[...] na 100,000 pacjentów ibuprofen, sulindac (środki z grupy NLPZ) antybiotyki (np. amoksycyklina, sulfonamidy) leki antyarytmiczne (np. amiodaron, quinidine) leki obniżające lipidy (np. atorwastatyna, simwastatyna) leki immunosupresyjne (np. azathioprine / azathioprinum, infliximab) środki zwiotczające mięśnie (np. dantrolene) cytostatyki (np. [...]
[...] do konkretów. W badaniu z grupą placebo 76 mężczyzn w wieku 21-50 lat przydzielono do grup: 0,1 mg LGD-4033 0,3 mg LGD-4033 1 mg LGD-4033 placebo na 21 dni. Zbadano krew, lipidy, PSA, EKG, hormony, poziom tkanki mięśniowej i tłuszczowej (metodą DEXA) oraz siłę mięśni – w trakcie poraz 5 tygodni po interwencji. LGD-4033: zwiększył średnio masę [...]
[...] na wysokim poziomie. Zielona herbata wykazuje działanie prozdrowotne, pozwala utrzymać kondycję układu sercowo-naczyniowego, dba o ciśnienie krwi i pozwala unormować lipidy. Pij około 2-3 filiżanki dziennie, jako dodatek płynów w diecie. 24. Jadaj zbilansowane śniadanie Obecnie jest moda na to, aby pierwszy posiłek dnia był ubogi w [...]
[...] Na „czarnej liście” są też ibuprofen, sulindac, antybiotyki (np. amoksycyklina, sulfonamidy), leki antyarytmiczne (np. amiodaron, quinidine), leki obniżające lipidy (np. atorwastatyna, simwastatyna). Klasycznym środkiem groźnym dla wątroby jest paracetamol. Podwyższenie ALT oznaczać może: zapalenie wątroby, martwicę hepatocytów [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] wtórny. A jaki wpływ na podawanie testosteronu ma profil lipidowy? Kwestię tą badali m.in. Polacy. Zgliczynski S. i wsp. oceniali wpływ podawania testosteronu enanthate na lipidy i lipoproteiny u mężczyzn z hipogonadyzmem. Dwudziestu dwóch mężczyzn z początkowym stężeniem testosteronu w surowicy poniżej 3.5 ng/ml wzięło udział w badaniu: 11 z [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Biorąc sterydy, musisz pamiętać, że nie pozostają one obojętne dla Twojego zdrowia, niektóre środki mogą powodować poważne uszkodzenia wątroby. Źródła w tekście oraz “Hepatotoxicity by Drugs: The Most Common Implicated Agents” Organizm narażony na doustne SAA może po wielu miesiącach reagować zmianami, włóknieniem, powstawaniem gruczolaków [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
[...] - „wymiata” wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu i azotu, ma możliwość regeneracji innych antyoksydantów. W ten sposób chroni biomolekuły, takie jak lipidy i DNA, przed stresem oksydacyjnym. Trening siłowy i aeroby wiążą się z wytwarzaniem wolnych rodników. Kluczowym enzymem bariery antyoksydacyjnej organizmu jest [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] produktem metabolizmu komórkowego, a jednak ze względu na swoje właściwości utleniające jest związkiem toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać białka, lipidy, cukry oraz DNA. Co najbardziej zabawne szeroka rzesza ludzi w Polsce wierzy w to, iż podawanie wody utlenionej (doustnie, dożylnie, w roztworze do wdychania itd.) [...]
Ostatnio coraz częściej jestem pytany, czy warto zacząć stosować te lub inne zestawy środków hormonalnych. Na początku chciałbym zastrzec, iż opisany tekst jest wyłącznie teoretycznym rozważaniem na temat problemów. Zanim zaczniesz silnie ingerować w stan swojego zdrowia, skontaktuj się z lekarzem, przeczytaj, choć kilka artykułów, a najlepiej [...]
[...] mają również substancje wpływające na receptory β w sposób selektywny, np. formoterol, salbutamol lub nieselektywny efedryna itd., glukagon, czynnik mobilizujący lipidy (LMF, lipid mobilizing factor). Jego aktywność jest identyczna, jak aktywność alfa-2-glikoproteiny cynkowej (ZAG, zinc-alpha-2-glycoprotein). Zarówno LMF, jak i ZAG, [...]
[...] enzymów. Peroksydacja lipidów to inaczej proces ich utleniania. Dla sportowca jest to zjawisko istotne w 2 kontekstach: spożywania żywności zawierającej utlenione lipidy procesów utleniania zachodzących w ustroju pod wpływem wysiłku fizycznego Spożywanie wymienionej żywności prowadzi do uszkodzeń wewnątrzkomórkowych, sprzyja miażdżycy. [...]
[...] negatywnych skutków zdrowotnych, w tym z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, niewydolnością serca i nadciśnieniem. Składniki czerwonego i przetworzonego mięsa, takie jak lipidy sprzyjające miażdżycy (np. nadmiar tłuszczów nasyconych), potencjalne czynniki rakotwórcze (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), sód i konserwanty mogą [...]