Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
[...] (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują limonen, furanokumaryny i flawonoidy. Badano odpowiedź na grejpfruta, chleb, smażone warzywa, u 12 zdrowych kobiet w wieku ~42 lata, przy [...]
[...] Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak [...]
Wykorzystanie suplementacji magnezem niesie za sobą potencjalne korzyści dla układu nerwowego, ale i nie tylko. Jak wykazali naukowcy z Mexico City, wysokie stężenie magnezu we krwi chroni przed stwardnieniem tętnic, wysokim ciśnieniem krwi, a nawet działa prewencyjnie w przypadku cukrzycy. Badanie Naukowcy przebadali 1276 Meksykanów w wieku od 30 [...]
[...] większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy stan skóry, włosów i paznokci. 5. Dbaj o odpowiedni poziom magnezu i chromu Bardzo często chęć podjadania słodyczy, głównie czekolady, wiąże się ze zbyt niskim poziomem magnezu. Zadbaj, by w diecie obecne były zielone warzywa, [...]
[...] jaj. W suplementacji witamina K2 występuje wraz z witaminą D3 lub jako monopreparat. Bor Wpływa na wytrzymałość kostną poprzez nasilenie wchłaniania wapnia w kościach i magnezu. Wzmacnia działanie witaminy D3. Bor znajdziemy w suszonych śliwkach lub jako osobny suplement diety. Inozytol Podobnie jak bor, odpowiada za wchłanianie wapnia w [...]
[...] są do przeprowadzania przemian metabolicznych prowadzących do optymalizacji stanu odżywienia. Cennym dla wielu osób połączeniem może być magnez z witaminą B12. Funkcje magnezu Magnez to pierwiastek z grupy elektrolitów, który ma znaczenie dla setek reakcji w ludzkim organizmie. Uczestniczy w regulacji pracy układu nerwowego zarówno poprzez [...]
[...] dostępny jest w smaku cytrynowym i nie zawiera cukru. ALLNUTRITION MAG-VIT Tabletki musujące MAG-VIT mogą być korzystnym rozwiązaniem dla każdego, kto musi podnieść poziom magnezu w organizmie, a także dostarczyć nieco więcej witamin z grupy B. Magnez jest elektrolitem istotnym dla pracy serca, mięśni i układu nerwowego, a także bierze udział w [...]
[...] które zawsze powinnaś mieć pod ręką. Suszona i konserwowa fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
[...] w surowicy i włosach miała najwyższy odsetek optymalnej ilości snu (7-7,9 godz.). W jednym z badań klinicznych autorzy ocenili wpływ potrójnej suplementacji tj. melatoniny, magnezu i cynku na 43 mieszkańców placówki opieki długoterminowej we Włoszech, którzy wykazywali zaburzenia snu. Pacjenci przyjmowali codziennie kombinację melatoniny (5 mg), [...]
[...] z terenów położonych wyżej») nie miały aż takiego znaczenia dla zdrowia. Dlaczego? Jak podkreśla E. Kolarzyk, twarda woda o dużej zawartości wodorowęglanów wapnia i magnezu szybko pokrywała powierzchnię wodociągów osadem, głównie ze słabo rozpuszczalnego CaCO3 (kamień kotłowy). Drugi powód to szybki przepływ wody, który znacząco [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Kreatyna należy do najbardziej popularnych form wspomagania treningowego, które rozpropagowane są w kulturystyce. Dzięki jej silnemu działaniu anabolicznemu, z powodzeniem wykorzystuje się jej wsparcie podczas okresów budowania masy mięśniowej, jak i podczas odchudzania - w celach zabezpieczenia tkanki mięśniowej. Jest produktem numer jeden na [...]
[...] jedząc tak mało, co może powodować wielorakie dolegliwości związane z brakiem witamin i składników mineralnych, począwszy od lekkich, takich jak skurcze przez brak magnezu, jak i poważnych nawet zagrażających życiu i zdrowiu np. problemy z sercem z powodu braku żelaza czy problemy ze wzrokiem przy braku witaminy A. Co więcej, osoby po [...]
[...] depresja 15-19 wskazuje już na depresję od umiarkowanej do ciężkiej 20-27 to poważna depresja Połowa uczestników suplementowała 4 tabletki zawierające 500 mg chlorku magnezu dziennie przez okres 6 tygodni. W kolejnych tygodniach nie suplementowali niczego. Pozostali uczestnicy wykonali to samo w odwrotnej kolejności – najpierw przez [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]