[...] pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
Czesc, jesli temat jest zle zalozony prosze napisac czemu przed skasowaniem. Ewentualnie prosze o linka, i dziekuje za Wasz czas. Mam nadzieje ze nikogo tematem nie Zazwyczaj jem posilki normalnie, miesko nie duzo ziemniakow/kasza + surowka, zupa. Jezeli nie jestem w domu i nie mam posilku, to jem zazwyczaj polprodukty bo nie chce mi sie gotowac. [...]
[...] – uzupełnienie do pożądanej kaloryczności posiłku Wszystko w zależności od przygotowanego posiłku Główne Źródła białka – pierś z kurczaka, szynka z piersi z indyka , makrela, ser biały, jajka Główne Źródła tłuszczy – oliwa z oliwek, oliwki , makrela, jajka Główne Źródła węglowodanów – ryż, makaron pełnoziarnisty, chleb gracham do [...]
[...] bo w pracy 15:00 obiad w domu: kurczak/ryba/wieprzowina pieczone lub na parze + ziemniaki na parze lub z pieca/makaron pełnoziarnisty/ryż brązowy 19:00 kolacja: kurczak/makrela/ jajka na twardo + sałatka z warzyw z oliwą z oliwek CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Do tej pory chudłam, ponieważ moim celem była redukcja [...]
Witam jeszcze raz dziękuje wszystkim , którzy pomogli mi ułożyć tą dietę. Przypomnę tylko , że formę chce zrobić do ślubu zostało mi 10 miesięcy na redukcje i masę i redukcje. Dieta Tą miałem od 1 lipca do dzisiaj. Bilans Kaloryczny Przy wzroście 187cm i wadze 79,2kg pierwsze 4 Tygodnie 2100 Ostatnie 2Tygodnie 2000. Okno 20/4h. Małe uchyłki [...]
Witam jeszcze raz dziękuje wszystkim , którzy pomogli mi ułożyć tą dietę. Przypomnę tylko , że formę chce zrobić do ślubu zostało mi 10 miesięcy na redukcje i masę i redukcje. Dieta Tą miałem od 1 lipca do dzisiaj. Bilans Kaloryczny Przy wzroście 187cm i wadze 79,2kg pierwsze 4 Tygodnie 2100 Ostatnie 2Tygodnie 2000. Okno 20/4h. Małe uchyłki trzy [...]
[...] indyk wymiennie z chudymi rybami a ryż wymiennie z kaszą gryczaną. Pozostałe 2 posiłki są na uzupełnienie tłuszczu i białka w diecie. Wrzucam tam tłuste ryby (głównie śledzie i makrela), jajka i tłusty nabiał+warzywa tak aby dobić 2g białka i 1g tłuszczu. Moje pytanie czy coś byście zmienili? /SFD/2018/6/7/e16e8f6f913c4f758d36e26c2b61f8d9.jpg
[...] ryzyko powstania kamicy nerkowej Źródła witaminy D Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), a także w wątrobie, białku jaj oraz przetworach [...]
[...] że wątroba przetworzy go na EPA lub DHA. 15. Czy RYBY są zdrowe? ----------------------- - Tak, są bardzo zdrowe, szczególnie tłuste ryby morskie, takie jak śledź, makrela, łosoś. Jesli nie macie tranu, powinniście spożywać takie ryby min. 3x w tygodniu, gdyż jest to źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. 16. Jaki CHLEB [...]
[...] jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże... Białka z mięs i ryb [...]
[...] - II śniadanie około godz. 09:00/09:30, pieczywo ciemne głównie z jakąś wędliną do tego warzywa (pomidor/ogórek) - kolejny posiłek około godz. 13:00, pieczywo ciemne i makrela w puszce bądź pieczywo i dwa jajka - obiad około godz. 16:00, filety z kurczaka + ryż + sałatka/surówka warzywna - podwieczorek (posiłek potreningowy w dni [...]
Witam , czytam forum wasze od tygodnia , nie bede pisal diety idealnej cdoziennie co jesc bo sie nudzi , i nie liczylem bialka ww itd. , dla osoby ktora je ok 4000 kcal i wazy 95kg przy 178 to rpzejescie na diete 1500 a tyle bedzie jakos wychodzilo to chyba duzy postep. Wiadomo ze jak np. posilek prze treningowy bedzie duzy ,to nei dodam na [...]
[...] przeważnie jajka.Drugi i trzeci posiłek jem zazwyczaj taki sam, jest to kurczak/ wątróbka/ łosoś + ryż lub ziemniaki. Kolacja to przeważnie mozarella z jajem lub tuńczyk, makrela. Do wszystkich posiłków jem sporo warzyw ale ich nie wliczam, przeważnie jest to papryka, pomidor, ogórek świeży, kapusta kiszona lub ogórki kiszone. Wrzucam dietę. [...]
[...] korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran. W niektórych przypadkach lekarz może zlecić dodatkowe zażywanie preparatów witaminy D. • Należy również [...]