Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
Kobiety przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, w tym także do włosów. Jest to dla nich bolesne, gdy zauważają, że ich włosy zaczynają się przerzedzać i wypadać. Co ciekawe, pomimo że w samych Stanach Zjednoczonych problem utraty włosów dotyczy 21 milionów kobiet, to wciąż jest on postrzegany jako problem mężczyzn. Wypadanie włosów to nie [...]
Istnieje wiele różnych rodzajów bólu głowy i mają one zróżnicowane podłoża, a do ich terapii stosuje się różne środki. Zdecydowana większość dostępnych obecnie leków działa jednak tylko poprzez łagodzenie bólu, a mianowicie pozbywanie się objawu pewnych niekorzystnych zmian w organizmie, a nie wpływa na samą przyczynę wystąpienia [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
Różnego rodzaju infekcje mogą mieć mocno zróżnicowane w dotkliwości skutki, jednak często zespół objawów jest przybliżony. Katar, ból gardła, czy kaszel i ból głowy lub ból uogólniony to najczęstsze dolegliwości towarzyszące skutecznej inwazji wirusów, lub (nieco rzadziej) bakterii. Warto znać pewne różnice pomiędzy chorobami wywołanymi różnymi [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Choroby zapalne sprawiają wiele dyskomfortu w życiu codziennym, zwłaszcza jeśli atakują aparat ruchu. Rozwiązania terapeutyczne ukierunkowane na zapalenia stawów, które powodują ból zarówno podczas przemieszczania się, jak i w bezruchu, są cały czas poszukiwane. W poszukiwaniach tych często sięga się po preparaty pochodzenia naturalnego. Celem [...]
Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]
Obecne trendy suplementacyjne wskazują na to, aby w suplementacji sportowej wykorzystać działanie adaptogenów. Są to związki aktywne, które wykazują działanie neuromodulujące, neuroprotekcyjne. Ich wykorzystanie w świecie sportu polega m.in. na wspomaganiu koncentracji, regeneracji, jak i przyspieszeniu adaptacji do treningu, a co za tym idzie, [...]
Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, [...]