Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]
[...] przeliczeniu na ilość protein na poziomie około 20 – 40 g). Przykładowo porcję koncentratu białka serwatkowego można dodać do owsianki z owocami albo do koktajlu z bananów i mango… Nie tolerujesz – zmień na inną Pomimo iż, wbrew obiegowym przekonaniom, całkowita nietolerancja cukru mlecznego pod naszą szerokością geograficzną zdarza się rzadko, [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziemy również w awokado. Sałatka z awokado, brązowym ryżem i lekko podsmażonym tuńczykiem, podana z dodatkiem sosu sojowego i mango zadowoli niejedno podniebienie. Podsumowanie Zdroworozsądkowe myślenie o tym, co, kiedy i ile jemy, jest ważne. Popadanie w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić [...]
[...] brązowy na słodko z serkiem wiejskim z owocami i orzechami włoskimi Ryż brązowy gotujemy (30 g). Po wystudzeniu mieszamy z 200 g serka wiejskiego bez laktozy oraz pokrojonym mango (100 g) i bananem (60 g) posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (5 g) Dzień drugi Śniadanie Jajko sadzone na cukinii i pomidorze. W naczyniu żaroodpornym spryskanym [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] spożyć łącznie 5-9 porcji świeżych, minimalnie przetworzonych lub mrożonych owoców i warzyw dziennie. Do dobrych źródeł należą: owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, kiwi, mango i warzywa, takie jak brokuły, pomidory i papryka. Dlatego suplementacja witaminą C wcale nie jest bezsensowna, tym bardziej u osób aktywnych fizycznie i u palaczy. [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
[...] C, D, H) i minerały (miedź, cynk) wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy) Placebo zawierało wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy), aromat (mango i jabłko) oraz naturalny słodzik (stewia). Wyniki U osób spożywających testowany produkt odnotowano wzrost elastyczności skóry o 40% w porównaniu z placebo. Analiza [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
[...] jogurtu, miodu i nasion (chia lub lnu). Solidną porcję ważnych dla organizmu dziecka substancji odżywczych dostarczyć może połączenie banana, truskawek i szpinaku, lub mango, malin i selera naciowego z jogurtem naturalnym lub odżywką białkową oraz nasionami chia, lub siemieniem lnianym. Wśród słodkich przekąsek wartych uwagi wymienić można [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] w wielu sklepach m.in. w Żabce lub Biedronce. Ceny są różne, ale oscylują wokół 3 zł. Poza smakiem kokosowo-migdałowym dostępny jest jeszcze słony karmel, czekolada-wiśnia i mango na kremie kokosowym. Ich składy różnią się oczywiście zależnie od dodatków. Wszystkie łączy to, że są złożone z samych roślinnych produktów, jednak na minus trzeba [...]