Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wszelkich tego rodzaju nowinek, gdyż droga od prób na zwierzętach czy liniach komórkowych aż do zastosowania środka u człowieka jest niezwykle długa i skomplikowana. Bardzo często okazuje się, że rewelacyjnie działające u zwierząt środki, nie dają żadnych rezultatów u człowieka (np. inhibitory [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Cardio - większość ludzi wolałaby je całkowicie pominąć. Jednak potrzebujemy pewnej ilości cardio, chociażby dla zdrowia serca. Oczywiście trening siłowy przynosi korzyści sercowo-naczyniowe. Jednak dodatkowe ćwiczenia cardio pomogą zmaksymalizować zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Adaptacje do jednej i drugiej formy ćwiczeń są różne, ale [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
Przeważnie mówi się, że mężczyzna, dopóki nie umiera z bólu, to nie wybierze się do lekarza wykonać podstawowych badań, kontrolnych czy w celu diagnozy zaistniałej dolegliwości. Jednak obecne trendy, które dążą do podniesienia świadomości dbania o zdrowie fizyczne, sprawiają, że mężczyźni coraz częściej interesują się kwestią własnego zdrowia, jak [...]
[...] wykorzystany jako źródło energii. W odwrotnej sytuacji, kiedy lipaza hormonowrażliwa jest wyłączona, a aktywna staje się lipaza lipoproteinowa, komórki tłuszczowe pobierają lipidy krążące w krwiobiegu i przechowują je w postaci tłuszczu. W skrócie estrogen hamuje magazynowanie tłuszczu poprzez aktywację lipazy hormonowrażliwej i hamowanie lipazy [...]
[...] następnie utleniany do kwasu octowego. Proces ten wywołuje stres oksydacyjny. Ponadto aldehyd octowy jest wysoce reaktywnym związkiem, który może uszkadzać DNA, białka i lipidy. Zanieczyszczenie powietrza Zanieczyszczenie powietrza staje się w ostatnich latach coraz poważniejszym problemem. Wynika to z rozwoju przemysłu i urbanizacji. [...]
[...] sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . Pamiętaj, iż nie samym białkiem żyje człowiek, potężną hipertrofię zapewniają tłuszcze (jedno i wielonienasycone), a cholesterol jest przecież prekursorem [...]
[...] ciąża, zawał mięśnia sercowego. Czy białko serwatkowe może regulować stężenie trójglicerydów? Celem badania było ustalenie wpływu białek serwatkowych zawartych w diecie na lipidy, glukozę i insulinę oraz spoczynkowy wydatek energetyczny u kobiet z nadwagą i otyłością po menopauzie, w populacji wysoce podatnej na choroby układu krążenia. 20 [...]
[...] zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie Występowanie, któregokolwiek z tych objawów nie gwarantuje, że rozwinie się choroba sercowo-naczyniowa, ale sugerują one, że [...]
[...] ale nim nie jest). Wysoka reaktywność tych związków wynika z obecności niesparowanego elektronu i wiąże się z silnymi właściwościami utleniającymi. Utlenieniu ulegają lipidy i białka błon komórkowych (degradacja błon) oraz dochodzi do uszkodzenia DNA, co prowadzi do śmierci komórki. Na chwilę obecną wiąże się oddziaływanie reaktywnych [...]
[...] Reaktywne formy tlenu (ROS) to inaczej wolne rodniki, które jak sama nazwa wskazuje, mogą być agresywne dla ustroju, czyli reaktywne. Mogą zmieniać ważne struktury takie jak lipidy, białka i DNA, oraz uszkadzać komórki. Są również związane z występowaniem chorób takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
[...] diecie świata! Aby chronić mózg, dbaj także o swoje serce Dieta śródziemnomorska to świetny sposób żywienia dla zdrowia serca. Wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i lipidy, dzięki temu naczynia krwionośne, które przenoszą krew do serca, mogą lepiej zasilać nasz mózg. Jak przestrzegać diety śródziemnomorskiej? Przestrzeganie diety [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] wątroby, zawiera beta karoten i błonnik. Pochrzyn skrzydlaty – zmniejsza przerost wątroby, gdyż zawiera diosgeninę, Awokado – zawiera adiponektynę, ma wpływ na lipidy, Banan – ma wpływ na marskość wątroby, wpływ pektyny, Wiśnia – działanie antyoksydacyjne, Figowiec – przeciwdziała stłuszczaniu wątroby, Cytryna [...]
[...] gdyż również spełniają liczne funkcje metaboliczne w organizmie. Wielokierunkowe niedożywienie, obejmujące zarówno witaminy, jak i składniki mineralne, ale również białka i lipidy, wymaga jak najszybszej reakcji w celu zahamowania postępującej degradacji organizmu. Często w tych przypadkach pomocna może być suplementacja diety preparatami [...]