Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] Dynia Te warzywa powinny znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce dla dyni to sucha, chłodna oraz przewiewna piwnica. Oliwa z oliwek Podobnie jak miód, oliwa z oliwek pod wpływem temperatury może zmienić swój stan skupienia. Ciężko będzie użyć tego tłuszczu, kiedy jego konsystencja będzie podobna do konsystencji [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] strączkowe Rośliny strączkowe to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je najlepszym niepsującym się produktem spożywczym do przechowywania w kuchni. Pewnie mało kto [...]
[...] B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy. Witamina B12 a upośledzenie funkcji poznawczych Witamina B12, ze względu na zdolność do obniżenia [...]
[...] Będziesz osiągać najlepsze wyniki, dobrze trawić i szybko regenerować się, jeśli będziesz regularnie spożywać wartościowe posiłki, które samodzielnie przygotujesz, ale jeśli raz na jakiś czas po ciężkim treningu zjesz burgera na mieście, nic złego Ci się nie stanie. Pamiętaj, że Twoim celem w kuchni i w posiłkach nie jest doskonałość, a postęp!
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] ale za to gęsto upakowany substancjami odżywczymi. Mowa tutaj o batonie proteinowym. Jest łatwy do przenoszenia i spożycia w ciągu dnia. Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki [...]
[...] wartości odżywczych i smaku, który jest właściwie bardzo neutralny, wypada sałata lodowa. Choć jej dodatek do sałatek wzbogaca ich smak, to sama w sobie jest praktycznie nijaka, ale to z racji dużej zawartości wody. Podsumowanie Sałaty od dawna goszczą na naszych stołach, jedni uważają je za zdrowe, inni zdecydowanie nie widzą w nich cennych [...]
[...] Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, zachowuje się zdecydowanie inaczej. Co kryje w sobie mąka kokosowa? Do czego możemy [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Cytryny są zdrowe, podobnie jak większość owoców. Jednak większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć [...]
[...] B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu przekonań ograniczasz, lub eliminujesz gluten, sięgaj po naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak te opisane wyżej, zamiast kupować gotowe bezglutenowe mieszanki.
[...] uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których potrzebujesz. Wcześniej zaplanuj wstępnie, jakie dania planujesz spożywać w kolejnych dniach i ile produktów do ich przygotowania potrzebujesz. Pomocne mogą okazać się gotowe plany dietetyczne, które z góry narzucają [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
[...] są ulubionymi produktami wielu z nas. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby znalazły się one w naszych dietach. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z [...]
[...] się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z głównych warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa najpopularniejsze, które często spotkać można w dietach osób dbających o [...]
[...] jest 3-galusan epigallokatechiny (EGCG). Ma on właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić niektóre objawy związane z chorobami zapalnymi jelit (takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita), problemami z sercem, chorobą Alzheimera, a nawet niektórymi nowotworami. Należy jednak pamiętać, że zielona [...]
[...] moczu - oznacza to, że mieli kontakt z Bisfenolem A w ciągu 48 godzin. Dlaczego? BPA jest niemal wszędzie w żywności, napojach czy nawet niepozornych przedmiotach, takich jak banknoty. Wchłania się do naszego organizmu przez układ pokarmowy, przez układ oddechowy oraz przez skórę - z tego wynika, że jesteśmy narażeni na BPA tak naprawdę z [...]