[...] requirements and muscle mass/strength changes during intensive training in novice bodybuilders” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/1400008/ Consumption of fluid skim milk promotes greater muscle protein accretion after resistance exercise than does consumption of an isonitrogenous and isoenergetic soy-protein beverage. Norton LE, Wilson [...]
[...] in. Resveratrol and cancer: focus on in vivo evidence https://erc.bioscientifica.com/view/journals/erc/21/3/R209.xml#container-47862-item-47852 C Hoppe i in. High intakes of milk, but not meat, increase s-insulin and insulin resistance in 8-year-old boys https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15578035/ C Hoppe i in. High intakes of skimmed milk, but not [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] on Morning Metabolism and Resistance Exercise Performance in Active Women https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1273 L. S. Conrado Concentration of a-lactalbumin from cow milk whey through expanded bed adsorption using a hydrophobic resin https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-66322005000400002 Donald K [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]
[...] Yuri Sukenobe,1 Masakazu Terauchi,corresponding author2 Asuka Hirose,1 Miho Hirano,1 Mihoko Akiyoshi,1 Kiyoko Kato,1 and Naoyuki Miyasaka „Normal/high-fat milk consumption is associated with higher lean body and muscle mass in Japanese women aged between 40 and 60 years: a cross-sectional study” [...]
[...] cynamonem oraz białej czekoladzie z kokosem. ALLNUTRITION Nutlove Whole Nuts Almonds in dark chocolate with raspberry powder 300g ALLNUTRITION Nutlove Whole Nuts Almonds in milk chocolate with cinnamon 300g ALLNUTRITION Nutlove Whole Nuts Almonds in white chocolate with coconut 300g Wisienką na torcie jest wprowadzenie do serii Nutlove Whole [...]
Dojrzałe owoce i słodka czekolada to połączenie idealne, za które pokochaliśmy FRUTILOVE marki ALLNUTRITION. Do tej wspaniałej rodziny legalnych łakoci dołączyły właśnie nowe, wyśmienite produkty, które nie tylko zaspokoją nasze spragnione słodyczy kubki smakowe, ale pozwolą na odrobinę szalonej przyjemności, bez zbędnych wyrzutów sumienia. [...]
[...] 2012 May 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22561973 Lee YS1, Ha MS, Lee YJ “The effects of various intensities and durations of exercise with and without glucose in milk ingestion on postexercise oxygen consumption”. J Sports Med Phys Fitness. 1999 Dec;39(4):341-7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10726436 Paoli A, Marcolin G, Zonin F, [...]
[...] zmienić dietę i tryb życia. Zawsze łatwiej jest brać tabletki niż zadbać o zdrowie. Referencje: Hoppe, C, Mølgaard, C, Vaag, A, Barkholt, V, Michaelsen, K High intakes of milk, but not meat, increase s-insulin and insulin resistance in 8-year-old boys https://www.nature.com/articles/1602086 Dimitriadis G. Insulin effects in muscle and adipose [...]
[...] 1995. p. 345–349. Mattila PH, Piironen VI, UusiRauva EJ, Koivistoinen PE. Contents of cholecalciferol, ergocalciferol, and their 25- hydroxylated metabolites in milk products and raw meat and liver as determined by HPLC. J Agric Food Chem. 1995;43:2394–9 Mattila PH, Vakonen E, Valaja J. Effect of different vitamin D supplementations [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
[...] glukozy we krwi i w konsekwencji stężenie insuliny (u zdrowych osób) lub konieczną dawkę insuliny (u cukrzyków typu I). Referencje: J. Wright, V. Marks1 & S. Salminen „Blood glucose and plasma insulin responses to fat-free milk and low-lactose fat-free milk in young type 1 diabetics” https://link.springer.com/article/10.1007/BF02023811
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
Utrzymanie prawidłowego nawodnienia ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia i efektywności treningów. Nawet niewielkie odwodnienie, może powodować zmęczenie lub ból głowy. Pragnienie, upośledzone wydzielanie śliny i wysychanie jamy ustnej świadczą o pewnym stopniu odwodnienia i mogą wpływać na twoje samopoczucie i wydolność! Kiedy trenujesz, [...]
[...] najważniejsza jest zmiana stylu życia, odżywiania się i radzenia sobie ze stresem. Źródła: https://www.europeanreview.org/article/957 https://fg.bmj.com/content/2/1/48.short https://www.monashfodmap.com/blog/new-research-enzyme-therapy-can-help-reduce-symptoms-ibs-patients-sensitive-galacto-oligosaccharides-gos-present-legumes-soy-milk-and-nuts/
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]