, więc spalam więcej tkanki tłuszczowej Nie. To mit. [...]
Weganizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, która eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące [...]
[...] pomidorowy 15 g papryka czerwona 120 g kukurydza konserwowa 20 g fasola czerwona konserwowa 20 g przyprawy Dzień 2 Śniadanie: musli musli z rodzynkami i orzechami 80 g miód pszczeli 20 g orzechy włoskie 20 g mleko UHT 3,2% 250 ml borówki amerykańskie 50 g Drugie Śniadanie: kanapki z serkiem kanapkowym chleb żytni 140 g (4 kromki) rzodkiewki [...]
[...] sposobem domowego leczenia objawów kaszlu i kataru. Pamiętajmy jednak, że wrzątek redukuje część właściwości miodu. Miodu nie powinno podawać się małym dzieciom, gdyż miód może zawierać jad kiełbasiany. Olejki eteryczne Niektóre badania sugerują, że zapalenie dróg oddechowych można zmniejszyć, stosując olejek eukaliptusowy lub olejek [...]
[...] ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z innych obserwacji np. Matthew [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy podaży [...]
[...] Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] wielu innych chorób powiązanych z otyłością. Dlaczego? Bo współczesny człowiek zjada i wypija coraz więcej produktów zawierających sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, miód lub podobne substancje (mające określony, negatywny wpływ na profil hormonalny, glikemię i stan zdrowia). Dlaczego? Ponieważ ludzie świadomie i dobrowolnie dokonują [...]
W dobie dynamicznego rozwoju technologii sztuczna inteligencja (AI) odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego życia. Jednym z obszarów, w którym AI może pomóc, jest stworzenie planu treningowego i dietetycznego oraz monitorowanie postępów. W jaki sposób wykorzystanie sztucznej inteligencji może zrewolucjonizować branżę fitness? Czego dowiesz [...]
[...] Zazwyczaj tak. Dokładna odpowiedź na to pytanie zależy od składu i procesu produkcji. Wiele tradycyjnych piw nadal może zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak miód lub ze względu na procesy produkcyjne być nieprzyjazne dla wegan. Na szczęście rośnie świadomość producentów i konsumentów, co powoduje, że na rynku pojawia się coraz [...]
[...] się jej dobrocią? Na co zwracać uwagę przy zakupie? A może lepiej robić swoją chałwę, domową? Poniżej porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów [...]