Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej dla osób, których celem jest po prostu schudnąć, zazwyczaj jest dość prosta w porównaniu do osób, które chcą naprawdę ekstremalnie zejść nisko z poziomem zatłuszczenia. Im dalszy etap redukcji, tym mniej kalorii i siły na intensywny trening, tym bardziej przyda się dodatek w postaci dobrej mieszanki substancji [...]
[...] zaleceń dotyczących przepisywania ćwiczeń oporowych. Wyniki stężenia glukozy i insuliny spadają po sesji siłowej, a efekty utrzymują się do 24 h (glukoza) i do 18 h (insulina), trening siłowy może przewyższać aerobowy w kontekście obniżania ciśnienia krwi, z efektami utrzymującymi się nawet do 24 godzin, ćwiczenia oporowe prowadzone po [...]
[...] znikome; wręcz przeciwnie, - odwodnienie osłabia, a nadmierne „docięcie” (obniżone otłuszczenie sylwetki) może sprzyjać kontuzjom. W kulturystyce duże znaczenie może mieć insulina, w podnoszeniu ciężarów i trójboju o wiele mniejsze lub żadne, to samo dotyczy hormonów tarczycy (T4, T3, mieszanki). Jak planować bicie rekordów? Przede wszystkim [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
[...] receptory androgenowe, znacznie silniej, jeśli zostanie przekształcony do DHT (wtedy zyskuje trzykrotnie większy potencjał). Dodatkowo ogromną rolę dla sportowca odgrywają insulina, adrenalina, noradrenalina, hormon wzrostu, IGF-1 czy w końcu kortyzol. Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest [...]
[...] z grupy sterydów anaboliczno-androgennych (wzrost masy ciała, retencja wody, „pompa”), hormon wzrostu (podwyższenie stężenia mleczanów, obniżenie zdolności wysiłkowej) oraz insulina (wzrost masy ciała, obniżenie zdolności wysiłkowej). Można tu jeszcze wspomnieć o beta-mimetykach i nieselektywnych stymulantach (np. efedryna), które mogą [...]
[...] – może wywołać problemy hormonalne (z tarczycą, hormonami płciowymi np. testosteronem i układem HPTA, hormonem wzrostu oraz IGF-1, regulacją łaknienia – grelina, leptyna, insulina). Nie jest to wcale mądre i konieczne. Ma sens przy patologicznej otyłości, zespołach metabolicznych, początku cukrzycy typu II, insulinooporności itd. Oczywiście, [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
Podczas diety wcześniej czy później mamy do czynienia z pokusami, przychodzi czas, gdy mamy ochotę na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś bardziej kalorycznego. Wiele osób ma wyrzuty sumienia, kiedy dojdzie do spożycia większej ilości kalorii, niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Jednakże wbrew pozorom, cheat meal wcale nie jest taki zły. [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Odpowiedź na tytułowe pytanie nie jest prosta. W kulturystyce apetyt rośnie w miarę jedzenia. Przykładowo zaczynasz treningi, mając 70 kg masy przy 185 cm wzrostu. Ustalasz sobie cel, jakim jest zdobycie 80 kg. Później kolejną poprzeczką staje się 85 kg, a chwilę później okazuje się, że masz już na liczniku 100 kg. Tylko do pewnych ściśle [...]
O ile samo przybranie kilku kilogramów masy na zimę z reguły nie wyrządzi nikomu szkody zdrowotnej, tak doprowadzenie się do osłabienia kondycji fizycznej, czy zaburzeń związanych ze wzmożonym odczuwaniem senności i utraty kontroli nad ciśnieniem tętniczym, jest sytuacją niedopuszczalną. Niezależnie od tego, jak daleko odeszło się od formy, [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]
[...] F Respondek, C Hilpipre, P Chauveau, M Cazaubiel, D Gendre, C Maudet, and A Wagner „Digestive tolerance and postprandial glycaemic and insulinaemic responses after consumption of dairy desserts containing maltitol and fructo-oligosaccharides in adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013556/ [...]
[...] emeryturę z profesjonalnej kulturystyki w 1997 roku. Pomogły mu w jego karierze zawodowej, ale przyznał, że napotkał pewne skutki uboczne przy stosowaniu insuliny. Dodał, że insulina w połączeniu z innymi substancjami nie jest bezpieczna. “Jeśli używasz insuliny, sterydów i innych rzeczy razem, stają się one tykającą bombą zegarową”. [...]