SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ktore witaminy nalezy

  • Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4723 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6706 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi.  Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5390 Data: 2021-07-22 09:56:49
  • Diety z coraz większym udziałem produktów roślinnych albo zbudowane wyłącznie na pokarmach pochodzących ze świata roślinnego stają się coraz bardziej popularne. Duża w tym zasługa aktywistów z ruchu ekologicznego, ale nie mniej duża osób dbających o swoje zdrowie.  Ze względu na to, że taki sposób odżywiania jest niezwykle popularny na całym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 931 Data: 2021-08-05 11:05:50
  • Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1096 Data: 2022-03-05 09:56:41
  • Nawracające afty to powszechna na całym świecie choroba jamy ustnej. Z dyskomfortem tym zmagać się może nawet 2,5 miliarda ludzi, a pamiętać należy, że schorzenie to utrudnia mowę, konsumpcję pokarmów, czy utrzymywanie codziennej higieny. Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element walki z aftami, a przykładem na to są powiązania pomiędzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2791 Data: 2022-05-23 15:40:17
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 475 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2319 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Na podstawie: https://www.evolutamente.it/covid-19-pneumonia-inflammasomes-the-melatonin-connection/ Wielu naukowców zadaje sobie pytanie, dlaczego niemowlęta i dzieci poniżej 9 lat nie cierpią na żadne poważne objawy po zakażeniu COVID-19? Zrozumiałe jest, dlaczego starsi pacjenci są bardziej podatni, ale pytanie co oszczędza małe dzieci? Póki co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4623 Data: 2020-03-15 12:21:02
  • W XXI wieku często sugeruje się szybkie rozwiązania problemów. W przypadku zdrowia i szeroko pojętego funkcjonowania ludzkiego ustroju takie postępowanie może być bardziej szkodliwe niż pożyteczne. Przykład: „czujesz się trochę zmęczony i jesteś mniej zmotywowany do ćwiczeń w ciągu ostatnich kilku tygodni. Co więcej, jesteś bardziej zdyszany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5577 Data: 2021-09-25 10:00:59
  • Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2574 Data: 2021-09-29 07:06:41
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1508 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1282 Data: 2024-02-08 16:37:10
  • Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1768 Data: 2021-07-16 18:00:16
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 931 Data: 2022-08-09 18:57:37
  • Jackfruit - owoc jako substytut mięsa

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Zarówno wegetarianie, weganie, jak i osoby chcące wprowadzić do swojej diety więcej produktów roślinnych, szukają sposobów na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2021-10-15 09:54:11
  • Z badań wiemy już, że suplementacja wapniem i witaminą D3 przez 12 tygodni zwiększyła utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1521 Data: 2021-11-22 18:49:55
  • Skutki uboczne związane z różnymi trendami żywieniowymi mogą niekiedy mocno uprzykrzyć życie. Dobrym przykładem na to jest słynny trend z 2018 roku, pochodzący z mediów społecznościowych, w którym dzieci spożywały kapsułki z detergentem do prania. Oczywiście jest to przykład skrajny, jednak do diet niezbyt dobrych dla rozwoju i zdrowia dzieci jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1074 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5023 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2703 Data: 2017-09-18 06:37:07