SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jak brak bialko

  • [...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70741 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34883 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • [...] się na dietę jojo – będzie miało znaczenie, nie tylko ile kalorii dostarczasz, ale też, kiedy spożywasz posiłki, ile mają one białka, węglowodanów i tłuszczy oraz jaki masz profil hormonalny, wiek, wagę, otłuszczenie ciała. Źródła: N M Byrne1, 2, A Sainsbury3, N A King2, A P Hills1, 2 & R E Wood1, 2 “Intermittent energy restriction [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5832 Data: 2018-01-15 11:29:45
  • [...] wchłaniania wapnia, dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9363 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • [...] nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało.  OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1973 Data: 2023-04-03 19:01:02
  • Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1096 Data: 2023-07-13 18:30:52
  • Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Podsumowanie Jak widać, brak snu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4809 Data: 2021-07-29 14:53:21
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje się jako stężenie wapnia całkowitego w surowicy poniżej wartości prawidłowych dla płci i wieku. Ostra, objawowa hipokalcemia stanowi stan zagrożenia życia. Picie Coli wywołuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6471 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • [...] dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) na kilogram masy ciała. WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). Produkt zawiera wysoką wartość odżywczą. Jest doskonałym źródłem białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 470286 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • [...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23885 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Białko i tłuszcze w diecie, a wpływ na tycie i odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] drugim miejscu uplasowała się dieta dostarczająca 70% tłuszczów i 30% protein. Silnie zwiększyła masę ciała, bo tłuszcze są niesamowicie tuczącym składnikiem diety. No więc jak ma się to stwierdzenie, do poprzedniej tabelki? Otóż wcześniej zwierzęta miały do dyspozycji tylko 55% protein i 45% tłuszczów, w momencie, gdy podaż białka znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3510 Data: 2020-05-30 10:55:48
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2099 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako glikogen mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2407 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20722 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6885 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • [...] 1992 r., początkowo do leczenia raka jajnika z przerzutami. Jest jednym z najlepiej sprzedających się leków. W 2002 roku sprzedaż taksolu i kamptotecyny (w Polsce znana np. jako topotekan), inhibitora topoizomerazy I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13274 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] kg mężczyzny jest przechowywanych ok. 120 g kreatyny, w tym 95% w mięśniach szkieletowych. Może ulec zwiększeniu do ok. 160 g np. wskutek podawania suplementu diety takiego, jak monohydrat czy też jabłczan kreatyny. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13962 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3260 Data: 2021-04-09 19:42:58
  • [...] różne informacje. W zależności od aktywności można przyjąć, że warto spożywać 1,6 - 2,3 g białka na każdy kilogram masy ciała.  Oczywiście takie wartości warto przyjąć jako wyjściowe, i obserwować zmiany zachodzące w sylwetce. Już wiesz, że częste odczuwanie głodu czy brak efektów treningowych może wynikać ze zbyt małej ilości białka. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6778 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. A jak to jest u kulturystów? Również podawanie im więcej niż 3 g protein na kg masy ciała dziennie jest kontrowersyjne! Po pierwsze białko jest niezmiernie kosztowne. Po co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10109 Data: 2017-07-03 12:56:43