[...] błony komórkowe (warunkuje przepuszczalność błon komórkowych), funkcjonowania kanałów wapniowych (działanie antyarytmiczne), W badaniach okazało się, że u 8 osób z cukrzycą insulinoniezależną (typu II) podawanie magnezu miało duże znaczenie dla zdrowia. Wyniki Podawanie dużych dawek magnezu (2 g na dobę) zwiększyło jego stężenie we krwi i w [...]
Insulinooporność związana ze starzeniem się może częściowo wynikać z obniżenia aktywności fizycznej. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy trening siłowy zwiększa działanie insuliny u osób starszych. 11 zdrowych mężczyzn średnim wieku 58 lat badano przed i po 16 tygodniach prowadzenia treningu siłowego. Efekty program treningowy zwiększył ogólną siłę o [...]
[...] W rzeczywistości jest to jeden z bardziej niebezpiecznych leków, jeśli jest stosowany bez wskazań i nadzoru lekarza. Czy witamina K może być korzystna w zwalczaniu insulinooporności? Naukowcy przetestowali hipotezę, że suplementacja filochinonem przez 36 miesięcy poprawi insulinooporność u starszych mężczyzn i kobiet. Uczestnikami [...]
[...] Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Badanie Naukowcy z Anglii wykorzystali w badaniu pół litra soku z granatu dziennie, które [...]
[...] jelita grubego jest związany z bezpośrednim wpływem tłuszczów i błonnika pokarmowego na światło jelita grubego. Jednak później przedstawiono alternatywną hipotezę, że hiperinsulinemia sprzyja powstawaniu raka w okrężnicy. Insulina jest ważnym czynnikiem wzrostu komórek nabłonka okrężnicy i ma wpływ na wzrost komórek nowotworowych in vitro. [...]
[...] duża różnica (305 kcal) w eksperymencie 1 podawanie 10-40 g koncentratu białka serwatkowego zmniejszyło poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (białko nasila wydzielanie insuliny) w eksperymencie 2 podawanie 10–40 g koncentratu białka serwatkowego, ale nie WPH, zmniejszyło poposiłkowe wartości insuliny i glukozy w sposób zależny od dawki Co [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
[...] się u 58.4% kobiet podniesionym stężeniem testosteronu, a jeszcze częściej otyłością. Przykładowo w USA 80% kobiet z PCOS jest otyła. Ponadto często stwierdza się u nich insulinooporność i hiperinsulinemię (nadmiernie podniesione stężenie insuliny). Insulinooporność występuje od 50% do 80% kobiet z PCOS, głównie w cięższych przypadkach. Nie [...]
[...] ćwiczeń siłowych, na kardiometaboliczne czynniki ryzyka w cukrzycy typu 2. Przeszukiwano bazy danych w celu ustalenia, jaki wpływ mają ćwiczenia siłowe na stężenie glukozy i insuliny oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób chorych na cukrzycę. Zidentyfikowano i przeanalizowano czternaście raportów w celu sformułowania opartych na dowodach [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
[...] monohydrate. Pharmacological Reviews, 53(2), 161-176. Gualano, B., Novaes, R. B., Artioli, G. G., Freire, T. O., Coelho, D. F., Scagliusi, F. B., ... & Lancha Jr, A. H. (2008). Effects of creatine supplementation on glucose tolerance and insulin sensitivity in sedentary healthy males undergoing aerobic training. Amino acids, 34(2), 245-250.
Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]
[...] kwasu alfa-linolenowego, mięsa (niskoprzetworzonego), jaj i mleka, nie było związane z żadnym znaczącym wpływem na ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Referencje: Paresh Dandona „Macronutrient intake induces oxidative and inflammatory stress: potential relevance to atherosclerosis and insulin resistance” https://www.nature.com/articles/emm201026
[...] zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a ostatnio coraz więcej badań wskazuje, że również dla wrażliwości tkanek na insulinę. Dzieje się tak nawet u osób u których rozwinęła się już cukrzyca typu II. Referencje: John H. Lee i in. Kwasy tłuszczowe omega-3 w zapobieganiu uszkodzeniu mięśnia [...]
[...] na cukrzycę wcale nie oznacza, iż dana osoba nie może zostać kulturystą. Niemniej wielu kulturystów, którzy wcale nie mają cukrzycy (np. 20-30 latkowie) sięgają po insulinę, aby zwiększyć przyrost masy mięśniowej. Jest to obarczone ryzykiem hipoglikemii. Naukowcy opisali przypadek 30-letniego kulturysty, który doznał śpiączki z powodu [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
[...] dla poprawy stanu zdrowia? Celem badania było ustalenie wpływu sześciotygodniowego programu ćwiczeń z wykorzystaniem sprzętu na świeżym powietrzu na sprawność fizyczną, insulinooporność i stężenie adipocytokin (cząstek np. zapalnych wydzielanych w tkance tłuszczowej) wśród osób starszych. 47 uczestników zostało losowo przydzielonych do [...]
[...] normalnym spożyciu słodziki nie wydają się stwarzać żadnego zagrożenia. Referencje, badania, źródła naukowe: Konstantinos Kakleas i in. Nonalcoholic fatty liver disease, insulin resistance, and sweeteners: a literature review https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17446651.2020.1740588 [...]